Lassú, óriás, gyors, okosgomba

Hogyan jellemez ez a néhány szó egy finom ebédet?
Minden az alapanyagnál kezdődik. A gombás ételek elkészítésének egyik leglassabb mozzanata a termőtest megtalálása. Adott esetben elég sokat kell menni ahhoz, hogy ez az ízletes és nagyon jó illatú óriás tölcsérgomba, a konyhába kerüljön. De ha már zsákmányként megtaláltuk, vagy megvettük a piacon, akkor íme egy gyors, 15 perc alatt elkészíthető étel receptje képekkel.
A megtisztított, leöblített, tönkjétől elválasztott gombát (kb.20-25 dkg 2 főre) apróra vágom. A serpenyőbe olajban tartósított fehér és piros húsú, nem csípős paprikát teszek. Minimális, 1-2 perces forrósítás után beleteszem a gombacsíkokat, majd a vok serpenyő fedelét kis időre ráhelyezem, így a gomba magas


víztartalma visszacsapódik. Amikor már kezd megrogyni az egész, egy jó evőkanál vékonyra aprított mandulát és több kávéskanál mazsolát teszek hozzá. Az egész kb. egy csipet sót kap még, semmilyen más fűszert nem. Ennek a gombának, mint említettem nagyon jó illata és mellé nagyon jó íze van. 10 percnyi együtt párolás után, amikor a mazsola is „hidratálódott”, leveszem a fedőt, és elpárologtatom a felesleges folyadékot. A sütés befejezése előtt néhány perccel egy fej karikára vágott lilahagymát teszek az egész tetejére, de ezt már nem keverem össze. Ekkor újra lefedem, így pár percig tovább párolom, így nagyon szépen megüvegesedik a hagyma.
Tálaláskor az elkészült (v)okosgombát megszórom parmezán sajttal, kis tejfölt és petrezselymet teszek mellé.
 


 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom