gyula szállás

2019

Erkel bál 2019 Gyula

Az csütörtök bár tanításmentesen telt az Erkel Ferenc Gimnáziumban, mégis eseménydús két nap áll a diákok és a tanárok mögött. Az iskolában megválasztották a diákigazgatót, péntek este pedig hagyományosan Erkel bállal zárul a nap és ezzel a kezdetét veszi a téli szünet.

Sóvirág-avagy a létezés eufóriája

Az előadás után nehéz volt megszólalni. Mondatok, melyek végére a pontot a csend teszi. A döbbenetes csend, melyekbe időnként a jelen apró mosolya vegyül. Bátorító mosolyok, amiket el akarsz fogadni, de nehezen megy, mert tudod, hogy mögöttük életeket végigkísérő fájdalom lakozik. Mondatok, melyek súlyát az emberi gonoszság adja, melyeket amikor hallasz, úgy érzed minden benne van. Éva néni sok olyat is mond, amit tudtunk, amit hallhattunk már, vagy amit gondoltunk az emberiségről, a XX. századról. Tőle hallani, aki átélte, szemtanúja volt az élet gyötrelmes, megalázó, őrjítő, gyilkos eseményeinek, egészen más. Számunkra ez az előadás lehet egy szükséges mély lelki fájdalom ami azonban messze távol van azoktól a borzalmaktól, ami az emberiség mindennapjait sajnos végigkíséri. Túlélés, Auschwitz–Birkenau.
P.S.

Vénusz a Gyulai Várszínházban

A Budaörsi Latinovits Színház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása

Hanif Kureishi:  Vénusz

Színpadra alkalmazta: Török Tamara
Maurice - Bálint András
Jessie - László Lili
Ian - Gyabronka József
Valerie - Takács Kati
Angyal - Brasch Bence
Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Szakács Györgyi
Dramaturg: Török Tamara
Plakát grafika: Csáfordi László
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: Deák Krisztina
Producer: Orlai Tibor

2019 decemberi programok Gyulán

December 1. (vasárnap) 16.00
Városi Advent
Kacagó Bábszínház előadása
Eszterlánc Zenekar koncertje
Erkel Ferenc Vegyeskar adventi dalai
Kísérő program: népművészeti vásár.
18.00
Ünnepi beszédek, köszöntők
Gyertyagyújtás
Séta a Kossuth térre
Ünnepi gyertyagyújtás a szökőkútnál – közreműködik a Japán Kertbarátok köre és az Erkel Ferenc Vegyeskar
Helyszín: Harruckern tér   TOVÁBBI PROGRAMOK
 

Gyula város egy igazán jó hely

Kutyabarát Gyula város

Ma beugrottam a gyulai Tourinform irodába egy villámlátogatásra. Eléggé elfoglalt vagyok, de úgy érzem kézben (tappancsban) tudom tartani a dolgaimat. Bár avatnom, megtekintenem, sajtót tájékoztatnom nem kellett az utóbbi időben, így is van mit csináljak.
Gyula egy gyönyörű és (higgyétek el, tudom mit beszélek) kutyabarát hely. Imádok pl. a várkertben, a kastélynál sétálni, de gyakran keresem fel a várost körülölelő erdőket, mezőket, folyókat, gátakat.
Szokták mondani: nagykanállal eszem... Na jó, igaz, ami igaz nem vágyódom máshová, a kanál méretét meg most hagyjuk! Mondjuk úgy: élek a lehetőségeimmel. Alig tudok jobbat elképzelni, mint megcsörrenteni az avart egy erdő ösvényén, hétvégente kalandozni a Mályvádi erdőben vagy Pósteleken, de szívesen csobbanok egyet a nyári melegben a várost átszelő Kis-Körösben, alkalmasint még fára is mászok.
Gyula szuper hely. Karnyújtásnyira minden, amire egy kiskutyának szüksége lehet.
A Tourinform irodában tájékoztattak, hogy a városban kutyás, kutyabarát szálláshelyek is találhatóak. Strandolási lehetőségem is akad, de csak szabad vizekben. Ha-ha-ha! Csak... Pont jó! Nehogy elfelejtsem! Vízibiciklizni is szoktam Szanazugban.
A Tourinform dolgozói nagyon barátságosan és kedvesen válaszoltak kérdéseimre, rendben találtam náluk mindent. Ajánlom a helyet a Gyulára látogató vendégeknek, ahol számtalan, a szabadidejük eltöltését segítő kiadvány, térkép, programajánló között válogathatnak.

Üdv Gyuláról!

Wanda


Wanda világa facebook

 

2019 novemberi programok Gyulán

November 5. (kedd) 18.00
Életigen Gyula előadássorozat
Zsiga Attila előadása
A belépés díjtalan.
Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ

November 6. és 7. (szerda, csütörtök) 14.00
Erkel Zenetörténeti Vetélkedő
Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., valamint a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Zeneműtára és Erkel-gyűjteménye általános és középiskolások részére hirdette meg a versenyt. A vetélkedésnek nem pusztán azt kideríteni a célja, melyik suli diákjai tudnak a legtöbbet Erkel Ferencről, hanem arra is jó, hogy életben tartsa a zeneköltő emlékét.
Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

Múzeumok őszi fesztiválja Gyula 2019

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 Szeptember 23-november 10.

A világ csodái – Felfedezések kora! a koncepciója idén a Múzeumok Őszi Fesztiváljának, amihez természetesen ebben az évben is csatlakoznak Gyula kiállítóhelyei.
A rendezvénysorozat több, az egész világot érintő áttörésről is szeretne megemlékezni. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.
A kiemelt téma megjelenik Gyulán is, de a fürdőváros múzeumainak munkatársai ezen túl is sok mindent megmutatnak az általuk őrzött kincsekből. Teszik ezt olyan formában, hogy programjaik érdekesek, izgalmasak legyenek valamennyi korosztály számára.

Mályvád túra 2019

A Körösök Völgye Turista Egyesület által évente egy alkalommal megrendezett Mályvád Teljesítménytúra 2019-ben XXIX. alkalommal várta a gyalogtúrázókat, kerékpárosokat és a futókat.
Többféle távot választhattak a résztvevők, 12 és 55 km között.
A nagyobb távok érintik Gyula és Békéscsaba egyes nevezetes helyeit is, a rövidebb távok a Mályvádi erdő csodálatos túraútvonalain vezetnek.
Mindenki, aki benevez, egyénileg járja be az általa választott útvonalat úgy, hogy közben a megadott ellenőrzőpontokon lepecsételteti a rajtnál kapott térképet.

Várszínházi esték 2019

Galambos Attila – Bodor Böbe: Frida Kahlo
Szenvedélyes életigenlés egy részben
A Bartók Kamaraszínház előadása 2019.07.29. Gyulai Várszínház

Csuszi a fotóriporter

Ki ne ismerné a gyulaiak közül Rusznyák Csabát (Csuszit), a Gyulai Hírlap fotóriporterét? Ha akad olyan, aki névről nem is, de látásból biztosan. Nem áll távol a valóságtól, ha azt állítom, hogy hosszú évek óta ő készíti a városról a legátfogóbb fényképes kordokumentációt. Rendezvényekről, fesztiválokról, színházi előadásokról, önkormányzati eseményekről készülnek munkái. Egyik az elsők között akik megjelennek, és az utolsók között is, akik elhagyják a helyszínt. Majdnem kizárt, hogy valamiről lemaradjon.
A 2019-es gyulai Múzeumok Éjszakája előtt egy rövid telefonbeszélgetés után úgy döntöttem, számomra most a fő téma Csaba, a fotós lesz. Tudtam, hogy hosszú és kemény este előtt állunk, innen-onnan úgy kell majd elrángatni, amikor már kb. a 110 %-al is kész lesz és még  „csak egy képet innen is”, vagy a nyári hőségtől tikkadtan vízért kiáltok, miközben a szúnyogok huszadjára is nyakon csípnek.
Persze olyan is volt, amikor ő adta ki a jelszót, hogy indulás, mert 10 perc múlva kezdődik egy másik helyszínen az előadás. A fotózások között beiktattunk egy-egy frissítőt, és bár kontyunk nincs, nem is lesz, de lecsúszott egy kontyalávaló is, miután kenyérlángossal megtámogattuk a közel hat órás munkát. Bár sokat vagyunk Csuszival egy helyszínen, de ilyen hosszan ritkán.

Calliope Diák Színjátszó Kör

Május 18-án a Pete László vezette Calliope Színjátszó Kör diákjai léptek fel az Erkel Ferenc Művelődési Központban, egy Családi szombat délután keretében. Két darabot adtak elő a gyerekek. Az első a Fruzsina hercegnő c. verses mesejáték, melyet legelőször 1999. októberében tűzött műsorára a békéscsabai Jókai Színház. Az eredetileg 10 szereplős darabot,  színészpalánta hiányában 8 szereplőssé írta át a színjátszókör vezetője.
A második darab, Bem apó címmel, a gyerekek kérésére íródott, olyan karakterekkel, amit a szereplők teljesen magukénak éreztek.
A képek az utolsó próbáról és az előadásról készültek:

Én meg az ének - könyvbemutató

Megjelent Kiss László Én meg az ének című könyve Bérczesi Róberttől, melyet 2019. április 29-én este mutattak be a Várszínház Kamaratermében. Az est moderátora Haász János volt.

kapcsolódó anyag (koncertfotók):

30y koncert Gyula 2019

ELŐZENEKAR: MADRAPUR

30Y KONCERT:

Sándor László fotója is szerepelt a díjazottak között

A Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. által szervezett országos, III. Media Markt Fotópályázatra 2018-ban 17 000 mű érkezett be. Ezek közül 39 került kiállításra, köztük Sándor László Gyuláról elszármazott fotós egyik képe. A fényképeket nagy méretben nyomtatták ki, melyeket a Csaba Center első emeletén lehet megnézni. A kiállításon több kategóriában tekinthetnek meg alkotásokat az érdeklődők: Városi életképek, természetfotók, kötetlen fekete-fehér képek. Sándor László különdíjasként szerepel kompozíciójával, melynek címe: Hajnali hegyek. Érdemes megnézni, nagyon jó anyag gyűlt össze!
Sándor Lászó további alkotásait itt tekinthetik meg: http://lunalaci.blogspot.com/

Hiperkarma lemezbemutató koncert Gyulán a Kultúr Cafe 48-ban

2019. március 8-án a gyulai Vigadóban lépett színpadra immáron második alkalommal a Hiperkarma együttes, melynek dalszerzője, énekese, zenekarvezetője a Gyuláról elszármazott Bérczesi Róbert, aki nemrégiben vehette át „Az év könnyűzenei szövegírója” díjat a napsütötte rész című dal szövegéért.

Péterfy Bori koncert a Vigadóban - 2019

A József Attila Gimnázium színjátszókörét két sikertelen felvételi követte a Színház és Filmművészeti Egyetemre. Ezután különböző társulatoknál próbált szerencsét, 1988 és 1992 között a Térszínház, 1992 és 1998 között az Arvisura Színházi Társaság tagja volt.[3] 1998-ban megszerezte a Színész I. minősítést. Budapesti színházak, főleg az Utolsó Vonal, a Merlin és a Szkéné előadásaiban játszott, ez utóbbiban találkozott Schilling Árpáddal, a Krétakör művészeti vezetőjével. Pintér Béla társulatával párhuzamosan már a Krétakörrel is dolgozott, amelynek 2000-től 2008-ig volt tagja.
Az Amorf Ördögök együttes énekesnője volt annak megszűnéséig, egy rövid időszak (2005–2006) kivételével. A Krétakör Színésztánczenekar tagja volt.
2007. október 15-én jelent meg a Péterfy Bori & Love Band cím nélküli első lemeze, amelyen a számokat a volt Amorf Ördögök szerzői, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs mellett Lovasi András írták.

Esti séta Gyulán - emlékezés

A kutyusommal sétáltam Gyula belvárosában, amikor váratlanul megszólítottak. Egy fiatalember volt, aki mosolyogva, kedvesen nyújtotta át azt az ötszáz forintost, melyet egy perccel azelőtt a szeme láttára ejtettem ki a zsebemből egy sarokkal odébb. A fiú egészen egyszerű, természetes, becsületes szerény, de határozott gesztussal adta át. Nem volt sok pénz, de sokat jelentett számomra ez a találkozás. Ez valamiféle jel, reményt tápláló pillanat volt. Szinte biztos, hogy aki ilyen, ilyenné neveli majd a gyermekét, mert őt is ilyenné nevelték szülei. Azt hiszem megtalálni valamit és visszaadni annak, akié, majdnem olyan öröm, mint az elveszettnek hitt dolgainkkal újra találkozni. Néhány héttel később egy séta alkalmával betértem egy -azóta már bezárt- kutyabarát szórakozóhelyre, ahol lám, épp ott állt. Megismertem.

Latin farsang 2019 Gyula

2019. február 9-én a gyulai Kultúr Café 48 szervezésében, latin farsangi buli volt a Vigadóban. Ahogyan Kiss János szervezőtől megtudtuk, Budapestről érkeztek profi, képzett szambatáncosok, akik a közönséget is bevonták egy farsangi karneváli hangulatú buliba és együtt ropták a parketten.

Újévi fogadás sikeres gyulaiakkal 2019

Sikeres Gyulai díjat vehetett át Beke Szilvia, Nagyné Kotroczó Andrea, Zsótér Béláné, Garami Veronika, Kiss László és Tar Tímea.

Gyulai lábnyomok

Gyulai lábnyomok. Első hallásra semmi különös nincs bennük, megannyi látható ilyenkor télen, de  van egy lelkes csapat a városban, mely tagjai olyan virtuális lábnyomokat is hagynak maguk után, melyeket érdemes követni. Ehhez azonban picit jobban meg kell ismerni azt a szabadidős tevékenységet, mely harmonikusan ötvözi az internetes „jelenlétet” a valósággal. Kimozdít, csapatot épít, természetbe visz, városi túrákon kalauzol. Most egy a Gyulai Lábnyomok facebookos közösség alapító tagjai által kihelyezett geoládát kukkantottam meg, de hogy mi is ez pontosabban és kik jegyzik, az alábbi linkre kattintva megtudható:

https://www.visitgyula.com/blog/gyulai-labnyomok

Ajánlat