Animált országos időjárás térképek

 Hőtérkép

 Felhőtérkép

 Széltérkép

Hőtérkép Felhőkép Széltérkép

 

Éjszakai asztrofotók Gyula környékén

2013 augusztus idusán hajnalba nyúló alkalmakkal készültek a felvételek. Kb. 6-8 órányi fotózás van az elkészült anyag „mögött”. Hullócsillag vadászat volt a cél, azt szerettem volna fogni a képérzékelő segítségével. Az előrejelzések szerint jelentős meteorit érkezésre lehetett számítani. Első éjjel három kiemelkedő esemény volt. Mindhárom az emlékezetünkben él tovább és nem a fotókon. Egy hatalmasat autóból láttunk fényszennyezett helyen, ami kimagasló intenzitású volt, figyelembe véve, hogy városi környezetben kandeláberek közötti sávban, süvített el. Ilyen helyen szinte lehetetlen meglátni átlagos méretű meteoritot, ez biztosan nagyobbacska lehetett.  Kettőt a helyszínen figyeltünk meg, melyből az egyik kiesett a fényképező látószögéből, a másik, azaz azon a napon a harmadik pedig mintegy az est (hajnal) zárásaként indulás előtt, amikor már minden el volt pakolva. Ez utóbbi csóvája másodpercekig látható volt.


 

Gyulai amatőr fotósok ismét remekeltek

Egy felhőszakadás utáni naplemente csodálatos képei.

Lipóczki Nikolett képei:

Schäffer Zsuzsanna képe egyszerre két sziválványról az Erkel tó partjáról:

Kapcsolódó galériák:
 

- Halójelenségek Gyulán
- Napkelte Gyulán
- Napnyugta Gyulán

 

Egy különösen szép napkelte Gyulán

Úgy látszik a gyulai Nikik nyitott szemmel járnak, kelnek és fotózni is szeretnek. Nemrégiben hasonló címmel mutattunk meg egy gyönyörű képet, annyi különbséggel, hogy az naplementekor készült. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben lehetnek azok, akik emeleten laknak, ugyanis gyakran élvezhetik a napkeltét, napnyugtát, vagy egyszerűen csak a város panorámáját. Azok a színek és fények, melyek megjelennek, olykor egészen különlegesek, mint ahogyan ezen a Horváth Nikolett által készített fotón is megfigyelhetőek. A kép 2019. február 19-én reggel 06:40-kor készült.

Fotó: Horváth Nikolett

Egy különösen szép naplemente Gyulán

Ma délután kaptam néhány képet egy kedves ismerősömtől, aki egyben a gyulavaros.hu oldal követője is. Egy különlegesen szép naplemente által megfestett égboltot sikerült lefotóznia Lipóczki Nikinek. Több képet készített, ezekből lett kiválasztva kettő, melyből összeraktam egy panorámát.  Sikerült a fotó lényegi, központi részeit jó összeilleszteni, így az eredetihez képest nagyobb látószögben csodálhatjuk meg ezt a későtéli gyulai fotót. A kép színei nincsenek módosítva, mondhatjuk: olyanok a színek ahogyan a gépből kijöttek. A kép érdekessége, hogy amit látunk, az épp a keleti, észak-keleti irány. És íme ismét egy példa arra, hogy mindig az a legjobb fotómasina, ami épp nálad van. 2019. február 12.

Halojelenségek Gyulán

FRISSÍTVE Új fotók érkeztek a halojelnségről. A képeket Gregor Viktor készítette.

Gyulán az utóbbi években 3 alkalommal dokumentáltak halojelenséget, legutóbb Kliszek Kata

Legtöbb ember, ha azt olvassa, hogy halojelenséget figyeltek meg, nem biztos hogy felkapja a fejét. Ha a precíz meghatározását felkutatja, még akkor sem biztos, hogy leköti a figyelmét. Amikor azonban saját szemünkkel a valóságban, vagy utólag fotón látjuk, elcsodálkozunk. Röviden légköroptikai jelenségnek hívhatjuk, mely nagyon ritkán alakulhat ki, éjszaka és nappal is előfordul. Kliszek Kata 2016. februárjában figyelte meg és fotózta le nappal ezt az érdekes, látványos légköroptikai jelenséget, mely Gyula fölött alakult ki.

Szökésben a gyulai szökőkút

Talán a viharos szél elől menekül a Kossuth téri nagy szökőkút? 2012. augusztus 26.-án este elérte Gyulát is a nyugatról érkező hidegfront. A megszokott vízijáték helyett 10 méterekre eljutó eső előtti szökőkút permet áztatta az autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat.

 

Villámképek gyulai viharokról

Korábban készült villámfotók a város különböző pontjairól.

Az I. Gyulai Végvári Napok utolsó eseménye egy igazi nagy zápor volt. Bár a  programban csak egy tűzijáték szerepelt, a kitűzött időpont előtt mégis érkezett egy másik is. Így egy közös, kettős dirr-durr vette kezdetét. Hogy a jelenlévők ezekből mennyit láttak és "élveztek" nem tudni. Az emberek ereszek és az árusok sátrai alól nézték és hallgatták a vízzel együtt érkezett tűzijátékot. Akinek nem jutott hely, futott amerre látott, ki tudja, tán' még most is szalad.

Halojelenség Gyula város fölött 2012. december 28.-án

Interaktív gömbpanoráma fotó a képek után (frissítve: 2012.12.29. 03:20)

Egy ritka légköroptikai jelenséget sikerült megfigyelnem és megörökítenem 2012. december 29.-én éjszaka Gyulán és Gyula környékén. Egy hónap híján két évvel ezelőtt szintén egy hasonló észlelés történt, ám a mostaniról több helyszínen csináltam hagyományos fotót és gömbpanoráma is készült a Pósteleki erdőben. Bár telihold volt és nemcsak az orromig láttam, mégis egy kicsit 'para'-ráma hangulatom volt egyedül este tíz felé ott. Az elhagyott, elpusztított és kifosztott több szintes kastélyt ezúttal nem látogattam meg.. :-)

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom