Megkóstóltuk a gyulai hambibár reformbucis vegaburgerét

Ízekre szedtük a gyulai hamburger bár reformbuciban elkészített húsmentes hamburgerét, mely egyszerű hétköznapi vásárlásnak indult, de egy fotózás és rövid elemzés is lett belőle.

Elvitelre kértük a vegaburgert, melyet mint mindig, így most is gondosan csomagolva, papírtasakban és szalvétával kaptuk, természetesen frissen és melegen. Maga a buci, mely a hambibár saját pékségében helyben sül teljes kiőrlésű tönkölybúzából, ötmagvas szórással van megspékelve, ami a belepakolt hozzávalókkal már kézbevételkor érezhetően testes darabnak ígérkezett.
Kibontás után a barna buci a sok-sok pirított maggal a tetején  beindítja a fogyasztó fantáziáját.
Nos, ebben az esetben kicsit mélyebbre ástunk, azaz  nem elégedtünk meg a külcsínnel. Egy pengeéles késsel előbb kettészeltük, hogy szemügyre vegyük a felépítményt. Igen, nem túlzás így illetni, ugyanis

Lassú, óriás, gyors, okosgomba

Hogyan jellemez ez a néhány szó egy finom ebédet?
Minden az alapanyagnál kezdődik. A gombás ételek elkészítésének egyik leglassabb mozzanata a termőtest megtalálása. Adott esetben elég sokat kell menni ahhoz, hogy ez az ízletes és nagyon jó illatú óriás tölcsérgomba, a konyhába kerüljön. De ha már zsákmányként megtaláltuk, vagy megvettük a piacon, akkor íme egy gyors, 15 perc alatt elkészíthető étel receptje képekkel.
A megtisztított, leöblített, tönkjétől elválasztott gombát (kb.20-25 dkg 2 főre) apróra vágom. A serpenyőbe olajban tartósított fehér és piros húsú, nem csípős paprikát teszek. Minimális, 1-2 perces forrósítás után beleteszem a gombacsíkokat, majd a vok serpenyő fedelét kis időre ráhelyezem, így a gomba magas

Amikor a nagy őzlábgomba még kicsi és rád mosolyog

Ez a recept nem lesz hosszú, leszámítva a gomba útját az erdőből. Ha kevés az idő a sütéshez, de mégis valami finomat és ropogósat szeretnél enni, ráadásul épp előző, vagy aznap szedtél még ki nem nyílt kalapú nagy őzlábgombát, akkor ezt próbáld ki! A megtisztított és a tönkjétől leválasztott gombafejeket előfőzött, lecsurgatott zöldborsóval töltöttem meg. Ahhoz, hogy ez a töltelék panírozáskor ne guruljon ki a helyéről, morzsával összekevert tojással betömködtem a nyílást, majd így ezt az egész fejet hagyományos módon bepaníroztam. Fehér liszt helyett tönkölybúzás volt a panír alapja és a morzsához hántolt tökmagot, vagy szezámmagot szoktam keverni. Nem a gombát, a felvert tojást ízesítem.

Nyárfa érdestióru és vendégei Gyulán

A gombatalálat az erdei séták, túrák velejárói. Egy száraz nyári évszak után a szintén száraz, tikkasztó meleget hozó ősz első napjaiban fellelt nyárfa érdestinóru igazi fotós és gasztro-csemege számomra. Pici, pici, de annál finomabb az íze és mellé milyen gyönyörű! Ritkán találok szinte hibátlan példányt ebből a családból. Egy óriási fehér nyár mellett az aljnövényzetben bújt meg ez a szép termőtest. A kis tinóru mellé vendéget hívtam Selmeczi úr rókagombáiból, kerültt mellé még a kertből metélőhagyma, tökmagolaj, kicsi vöröshagyma, fél gerezd foghagyma és egy csipet só. Az összes alapanyag együtt került a serpenyőbe, 10-15 perces párolás után egy rövid fedő nélküli pörkölést követően pirítós kenyérrel fogyasztásra került.

Tök jó vega gyulai kolbász

Avagy fűzfára kúszott a gyulai kolbász(tök)

(FOTÓK, VIDEÓ) A kolbásztök könnyen termeszthető, tavasszal magról kelő futónövény. Rendkívül hosszú a termése, akár 1,5-2 méterre is megnő. Egy tövön több tök fejlődik, rántva és grillezve is nagyon ízletes. Érdekessége, hogy le lehet vágni belőle egy darabot is, mint egy valódi kolbászból, és tovább nő.

 

 

 

Egy csészényi piros csészegomba tésztával

Elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Vagyis ööö.... Ahhoz, hogy ilyen alapanyagból ételt készítsünk, hosszú út vezet a konyháig. Tehát a gyorsaság csupán onnan számítandó, amikor már a gombácskák mosva a tálban vannak, de akkor már tényleg egyszerű a dolgunk. Néhány órányi erdőjárás után a kosárban pihentek a kis piros csészegombák. Nagyon parányiak, és amilyen kicsik annyira mocskosak is voltak. Sár, moha masszívan rátapadva a piciny rugalmas termőtesteihez. Levágtam egy kis mosogatószivacs darabot (olyat, ami még nem volt másra használva) és kivikszoltam őket egyenként, mint egy bakabakancsot.

Pehely könnyű

A zabot, a zabpelyhet szinte mindenki ismeri és valószínűleg találkozott is már vele, ha máshol nem, egy-egy péksütemény tetejére szórva. Ha megkérdezné valaki milyen is az íze, nem lenne könnyű válaszolni, egy kóstolás után pedig már kedvünk nem lenne hozzá tovább. Mégis, ez a pelyhesített zab nagyon finom kiegészítője lehet táplálkozásunknak és picit tuningolva akár jelentősebb mennyiség is fogyasztható belőle.Az alábbi képeken nemcsak zabpehely, hanem kölespehely, rizspehely is látható a mazsola mellett. A keverési arányt a képen kördiagramként elrendezett gabonapelyhek mutatják. T

Csíráztatás házilag, vitaminok természetes úton

(galéria lent) Őszi-téli hónapok közeledtével egyre nehezebben hozzáférhetőek a friss, szabadföldön termesztett hazai vitaminforrásaink, zöldségeink, gyümölcseink és egyéb konyhakerti növényeink. Sokan felismerték fontosságát és kedvelik fogyasztását az ilyenkor hasznos csíranövényeknek. Üzletekben megvásárolhatóak, igaz nem túl olcsón, azonban aki saját maga szeretné megtermeszteni, „kicsiben” is működik a dolog, bár vannak buktatói és nem minden maggal könnyű bánni.
Sokan feladták már a készítését, legtöbbeknek penészedtek a magok, csírák. Ebben az írásban nem térek ki arra, hogy melyik növény milyen vitaminokat és fontos, szinte azonnal a véráramba kerülő éltető elemeket tartalmaz, ezt az ügyes netező 3 perc alatt megtudhatja.

Alma ez a cseresznye

A vörös húsú alma mellett él egy szintén nagyon érdekes ehető dísznövény. A rendkívűl dúsan temő, üde színű piciny gyümöcsök méretei, színei alapján leginkább egy a csonthéjasok családjába tartozó cseresznyére hasonlítanak.

 
 

Vörös húsú alma

Talán nem csak számomra érdekes felfedezés a vörös húsú alma, annak ellenére, hogy olyan helyszínen található itt Gyulán, mely mellett naponta sokan elhaladnak. Ez az épp most termő gyümölcs távolról termetes szilvának néz ki. Volt aki kérdésemre határozottan állította, szilva amivel dolgom van.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom