Magyarország hét természeti csodájának egyike a kardoskúti Fehér-tó

A kardoskúti Fehér-tó télen a hótól, nyáron a forróságtól fehér. Akkor porrá szárad. Áll a békési szikes puszta közepén és vár. Vár esőre, fakadó vízre. Az meghozza neki a madarait. Eljön a tavasz, eljön az ősz, és nem vár hiába.
Egyszer csak megjönnek récék, ludak, darvak, cankók, pólingok, godák, gulipánok, bíbicek, partfutók, lilikek. Vissza-vissza térnek megpihenni a nagy vándorlásban, a nagy hírű vásárhelyi pusztába. Visszahúzza őket a szikes partok csenkeszes, bárányparéjos fészkelőhelye a sekély vízzel ringó pihenő éjszakázó tó, a környező gyepek, szántók, tarlók terített asztala. A magyar szürkék mindig itt vannak. Azok bírnak telet, nyarat, ahogyan a tó is. Amióta világ a világ. És ez így is marad az ember formálta ma már ember védte tájban.
Kardoskút Fehér-tava nemzetközi jelentőségű madárélőhely, ahol a természeti értékek, a puszta védelme, a múltba vesző tanyavilág kultúrájának, a hagyományos paraszti gazdálkodásnak fennmaradását is szolgálja.
*kijegyzetelve: m2 kardoskútról készült ismeretterjesztő műsorából.

 

Kisökörjárási erdő Gyula

A kisökörjárási erdő Gyula legszebb és legnagyobb parkerdeje. Kelet felől a Fehér-Körös, nyugat felől maga a város határolja, rajta halad keresztül a Mályvádi erdőbe is elvezető piros turistajelzés. Gyulaiak kedvelt kirándulóhelye, mely gazdag élővilággal rendelkezik, ahol rókák, borzok, dámvadak, ragadozó kisemlősök, ritka védett madarak, növények és gombák is otthont találnak. A természetet szerető ember kellemes sétákat tehet a vadregényes gyönyörű erdőben, mely határvonalán készült képek mellett láthatóak még mélyen a sűrűben készült fotók is. A galériában fellelhetőek téli, nyári, tavaszi hangulatok is. Az kisökörjárási erdőben 2018-ban megjelent egy különleges és ritka, Gyulán első alkalommal dokumentált bagolyfaj az Uráli bagoly. A fotók több éves anyag kivonatát tartalmazzák.

A gyulai kisvonat

A gyulai kisvonattal egy körutazáson vehetnek rész, mely alatt megtekinthetik a város főbb nevezetességeit. A vonatozás alatt hangfelvételről az aktuálisan érintett pontokról hallhat bemutató szöveget. Nemcsak a turistáknak, gyulaiaknak is érdekes lehet és talán sok olyan dolgot hallhatnak, melyet esetleg nem is tudtak a városról. Aki nagyobb kirándulást szeretne tenni, annak két plusz lehetősége is van, melyet a gyulai kisvonat üzemeltetői kínálnak.
Mindkettő helyszíne és célpontja a Fehér-Körös és a Fekete-Körös találkozása,  Szanazug.
Az egyik egy délelőtti program hajókázással. A másik szintén egy hajókázás, ám romantikus hangulatban, éjszaka. Kiutazás a kisvonattal a helyszínre, ahol akár egy pohár bor elfogyasztása után, már hajóra is szállhatnak a vendéget és egy 30 percet kis vízi túrán vehetnek részt csoportosan.

Éjszakai romantikus hajókázás a Körösökön
Indulás a Gyulai Kisvonattal a Kossuth Utcai megállóból:
ndulás hétfőn, szerdán, szombaton  21:15-kor, érkezés 23:00-kor.
Díja: 2000 ft/fő

Hajókázás Szanazugban
Ez a fakultatív programunk  naponta indul a Kossuth utcai megállónkból  (minimum 6 fő esetén).
08:45-kor visszaérkezés 13:00-kor
1700 ft/fő

Telefonszám: 06-70-388-85-95
Email: gyulaikisvonat@gmail.com
www.gyulaikisvonat.hu

Városnéző kisvonatunk  minden nap közlekedik:
09:30   10:30   11:30   12:30   13:30   14:30   15:30   16:30   17:30   18:30

Ha ön turistaként érkezik Gyulára itt talál gyulai szállást.

Ajánlott szállások:

Várapartman Gyula szállás

Brill apartman Gyula szállás

Várárok apartman Gyula szállás

 

 

Fekete-Körös

A Fekete-Körös egy gyönyörű, holtágakkal tarkított kanyargós folyó, mely Szanazúgnál a Fehér-Körössel egyesülve Kettős-Körösként folyik tovább Békés város irányába. Horgászok, fürdőzők és a vízi sport kedvelői is szívesen töltik itt idejüket.


 

Mályvádi erdő

A Fekete-Körös magyarországi szakasza  a Tiszántúl  egyik  legérintetlenebb tája. A mályvádi erdőt határoló Fekete-Körös a leginkább szabályozatlanul hagyott folyóink egyike. A határtól a szanazugi összefolyásig kanyargó 20,5 kilométeres vonalán húsz erős hurkot és ívet vet. Igézően vadregényes. A kanyargó folyót több ezer hektár kiterjedésű  erdő  kíséri, az  ősi erdőszigetek, Keszi,Bányarét,Törökerdő, Mályvád, Sitka erdeiben még ott kanyarognak az elhagyott Körös medrek. Az erdőgazdaság több évtizedes vízpótló törekvéseinek eredményeképpen elentős részük ma újra vízjárta vidék. A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont.
A terület évszázadok óta kiváló vadászterület, dámvadállománya messze földön híres. A Bányaréti őstölgyes hazánk ezredik védett területe, valamikor legelőhöz kapcsolódó delelőhely volt. Kocsányos tölgyei és vadkörtefái a Körös-vidék egykori ősi tölgyerdőinek maradványaként jelentős genetikai és táji értéket képviselnek.
forrás: DALER ZRT. Tájékoztatási Központjának Lapja (Vid Katalin és Puskás Lajos)
FOTÓK:Pénzes Sándor

 

 

Türelmetlen gombák a tikkasztó nyár után a mályvádi erdőben

A nagyon hosszú, forró és száraz nyár után talán az idei év utolsó 30 fok körüli szeptember közepi napján, mely épp vasárnapra esett itt az alföldön, már türelmetlenül várják a gombák és a gombászok az őszi esőket. Bár aprók a jelek és sokat kellett hozzá böngészni, mégis biztatóak. Piros tinóruból két jelentősebb egyedszámú teleppel találkoztam, nyárfa tinóruval pedig imitt amott. Kellemes, szép túra volt, csodálatos időben. Ha erdőben jársz és érdekelnek a látogatási szabályok, itt elolvashatod:

Gyula és környéke erdeinek látogatási rendjéről

Gyula és környéke erdeinek látogatási rendjéről

Aki szeret erdőt járni és kíváncsi miként teheti, hogyan tudhatja biztonságban magát, mire kell figyelnie, annak érdemes végigolvasnia az alábbi kérdéseinkre adott válaszokat, melyeket Fazekas Józseftől, a Dalerd Zrt. termelési vezérigazgató helyettesétől kaptunk.

  

Szanazug gyulai oldal, strand, kemping, horgászat, vízisport

Békés megyében jól ismert kirándulóhely Szanazug. Gyula és Doboz felől közelíthető meg. A Fekete-Körös és a Fehér-Körös találkozásánál terül el ez a strandolásra is alkalmas pihenőhely, ahol vízisportolni is lehet. Aki szereti a vadvizeket, kedveli a horgászatot, vízisportot és az aktív időtöltést, itt biztosan talál kedvére valót.

 

 

Pósteleki kastélyrom, kirándulás Gyuláról

Pósteleki kastélyA Pósteleki kastélyrom minden Gyula városába látogatónak ajánlható kirándulási célpont. Kerékpárral és autóval is megközelíthető a valamikor jobb időket is megélt, mára már rommá széthordott egykori Wenckheim család kastélya. A gyönyörű, régen pompás kastély vadregényes természeti környzetben található, ahol gazdag növény és állatvilág várja a vendégeket.

Lőkösháza, Bréda-kastély

gyulavaros.hu - Pénzes Sándor 2013. szeptember

Emlékezetes kirándulást tettünk egy hétvégén a lőkösházi Bréda-kastélyhoz, melyet olyan érzéssel közelítettük meg, mint amikor az ember valami meglepetésre számít, tudja, hogy kedves lesz neki az élmény, mégis izgatott várakozással teli pillanatokat él át. Ahogyan begördültünk a kapun magunk mögött hagyva a kastélyhoz vezető bekötő utat és megpillantottuk a parkot, az óriási fákat melyek közül előbukkant az újra szép időket élő épület, lenyűgözve éreztük magunkat, pedig akkor még nem is tudtuk, mi vár bennünket odabenn.

Fehér-Körös

A Fehér-Körös Gyulához legközelebb eső folyó, mely vize táplálja az Élővíz-csatornát átszelő "Kiskörösként" is hívott folyócskát. Gazdag élővilággal rendelkezik, menyhal, Magyar és Német bucó, Selymes durbincs, Süllő, Vízimadarak is élnek itt. Vízisportokra és horgászatra is alkalmas hely. Itt ált valamikor a híres tűsgát, mellyel a folyó vízállását szabályozták. A mostani Körös gátnál egy darabja ki is van állítva.

Wenckheim kastély Gerla

Biztató híreket lehetett olvasni és hallani az elmúlt időszakban a gerlai Wenckheim kastélyról, annak tulajdonosváltásáról és terveiről. Az Ybl Miklós által tervezett, XIX század végén épült kastély jelenleg nem látogatható, azonban bízunk benne, hogy hamarosan egy kedvelt turisztikai célponttá válik a régióba érkezők számára, melyről itt is be fogunk számolni. Gerla, Marx tér 1. - áll az elkerített épület sarkán. Helyenként a szocreál nyomait is  magán viselő épület valamikor egy gyönyörű kastély volt. A teret ahol áll, ma Wenckheim térnek nevezik.

Wenckheim kastély cicával

Galéria két cicáról és egy kastélyról. Az év utolsó melengető sárgás délutáni fényei.  Sétára, kalandra fel! Ez a kicsit omló-bomló félben lévő, gyönyörű parkerdővel körülvett, botanikai szempontból is különleges helyen fekvő Wenckheim kastély Szabadkígyóson található.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom