Tél vége a mályvádi erdőben

Erdőfürdőzni indultunk a haverral egy télvégi hideg, ködös reggelen. Szinte semmilyen emberi szó nem hangzik el ilyenkor, talán csak ennyi:
-Jó kutya vagy Vanda, nagyon jó kutya!
Otthon többet beszél, itt sokat van csendben, de hozzám azért szól.
Zajok a reccsenő gallyaktól, a madaraktól, a szél zúgásától, az avar zörgésétől, a víz csobbanásától jutnak a fülembe. Tappancsaim sárosak, mellig ér néha a keréknyom, de tudom, hogy egy pihenőnél majd megint magához hív, megsimogat. Ha csendben vagyunk, sok négylábút látunk majd és mind füvet eszik. Furcsa szokás. Biztos ég gyomruk, én is ilyenkor szoktam.
Nekik is jó a szaglásuk, gyakran már messziről észrevesznek bennünket. Látom, ahogyan feltartják orrukat és egyre gyanakvóbbá válnak. Persze én már réges-régen tudom, amikor még a haver nem is látja őket, hogy hol vannak. Tulajdonképp segítek neki. Igazság szerint én vezetem őt. :-D

Napkeltével érkeznek a színek az erdőben

Még sötétben indultunk, egészen korán érkeztünk. Hamarabb keltünk, mint a nap. Kékes sötétségből előbújva láttuk az ébredő erdőt azon a napon. Friss hó esett éjszaka és nagyon hideg volt, átfagyott minden. Senki nem járt akkor ott rajtunk kívül. 

 

 

 

 

Egy gyönyörű, de halálos mérgű faj a fenyves sisakgomba

Az amatőr gombászat rengeteg érdekes felfedezéssel örvendezteti meg a természetjárókat. Izgalmas kaland, de sok veszélyt rejthet magában egy gyűjtés, ezért fontos minden fogyasztásra szánt termőtestet megmutatni szakembernek. Érdemes a gombák megismerésekor arra is figyelni, hogy egy ehető fajnak mi a „párja” azaz mivel téveszthető össze és az mekkora veszélyt rejt magában.
A fenyves sisakgomba egy igen veszélyes, végzetes mérgezést okozó faj. Ebben az írásban kifejezetten a gomba megjelenését és szépségét szeretném bemutatni néhány fotón és mellette a téli fülőkét, mely ehető és hasonló körülmények között jelenik meg. Az írás nem pótol semmilyen tudományos és szakmai jellemzést, nem teljes körű, csupán vizuális eszközökkel próbálja óvatosságra inteni az amatőr gombászokat.Bár Gyula környékén az utóbbi időben ritkán fordult elő, az idén novemberben csoportosan és sok helyen lehetett vele találkozi. Tapasztalatom szerint, ahol egyszer megjelent, ott évről évre lehet számítani rá.
Megjegyzés: A fenyves sisakgomba összetéveszthető az ehető csoportos tuskógombával és ízletes tőkegombával is. Fotók: Pénzes Sándor, Grúz Imre

Virágzik a medvehagyma a Mályvádi erdőben

A többféle gyógyhatással rendelkező medvehagyma április első hetében elkezdett virágzani. A Gyula vonzáskörzetéhez tartozó, gazdag vadállománnyal rendelkező Mályvádi erdőben is ritkának számít ez a sokak által kedvelt és ismert, sütéshez, főzéshez is jól használható hagymaillatú növény.

2018 utolsó őszi napjai az erdőben

Kapuzárási pánikban a 2018-as év. Az ősz legcsodálatosabb pillanatai az erdőben értek. Mert ott voltam. Megjelentem. Átéltem. Akkor és pont ott.
 

Uráli bagoly jelent meg Gyulán

Annak ellenére, hogy másodszor találkoztam viszonylag közelről Uráli bagollyal, nagyon ritkának tekinthető az esemény. Az első a Székelykő megmászása alkalmával volt, ahol az egyed egy darabig lekövette utunkat, valószínűleg valahol fészkelőhelye lehetett. Kicsit ideges volt. Ezt a hazánkban igen ritka fajt Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető elmondása szerint még Gyula közigazgatási határain belül nem dokumentálták. Szerencsére sikerült néhány felvételt készítenem, ahogyan egy fa tetején ül, majd egy másik fára áttelepszik. Hosszú ideig figyeltük egymást. Az uráli bagoly költés idején nagy vehemenciával, félelmet nem ismerve védi fészkét és környékékét, ilyenkor nagyon veszélyes agresszív támadásokra képes azokkal az emberekkel szemben, akik megközelítik az odúját. Könnyen súlyos, életveszélyes nyaki, feji sérüléseket okoz, akár meg is vakíthatja a betolakodót. Boldog Gusztáv elmondása szerint a fiókák gyűrűzését kollégái komoly védőfelszerelésben és bukósisakban szokták elvégezni.
A gyulai madármegfigyelés 2018. április 09-én törént a Kisökör-járási erdőben.

