Vörös húsú alma

Talán nem csak számomra érdekes felfedezés a vörös húsú alma, annak ellenére, hogy olyan helyszínen található itt Gyulán, mely mellett naponta sokan elhaladnak. Ez az épp most termő gyümölcs távolról termetes szilvának néz ki. Volt aki kérdésemre határozottan állította, szilva amivel dolgom van.

 


Piros alma
A piros húsú almát termő fa a Mágocsi utcában található

No, gondoltam mélyebben beleásom magam a témába, ezért néhány terméssel a kezemben elballagtam egy gazdaboltba. Talán nálam jobban csak az ott lévők csodálkoztak.

Megpróbáltam saját magam fejtegetni a rejtélyes alma kilétét. (egyáltalán alma-e?) Messzire nem jutottam, de az bizonyos, hogy mint a többi hasonló gyümölcs, ez is a rózsafélék családjába tartozó faj.

Piros húsú alma

Hogy ehető-e, ez kérdés volt, bevallom egy gyors íztesztet ott a helyszínen elvégeztem. A kis termés kellemes, kicsit savanykás ízű volt, mely almás sütemények alapanyagául is használatos almafélét mutatott. A fán rendkívül dúsan egymás mellett érő kicsiny vörös gyümölcsök egy része férges de ez egyik igazolása is annak, hogy ez valóban BIO. Ki is permetezne egy köztéri (dísz?) növényt?

Az interneten fellelhető írások ebben a témában (vörös húsú alma) rendre egy svájci biokertész nevét említik, egy bizonyos Markus Kobeltét. 20 éves munkával, kizárólag természetes úton nemesített  vörös húsú almát. Az Ő almájának neve: redlove. Milyen találó, de vajon a mi gyulai almácskánk mi fán terem?

Hogy Kobelt almája milyen messzire esett a fájától, azaz a gyulai piros húsú almának mennyi köze lehet hozzá, nos ebben a kérdésben nem volt könnyű szakértőt találni, keresgéléseim több emberrel hoztak kapcsolatba. Ezek az emberek kivétel nélkül rendkívül segítőkészek voltak, megkeresésemre készséggel reagáltak.

Az első információt Pomázi Ferenc kertésztől kaptam az almával kapcsolatban, aki a Gyulai Hírlap rendszeres rovatírója, onnan írásait ismerhetik. Ennek nyomán elindultam újra kutakodni. Különösen nagy öröm, hogy hosszas információgyűjtés, kíváncsiskodás, beszélgetések, telefonálások eredményeképp a szálak ismét Gyulára vezettek: Hamar -és többek ajánlására- Kósa Gézától kértem segítséget aki mint városunk hírnevét is öregbítő botanikus,a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert osztályvezetője,  dendrológus, kertészbotanikus, a dendrológiai gyűjtemény kurátora válaszolt megkeresésemre:
A képek alapján legjobban a Malus pumila "Niedzwetzkyana” növényre hasonlít, ahhoz azonban hogy pontosabban meghatározható legyen a növény, további információkra lenne szükség. (virág színe, a gyümölcs íze, stb).

Mivel ez a bejegyzés nem tudományos munka és az alma történetét még hámozzuk, nem untatnám az olvasót a latin név további tanulmányozásával, ezért inkább hamarosan egy almás süteménnyel folytatjuk.

A téma korábban másokat is érdekelt a világhálón:

Kérdés:

"Lehet, hogy sokaknak ostoba kérdésnek tűnik majd, de nekem jó lenne tudnom, hogy a díszalma fogyasztásra alkalmas-e? Kb. 4 éves a fánk és második éve olyan csodálatos terméseket hoz, hogy sóvárogva nézzük és nem tudjuk, hogy megkóstolhatjuk vagy sem?"

válasz:

"Minden díszalma ehető. Legfeljebb nem élvezhető... mivel nem a nagy, ízletes, lédús termésre szelektálták, hanem a nagy díszes virágra, szép levélre, stb. De bajod nem lehet tőle  Mennyit ettünk még egyetemista korunkban az arborétumi fákról...! Olyan is volt, amelyiknek még a húsa is sötétbordó volt, nemcsak a levele. Ízre egyik sem veri a jonatánt"

forrás: itt.

A vörös húsú almáról Dr. Tóth Magdolna egyetemi tanár, habil dr., az MTA doktora is említést tett (nem konkrétan eről a fajról) a Mindentudas Egyeteme: Ismert gyümölcsfajok különleges fajtái c. előadásában itt.

A világhálón számos írás foglalkozik hasonló témával:

"Swiss researcher proves that natural selective breeding works better than GMOs"
Egy svájci kutató szerint jobban működik a természetes szelekcióval végzett termesztés, mint a génmanipulált.

Piros alma Hófehérkéknek és másoknak kertpont.hu

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom