gyula szállás

2016_01_06

Így lesz a fociból vízilabda Gyulán

Gyulán napok óta jelentős mennyiségű csapadék esett, volt felhőszakadás, zivatar, jégeső, melyek mellé szinte trópusi meleg párosult. A veteményeskert sokaknál víz alatt, láttam ma betört szélvédős autót is. Vannak akiknek viszont nem szegte kedvét a sok eső, sőt örömmel rúgták a bőrt annak ellenére, hogy a kapu is vízben állt. Igazatok van srácok, már nem is látom annyira borúsnak a napot!

Kapcsolódó anyag:

Belvízből korcsolyapálya

 

 

Get Over It koncert

Négy fiatal zenész, Ötvös Dávid, Juhász Ákos, Bakos Emese és Biró Emese első közös koncertjével tette szebbé sokunk estéjét a Gyulai Ifjúsági Központ udvarán 2016. június 6-án. A két Emese és az egy Dávid gitáron, a pontos Ákos pedig ütős hangszeren játszott. Emlékezetes volt a vár tövében ez a kora nyári hétköznapi est, köszönjük Emesék és srácok, máskor is elmegyünk ha hívtok! :-)

Gyulai Várfürdő, botanikus kert egy virágos városban

Aki Gyulára látogat, biztosan nem hagyja a ki a Várfürdő nyújtotta élményeket, ahol a fürdőzés olyan, mintha egy botanikus kert medencéiben mártóznánk meg. Az országosan is ritka adottságokkal rendelkező Várfürdőben gyönyörűen gondozott park várja a vendégeket, sok-sok kiültetett és balkonba helyezett egynyári virágokkal. Már a bejáratnál észrevehetőek a különös gonddal létesített virágágyások, aki pedig jegyet vált és fürdőzik egyet, nem fog csalódni: az élményeit a környezet is feledhetetlenné teszi.

Az évtizedes Csipkerózsika álmából felébredt Komló Hotel Gyulán

Nagy várakozás előzte meg a gyulaiak részéről is a Komló hotel restaurációját, újjáépítését. A város szívében fekvő, évszázados múlttal rendelkező szálloda néhány évvel ezelőtt új kezekbe került. A hosszas felújítási munkálatok után egy korhű külsővel és modern belsővel megalkotott szálláshely fogadja majd a vendégeket. Az egykori étterem rendeltetését megtartották, mely által létrejöhetett Gyula egyik legnagyobb befogadóképességű vendéglátóhelye.

Gyulai futók kísérték át a városon Tóth László futónagykövetet

(GALÉRIA,VIDEÓ, GIGAPANORÁMA) Mint minden évben, ismét ellátogatott Gyulára Tóth László békéscsabai futónagykövet, aki 11 nap alatt körbefutja a megyét 44 várost érintve.
Április 10-én érkezett Elek felől, ahol Csíkos Dániel és a gyulai kengyelfutók fogadták, maj együtt futottak el a gyulai várig.

Megvilágosodtak a gyulai teljes alakos köztéri szobrok

Az önkormányzat által meghirtdetett "A jó ötletek április elsején születnek" c. pályázat egyik győztesének ötlete a megvalósulás útján

A városvezetéssel való hosszas egyeztetés és a sikeres próbaüzem után döntés született a gyulai köztéri teljes alakos szobrokra kihelyezendő fejlámpák használatáról. A képviselő-testület, a városmarketingesek, a turisztikai hivatal és szinte minden idegenforgalommal foglalkozó szervezet üdvözölte azon civil ötletet, hogy nagy fényerejű fejlámpákkal szereljék fel szobrainkat, ezzel kiegészítve különlegessé téve a közvilágítást. Mivel a szobrokra kerülő fejlámpák nem központi rendszerről üzemelnek majd, így egy arra hivatott személy lámpagyújtó munkakörbe lesz felvéve. A kiválasztott a képviselő-testület előtt elszavalta Kosztolányi Dezső A lámpagyújtó énekel című versét, mely elég volt ahhoz, hogy mindenkit meggyőzzön: szívvel lélekkel fogja végezni munkáját, így megkapta a megbízást. A testületi ülésen csupán a lámpa fényének színével kapcsolatban alakult ki vita. A többség narancssárgát szeretett volna, de volt aki pirosat és akadt aki zöldet. Mivel ezek a színek más üzeneteket is hordoznak magukban, melyekkel megzavarták volna a közlekedőket, így végül egyhangúlag a tesztüzemben is használt fehér fényű fejlámpa mellett döntöttek. (P.S.:-)

Kosztolányi Dezső

A lámpagyújtó énekel

Egy szűk, kicsiny botban viszem
a szent tüzet felétek,
én örök újra bújtó,
és kormos lámpagyújtó.
Fölgyújtom a vak éjet.
A rézkupaknak öblén
halkan szitál a tört fény,
ha jő az alkonyat,
s alélt kanócok, álmos utcalámpák
szomjúhozzák piros tűzcsókomat.

Ki sejti, hogy a réz-szitán
egy vad tűztenger ég benn,
s a gyáva pillelángban
egy lázadó világ van
bebörtönözve mélyen?
Csak én tudom, ha tűzsugáros
vörös szemekkel int a város,
s rám hull a sűrü köd,
és tűzbotommal görbe utcasarkon
én kormos ember, csöndben eltünök.
 

Már látogatható a gyulai Almásy-kastély

Már látogatható a gyulai Almásy-kastély

Hamarosan megnyílik a gyulai Almásy-kastély

2016. március 4-től a gyulaiak már meglátogathatják a felújított Almásy-kastélyt. A fotókon a majdnem teljesen elkészült belső terek és kiállítási tárgyak láthatóak.

Egy patinás fotóalbum Gyuláról

Kezemben tartok egy réges-régi patinás, veretes fotóalbumot. Egy ilyen, tömegében súlyos családi galéria egyre kevesebbet jelent a mai ember számára. Nincsenek benne ismerős arcok, műteremben készültek a képek berendezett, megtervezett hátterek előtt, mégis ennek a kézben fogható múltidéző gyűjteménynek vastag kartonlapjait többedjére böngészem át. Gyulai fotósok fegyelmezett, szakmai alázattal átitatott remekei, melyek minden porcikájukban szemet gyönyörködtetőek. Minden egyes kép egy ünnep, egy kiemelt alkalom volt a modell számára, vasalt, szép ruhába öltözve, legszebb kiállásúan igyekeztek maguk után nyomot hagyni a papíron, megmutatni alakjukat a következő, azaz a mai korok emberének. A fotók érdekessége túlnyúlik a tartalmukon, de ez jellemző volt korábban a hasonló művekre. Az alkotások eleganciája a hordozókon is látszik. A szépen formált, ízléses tipográfiával megtervezett hát-, és előlapokkal rendelkező képeken néha illetődött gyerekek, néha büszke felnőttek tekintenek ránk részletgazdag leképezett fényeken.
Pénzes Sándor

Alternatív korcsolyapálya Gyulán

Hol van Gyulán korcsolyapálya? A legismertebb ilyen hely a gyulai vár előtti csónakázótó, de a város környéki és a városban lévő befagyott belvizek egy kis takarítással kisebb nagyobb jégpályává alakíthatóak. Ellentétben a nagyobb tavakkal, hamarabb befagynak és nagyon biztonságosak. Beszakadni itt maximum csak bokáig lehet. 2016. január 25.-én átadásra került egy ilyen pálya, melyet kolléganőmmel Wandával alakítottunk ki a reggeli és a déli órákban. Aktívan akadályozta segítette a munkámat, az elkészült pályán való korcsolyázást együtt élveztük. Valószínűleg rövid ideig tarthat örömünk, mert jönnek a pluszok, de talán még egy-két alkalommal korizhatunk rajta. Ha kedved van neked is kipróbálni, a térkép alapján megtalálod, a videóban pedig megnézheted hogy készült és milyen is lett

Légi és víz alatti felvételek a Fekete-Körösről

A repülés csodálatos, örök vágya az embereknek, de természetünknél fogva a földön kell eltöltenünk testi létezésünk idejét, miközben akár ébren akár álmainkban foglakoztat szinte mindenkit egy nagyobb szabadságfok, a tér minden iránya, a lebegés, a föntről lenézés élménye utáni vágy. A drónok bizonyos szempontból sajnos, bizonyos szempontból szerencsére egyre elterjedtebben. Okos használattal nagy hasznukat vehetik, de komoly károkat is okozhatnak a természetben csupán a jelenlétükkel.
Az alábbi videóban a KÖVIZIG stúdió felvételein egy a Fekete-Körös fölött készült videót tekinthetnek meg. Korábban ahhoz, hogy képet kapjunk egy terület belvízzel elárasztott nagyságáról a földi mérések és becslések mellett repülőre kellett szállni. A KÖVIZIG stúdió egy fejlesztésnek köszönhetően a jövőben egy professzionális technikán alapuló drónnal készült felvételeit is láthatjuk majd. Az áradó folyókról, az árvizekről, a belvízről, a gátak állapotáról és szinte minden vízügyi jelenségről képet kaphatunk a technika segítségével. Ez utóbbiak a hasznos, jó felhasználási körhöz tartoznak. Az pedig pedig, hogy a videó nem csak egy száraz dokumentáció, hanem egy élvezhető, megkomponált zenés etűd, köszönhető Bátai Gergőnek, Jobbágy Zoltánnak és Laurinyecz Pálnak.

Ajánlat