 

 

Megnéztük egy tél végi hideg reggelen a szabadkígyósi tanösvényt

Február utolsó napjaiban egy hidegbetörés áldozata lett a korai tavasz. Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű csapadék hullott ezért, hogy száraz lábbal bejárjuk ezt a szép túraútvonalat, épp kapóra jött a fagy. Mivel csak két napja érkezett, a kialakult vizes felületek, kiterjedt tócsák felszínesen fagyottak, így azokat kerülni kellett. Jó szaporodó és táplálkozó helynek ígérkezik majd a meleg beköszöntével számos állatfajnak. Igen erős metsző szélben mentünk végig a tanösvényen.
Ezen a túrán szervezetten, túravezetővel is részt lehet venni, öt fő jelentkezése esetén. Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetővel lehet felvenni a kapcsolatot ez ügyben. A telefonszáma: 30/475-1777

Gyula madárvendége a kis kárókatona

Az Élővíz csatorna mellett éldegél egy kis kárókatona, mely a nagy kárókatonához hasonlóan igen komoly búvártevékenységet végez. Bukás után métereken keresztül „szárnyal” a víztükör alatt, keresi táplálékát az apró halakat. Nagyon sikeres halász, gyakran bukkan a felszínre 5-10 cm-es zsákmányaival, melyet azonnal elfogyaszt. A kárókatona annak ellenére hogy táplálkozása és szaporodása is a vizes élőhelyekhez köti, egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely ritka az ilyen madarak között, a tollait ugyanis nem tudja impregnálni, zsírozni, hogy leperegjen róla a víz, ezért gyakorta bőrig ázik, ami miatt repülni sem tud, míg meg nem szárítkozik. A kormoránokat megfigyelhetjük táplálkozás után, ahogyan a parton a szárnyukat széttárva szárítkoznak, akár a legnagyobb hidegekben is. Gyulán 2012 februárjában egy nagyon hideg télen számos egyede jelent meg a nagy kárókatonának az Élővíz-csatorna mentén, mert a legtöbb állóvíz befagyott, így itt maradtak egy ideig a városban és környékén.

A fotókon nagy és kis kárókatonák láthatóak. 2017-es, 2012-es képek.

fotók: Pénzes Sándor

Dámvadlesen Gyula környékén

2017 januárjában készültek a felvételek egy nagyon hideg időszak alatt. Sikerült találni egy jó leshelyet egy árokban, ahol Wandával vártunk, hátha épp felénk indulnak el a napozó vadak. Nem messze tőlünk egy kotorék is volt, a környékén két róka járkált, ami a fehér hóban nagyon jól látszott. ez a kutyusom álcázásában azért segített, mert hasonló méretei és színe miatt a dámoknak nem volt zavaró, hogy ő az árok szélén, kint ül. A videó elkészülte után a fotózás következett, ekkor már elég közel jöttek a bikák. Nagyon izgalmas volt mindkettőnk számára.

Megjelentek a hódok a Fekete-Körösön

Az eurázsiai hód a 19. század közepén kipusztult Magyarországról, valamint Európa számos más országából is, ennek legfőbb oka a faj túlzott vadászata volt. Visszatelepítését hazánkban a WWF Magyarország koordinálta. Az 1996-ban megkezdett program nem várt sikerrel zárult. Ma már a hódok országunk valamennyi nagyobb folyóján jelen vannak, egyes térségekben a keskenyebb csatornákon is. Hazai egyedszámuk óvatos becsléssel 4-5000-re tehető. Az egyedszám a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén a legmagasabb. Az ott élő hódok a Hanságba telepített és az Ausztria irányából spontán módon a Szigetközbe érkező egyedek leszármazottai.

2016 decembere a természetben Gyula környékén

December melengetett, virágzott, havazott, majd recsegett. Kaptunk hideget, meleget, gyönyörő volt a természet is a város körül. Viszlát december, viszlát 2016!

Kérészjárás a Fehér-körösön

A szerelem, melyre évekig várnak a kérészek, alig tart egy napig. Nászuk előtt fogyasztották utolsó vacsorájukat, egész életükben készültek erre a napra. Fényben, nyári estén párt választanak, boldogságuk percekig tart csupán. Aláhullnak, utolsó erőtlen szárnycsapásaiknak olykor egy vízből feltörő hal, egy pók kivetett hálója vet véget. Gyönyör és dráma egyszerre, egy helyen.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom