Csíráztatás házilag, vitaminok természetes úton

(galéria lent) Őszi-téli hónapok közeledtével egyre nehezebben hozzáférhetőek a friss, szabadföldön termesztett hazai vitaminforrásaink, zöldségeink, gyümölcseink és egyéb konyhakerti növényeink. Sokan felismerték fontosságát és kedvelik fogyasztását az ilyenkor hasznos csíranövényeknek. Üzletekben megvásárolhatóak, igaz nem túl olcsón, azonban aki saját maga szeretné megtermeszteni, „kicsiben” is működik a dolog, bár vannak buktatói és nem minden maggal könnyű bánni.
Sokan feladták már a készítését, legtöbbeknek penészedtek a magok, csírák. Ebben az írásban nem térek ki arra, hogy melyik növény milyen vitaminokat és fontos, szinte azonnal a véráramba kerülő éltető elemeket tartalmaz, ezt az ügyes netező 3 perc alatt megtudhatja.


Kövessen a facebookon is!

Kedvet szeretnék csinálni fogyasztásához és fotókon keresztül bemutatni milyen is a néhány nap alatt megtermő „nano-vitaminsziget”. A harmadik napra már olyan gyökeret eresztenek a kis növények, melyek beleérnek a vízes tálba és kiemeléskor gyönyörű, sűrű vízcseppes látványt nyújtanak.

Mungóbab, lucerna, búza, és retek. E négy mag amelyet napokon keresztül fotóztam 10-16 óránként, hogy látszódjanak a növekedés szakaszai. A csíráztatáshoz a kereskedelemben kapható néhány száz forintért megvásárolható emeletes, műanyag csíráztató tálat használtam.
1.) Minden magot kihelyezés előtt átmostam, estétől reggelig áztattam.
2.) Csíráztató tálba rakás előtt újra át kell mosni és nagyon jól lecsorgatni a vizet, hogy ne legyen alatta pangó folyadék.
3.) Maponta többször át kell mostni és lecsorgatni
4:) Kifejlődés után hűtőben több napig eltartható
 

A növények színét, vitamintartalamát növekedési ütemét befolyásoló tényezők: hőmérséklet, fény.

Csíranövények íze:

Búza: kicsit édeskés, lisztes jellegű, erős szerkezetű, az idő előreladtával fokozódik az "ereje"
Lucerna: nagyon ropogós,igen finom magában is, picit szemcsés érzet lehet a (talán ki nem kelt?) magok miatt.
Mungóban: Nagyon gyorsan nő, problémamentes termesztés, zsenge zöldborsóra emlékeztető íz
Retek: odafigyelést igényel, de gyorsan nő, intenzív, csípősbe hajló friss retek íze van. Vajas kenyérre szórva nagyon finom, töményen nem az igazi.


Megjegyzés: bár az említett tálak perforált, rácsos aljúak, ennek ellenére vízszintes tároláskor megáll egy vékony rétegben a víz a magok, csírák alatt-között. Ezért minden tálat kifúrtam a pereménél, így átmosások alkalmával néhány percig döntött helyzetben hagyom úgy, hogy a dőlés a fúratok irányába mutasson, és lyukak egymás fölött helyezkedjenek el.

Ha csak fogyasztani szeretné:

Aki a képek láttán, kedvet kapott a csíranövények fogyasztásához, de nem akar bajlódni a termesztéssel, az a gyulai piacon pénteken és vasárnap megvásárolhatja egy helyi őstermelőtől. A csiráztatás macerafaktora: 3/5 :-)) (P.S)

Lapozza a galáriát a billenytyűzet jobb bal nyilaival!

Csíra Csíra Csíra
Csíra Csíra Csíra
Csíra Csíra Csíra
Csíra Csíra Csíra
Csíra Csíra Csíra
Csíra Csíra Csíra


Búzacsíra:

Lucernacsíra:

Mungóbab csíra:

Retekcsíra:

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom