Megvilágosodtak a gyulai teljes alakos köztéri szobrok

Az önkormányzat által meghirtdetett "A jó ötletek április elsején születnek" c. pályázat egyik győztesének ötlete a megvalósulás útján

A városvezetéssel való hosszas egyeztetés és a sikeres próbaüzem után döntés született a gyulai köztéri teljes alakos szobrokra kihelyezendő fejlámpák használatáról. A képviselő-testület, a városmarketingesek, a turisztikai hivatal és szinte minden idegenforgalommal foglalkozó szervezet üdvözölte azon civil ötletet, hogy nagy fényerejű fejlámpákkal szereljék fel szobrainkat, ezzel kiegészítve különlegessé téve a közvilágítást. Mivel a szobrokra kerülő fejlámpák nem központi rendszerről üzemelnek majd, így egy arra hivatott személy lámpagyújtó munkakörbe lesz felvéve. A kiválasztott a képviselő-testület előtt elszavalta Kosztolányi Dezső A lámpagyújtó énekel című versét, mely elég volt ahhoz, hogy mindenkit meggyőzzön: szívvel lélekkel fogja végezni munkáját, így megkapta a megbízást. A testületi ülésen csupán a lámpa fényének színével kapcsolatban alakult ki vita. A többség narancssárgát szeretett volna, de volt aki pirosat és akadt aki zöldet. Mivel ezek a színek más üzeneteket is hordoznak magukban, melyekkel megzavarták volna a közlekedőket, így végül egyhangúlag a tesztüzemben is használt fehér fényű fejlámpa mellett döntöttek. (P.S.:-)

Légi és víz alatti felvételek a Fekete-Körösről

A repülés csodálatos, örök vágya az embereknek, de természetünknél fogva a földön kell eltöltenünk testi létezésünk idejét, miközben akár ébren akár álmainkban foglakoztat szinte mindenkit egy nagyobb szabadságfok, a tér minden iránya, a lebegés, a föntről lenézés élménye utáni vágy. A drónok bizonyos szempontból sajnos, bizonyos szempontból szerencsére egyre elterjedtebben. Okos használattal nagy hasznukat vehetik, de komoly károkat is okozhatnak a természetben csupán a jelenlétükkel.
Az alábbi videóban a KÖVIZIG stúdió felvételein egy a Fekete-Körös fölött készült videót tekinthetnek meg. Korábban ahhoz, hogy képet kapjunk egy terület belvízzel elárasztott nagyságáról a földi mérések és becslések mellett repülőre kellett szállni. A KÖVIZIG stúdió egy fejlesztésnek köszönhetően a jövőben egy professzionális technikán alapuló drónnal készült felvételeit is láthatjuk majd. Az áradó folyókról, az árvizekről, a belvízről, a gátak állapotáról és szinte minden vízügyi jelenségről képet kaphatunk a technika segítségével. Ez utóbbiak a hasznos, jó felhasználási körhöz tartoznak. Az pedig pedig, hogy a videó nem csak egy száraz dokumentáció, hanem egy élvezhető, megkomponált zenés etűd, köszönhető Bátai Gergőnek, Jobbágy Zoltánnak és Laurinyecz Pálnak.

Az évtizedes Csipkerózsika álmából felébredt Komló Hotel Gyulán

Nagy várakozás előzte meg a gyulaiak részéről is a Komló hotel restaurációját, újjáépítését. A város szívében fekvő, évszázados múlttal rendelkező szálloda néhány évvel ezelőtt új kezekbe került. A hosszas felújítási munkálatok után egy korhű külsővel és modern belsővel megalkotott szálláshely fogadja majd a vendégeket. Az egykori étterem rendeltetését megtartották, mely által létrejöhetett Gyula egyik legnagyobb befogadóképességű vendéglátóhelye.

Így lesz a fociból vízilabda Gyulán

Gyulán napok óta jelentős mennyiségű csapadék esett, volt felhőszakadás, zivatar, jégeső, melyek mellé szinte trópusi meleg párosult. A veteményeskert sokaknál víz alatt, láttam ma betört szélvédős autót is. Vannak akiknek viszont nem szegte kedvét a sok eső, sőt örömmel rúgták a bőrt annak ellenére, hogy a kapu is vízben állt. Igazatok van srácok, már nem is látom annyira borúsnak a napot!

 

 

 

Get Over It koncert

Négy fiatal zenész, Ötvös Dávid, Juhász Ákos, Bakos Emese és Biró Emese első közös koncertjével tette szebbé sokunk estéjét a Gyulai Ifjúsági Központ udvarán 2016. június 6-án. A két Emese és az egy Dávid gitáron, a pontos Ákos pedig ütős hangszeren játszott. Emlékezetes volt a vár tövében ez a kora nyári hétköznapi est, köszönjük Emesék és srácok, máskor is elmegyünk ha hívtok! :-)

Gyulai Várfürdő, botanikus kert egy virágos városban

Aki Gyulára látogat, biztosan nem hagyja a ki a Várfürdő nyújtotta élményeket, ahol a fürdőzés olyan, mintha egy botanikus kert medencéiben mártóznánk meg. Az országosan is ritka adottságokkal rendelkező Várfürdőben gyönyörűen gondozott park várja a vendégeket, sok-sok kiültetett és balkonba helyezett egynyári virágokkal. Már a bejáratnál észrevehetőek a különös gonddal létesített virágágyások, aki pedig jegyet vált és fürdőzik egyet, nem fog csalódni: az élményeit a környezet is feledhetetlenné teszi.

Gyulai futók kísérték át a városon Tóth László futónagykövetet

(GALÉRIA,VIDEÓ, GIGAPANORÁMA) Mint minden évben, ismét ellátogatott Gyulára Tóth László békéscsabai futónagykövet, aki 11 nap alatt körbefutja a megyét 44 várost érintve.
Április 10-én érkezett Elek felől, ahol Csíkos Dániel és a gyulai kengyelfutók fogadták, maj együtt futottak el a gyulai várig.

Alternatív korcsolyapálya Gyulán

Hol van Gyulán korcsolyapálya? A legismertebb ilyen hely a gyulai vár előtti csónakázótó, de a város környéki és a városban lévő befagyott belvizek egy kis takarítással kisebb nagyobb jégpályává alakíthatóak. Ellentétben a nagyobb tavakkal, hamarabb befagynak és nagyon biztonságosak. Beszakadni itt maximum csak bokáig lehet. 2016. január 25.-én átadásra került egy ilyen pálya, melyet kolléganőmmel Wandával alakítottunk ki a reggeli és a déli órákban. Aktívan akadályozta segítette a munkámat, az elkészült pályán való korcsolyázást együtt élveztük. Valószínűleg rövid ideig tarthat örömünk, mert jönnek a pluszok, de talán még egy-két alkalommal korizhatunk rajta. Ha kedved van neked is kipróbálni, a térkép alapján megtalálod, a videóban pedig megnézheted hogy készült és milyen is lett

Már látogatható a gyulai Almásy-kastély

Már látogatható a gyulai Almásy-kastély

Hamarosan megnyílik a gyulai Almásy-kastély

2016. március 4-től a gyulaiak már meglátogathatják a felújított Almásy-kastélyt. A fotókon a majdnem teljesen elkészült belső terek és kiállítási tárgyak láthatóak.

Egy patinás fotóalbum Gyuláról

Kezemben tartok egy réges-régi patinás, veretes fotóalbumot. Egy ilyen, tömegében súlyos családi galéria egyre kevesebbet jelent a mai ember számára. Nincsenek benne ismerős arcok, műteremben készültek a képek berendezett, megtervezett hátterek előtt, mégis ennek a kézben fogható múltidéző gyűjteménynek vastag kartonlapjait többedjére böngészem át. Gyulai fotósok fegyelmezett, szakmai alázattal átitatott remekei, melyek minden porcikájukban szemet gyönyörködtetőek. Minden egyes kép egy ünnep, egy kiemelt alkalom volt a modell számára, vasalt, szép ruhába öltözve, legszebb kiállásúan igyekeztek maguk után nyomot hagyni a papíron, megmutatni alakjukat a következő, azaz a mai korok emberének. A fotók érdekessége túlnyúlik a tartalmukon, de ez jellemző volt korábban a hasonló művekre. Az alkotások eleganciája a hordozókon is látszik. A szépen formált, ízléses tipográfiával megtervezett hát-, és előlapokkal rendelkező képeken néha illetődött gyerekek, néha büszke felnőttek tekintenek ránk részletgazdag leképezett fényeken.
Pénzes Sándor

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom