gyula szállás

Látnivalók

Csigakert Gyula

A Csigakert Gyula belvárosában található, ahol meghitt, pihentető sétát tehetünk az év bármely szakában. Egy csendes, gyönyörű természeti környezetben lévő gondozott park padokkal, melyet az Élővíz csatorna választ el a Gyulai Várfürdőtől. A strandra innen két fahídon keresztül juthat be a gyulai turista.

Gyula vigadó

A megújult gyulai vigadó a Göndöcs-kertben található, az Erkel Ferenc Művelődési Központ (kultúrház) közvetlen szomszédságában. Az első fesztivált 2014 január közepén rendezték, mellyel talán hagyományt is teremtenek, a magyar kultúra napjához közeledve. Nagy érdeklődés mellett zajlott a Halmos Béla Népzenei Fesztivál. A hely a jövőben lehetőséget nyújt bálok, lakodalmak, konferenciák, estek, fesztiválok megrendezésére.

Százéves cukrászda Gyula

A Százéves Cukrászda mint ahogyan a nevéből is kitűnik két emberöltővel ezelőtt is már működő cukrászműhely volt Gyulán. A belvárosi katolikus nagytemplom tőszomszédságában található épülete, mely patinás berendezési tárgyai és eredeti bútorzatai miatt is vonzza a turistákat. A cukrászdában nagy a kínálat süteményekből, fagylaltokból, de a híres gyulai kézműves cukrászda remekeit is megvásárolhatják a betérőt. Csodálatos bonbonok csábítanak mindenkit, melyek akár kedves ajándékok is lehetnek szeretteinknek.

Szentháromság kápolna Gyula

A gyulai Szentháromság kápolna, melyet a  pestisjárványt követően fogadalomból építettek, a Kossuth téren található. A városba érkezve a nagy szökőkúttól jobbra található, mely előtt egy feszület látható, rajta az alábbi idézettel:
Királyi zászló jár elől, keresztfa titka tündököl, melyen az élet halni szállt, s megtörte holta a halált. 1741, 1815, 2006  A szöveg a Himnusz a szent keresztről mű magyar fordításából való.

Gyulai vár lovagterme

Gyulai vár lovagterem panoráma

 

Gyula város kálváriadomb

A Kálvária-dombon lévő kápolna 1760-ban épült  báró Harruckern Ferenc megbízásából. Sokak által ismeretlen ez a város határában lévő hely. Stációkat szimbolizáló szoborcsoport mellett haladva közelíthető meg az apsziskápolna* Kerékpárral vagy gépjárművel könnyen eljuthatunk ide, az alábbi panoráma kép beágyazott térképpel segít ebben. Kalandra fel, szép a hely!

Műhold térkép:

"Az apsziskápolna* a középkori, különösen a francia gótikus templomépítészetben a 10–11. századtól alkalmazott szentélyelrendezési forma, amelynek során a templom apszisából, a szentély vagy a szentélykörüljáró felé nyitott félköríves vagy sokszög alaprajzú kápolnát, esetleg kápolnákat alakítottak ki. Egyetlen apsziskápolna esetén annak tengelye egybeesett a főhajó tengelyével. Az apszisból több (három, öt vagy hét), sugarasan elrendezett kápolna, ún. kápolnakoszorú is nyílhatott, ebben az esetben a középsőt a hossztengely irányában megnyújtották (sugárkápolna). Az ilyen lépcsős tömeghatású – szentélyből, szentélykörüljáróból és kápolnakoszorúból álló – szentélytípust a művészettörténeti irodalom francia szentély néven említi.

Eredetileg a korláttal elrekesztett apsziskápolna szentélyként szolgált, ahova csak a szolgálattevő egyházi személyek léphettek be, s a hívőket csak a szentélykörüljáróig engedték. A későbbi évszázadokban az egyes szentek tiszteletére rendelt, oltárral és oltárképpel ellátott imakápolna, a hívők magánáhítatának színtere lett.

*Apszis jelentése:

Az apszis eredetileg a klasszikus római építészetben a bazilika legtöbbször félkörös, fülke alakú része, amelyben a szószék állt. Tágabb értelemben a templom szentélyének végződését jelenti. Ez a végződés lehet félköríves, mint az ókeresztény bazilikában, sokszögű, sőt lehetnek oldalhajói és sugárkápolnái is, például a román és gótikus stílusú templomokban. (wikipédia)"

Gyula, városháza díszterem

A gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében ülésezik a mindenkori önkormányzati képviselő-testület. Számos rendezvényt tartanak ezen a helyszínen: hangversenyeket, előadásokat, koncerteket, de volt itt már divatbemutató is. Most jelen lehet a kép segítségével 3D-ben a helyszínen, megnézheti akár a gyönyörű kazettás mennyezetet is. A fotó (gömbpanoráma fotó) különlegessége, hogy a díszterem falain található egykoron itt élt neves gyulaiakról készített festményeket is megtekintheti, ha rájuk kattint a képen.

1848-49-es honvédtiszti emlékhely Gyula

A Gyulai vár falai és az egykori Almásy kastély (jelenleg hotel) között található egy szomorú történelmi esemény emlékére felállított szoborcsoport. Az 1848-as honvédtiszti emlékhelyen az aradi vértanúk előtt tisztelegnek a helyiek, itt róják le kegyeletüket a mártírok előtt.
Az 1848-49-es szabadsáharc 140-ik évordulájára készült el az emlékmű.

Almásy-kastély

almásy kastély

A gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély az ország kulturális életében is jelentős szerepet játszott.Ez az első magyarországi kastély, amelyben színjátékot tartottak már 1746-ban;himnuszunk zeneszerzőjének, Erkel Ferencnek a nagyapja kulturális udvarmesterként és házi muzsikusként élt a falai között – s maga a nagy zeneszerző is gyakran megfordult itt, az Erkel család több generációja is adott zenei estet a kastély nagyebédlőjének zongoráján; korának ünnepelt alkotója, Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettelSzamossy Elek keze alatt, aki aWenckheim família régi családi arcképeit, ősgalériáját másolta és javítgatta akkoriban.

Gyulai vár

Gyulai vár az első olyan látnivaló mely azonnal eszébe jut bárkinek, Gyula városról. Elhelyezkezdése és környezete miatt a legtöbb nyári fesztivál, rendezvény helyszínéül is szolgál, és nem csak történelmi hely, hanem névadó is. Névadója a Gyulai Várszínháznak, a Gyulai Várfürdőnek. VIDEÓK, GÖMBPANORÁMÁK, FOTÓGALÉRIA

Ajánlat