Vegyél le egy csengőt és hallgasd meg az üzenetét!

A város számos pontján pici kis ezüst színű csengőcskék várják megtalálójukat Gyulán. Mindegyiken egy-egy idézettel olyan magyar előadók, együttesek dalaiból, melyeket a youtube-on meghallgathatják azok, akik megtalálják a csengőcskéket. Nagyon könnyen fellelhetőek. Bárki aki rájuk talál, le is vehet egyet szabadon és hazaviheti emlékbe.
A szöveget gépeljétek be a keresőbe és hallgassátok meg ezeket a szép lírai számokat!
Arra figyeljenek a játékban résztvevők, hogy az alacsonyan elhelyezett csengettyűket hagyják meg a kerekesszékes gyulaiaknak, azokat nekik helyeztük ki! A város nagyon sok pontját bejártuk, a képekből -ha nem is pontosan-, de látszani fog merre érdemes elindulni. Wanda végig figyelemmel kísérte napok óta az akciót.
Kb. 150 csengő várja új gazdáját, hogy az idézet segítségével megszólalhasson egy szép dal.

Elek Zsuzsi gyulai önkéntes és a kerecsendi roma fiatalok

Elek Zsuzsi tíz évvel ezelőtt csatlakozott a kerecsendi hátrányos helyzetű, cigány származású gyermekeket táboroztató önkéntesek csapatához. Segítőivel azóta egyesületként is működnek, (Világítani Fogok Egyesület) az éves nyári táborok mellett két éve havi egy-egy, programokkal teli hétvégét is szerveznek a gyerekeknek, kamaszoknak és számos egyéb kisebb-nagyobb dologgal próbálják a helyi lehetőségeket egy kicsit bővíteni.


Elek Zsuzsi így ír és emlékezik a mögöttük álló időszakra:
"Az elmúlt 10 évben mindig nagyon fájt, hogy a helyi szuper értékes gyerekeknek (és családoknak) nincsenek (sincsenek) ugyanolyan lehetőségeik, mint mondjuk nekem. Menet közben nagyon sokat tanultam a társadalmi egyenlőtlenségekről, az eltérő életesélyekről, a szegénység újratermelődéséről és arról, hogy a magyarországi társadalompolitikai intézmények és intézkedések hogyan részesítik előnyben az eleve jobb helyzetben lévő közép- és felsőközéposztálybeli embereket, miközben a számtalan rendszerszintű akadállyal szembenéző, rosszabb helyzetben lévők nem kapnak valódi lehetőségeket. Ahogyan nem volt soha valódi, központi elköteleződés a magyarországi cigányság integrálására sem.


4 évvel ezelőtt a doktori iskolámba egy kerecsendi fiatalokkal készített részvételi akciókutatás (RAK) tervével jelentkeztem és vettek fel, amiről most végre szeretnék mesélni egy kicsit. A fiatalokkal végzett részvételi akciókutatás (amit a szakirodalom RAK elnevezése nyomán FRAK-nak kezdtünk hívni) egy olyan innovatív kutatási módszer, ami egyben egy fiatalkori fejlesztőprogram is. Azért „részvételi”, mert az az alapfelállás, hogy nem én kutatok kutatóként valakikről, és írok belőle disszertációt, tanulmányokat anélkül, hogy az érintetteknek ebből közvetlenül haszna lenne, hanem az érintettek kutatáshoz való jogukkal élve, a saját életük szakértőjeként, kutatóként vesznek részt az egész folyamatban. Közösen találjuk ki, hogy milyen őket érdeklő témáról kutassunk, együtt visszük végig magát a kutatást, miközben ők számtalan dolgot tudnak tanulni, készségeket tudnak fejleszteni (pl kritikai gondolkodást) és új helyzetekben próbálhatják ki magukat, nőhet az önbizalmuk. Azt szeretném feltárni, hogy mik a helyi hátrányos helyzetű, cigány származású fiatalok valódi nehézségei, akadályai, vágyai és lehetőségei - hogy együtt, közösen tudjunk tenni olyan dolgokat, amik valóban segítik őket (amellett persze, hogy a kutatás segítse az egyesületünk jövőbeni munkáját is). Attól „akciókutatás” ugyanis az akciókutatás, hogy nem áll meg a folyamat a tudástermelésnél: a kutatás célja, hogy az eredményeink alapján az érintettekkel együtt valósítsunk meg olyan akciókat, amik változást hozhatnak nem csak a résztvevők, hanem a tágabb közösség életében is.
 
Amikor először hallottam a RAK módszeréről és koncepciójáról, teljesen lenyűgözött, ezért is jelentkeztem a doktori iskolába. A doktori iskolában töltött első két, tanulmányi év után készítettem interjúkat kerecsendi szakemberekkel és néhány kamasszal, készültünk helyi fiatalok két csoportjával egy UNICEF-es versenyre, majd 2 hónapon át csináltam egy esettanulmányt egy résztémáról.
Az amerikai ösztöndíjprogramom (melynek a FRAK szintén az itthon megvalósított záróprojektje) és az egyéb egyesületi önkéntes teendők miatt a konkrét részvételi akciókutatásom kezdése azonban mindig tolódott. Idén márciustól heti két napos jelenléttel július közepéig terveztem a kutatást, de ezúttal a vírushelyzet szólt közbe. Amikor azonban enyhültek a szigorítások, gyors elhatározással, fizetés nélküli szabadságot kérve a nyárra, költöztem június 9-én Kerecsendre, és két hét (a biztonság kedvéért) önként vállalt karantén után belevágtam a kutatásba!
2020. június 22-e óta folyik a kutatásunk a helyi fiatalok egy 10 fős, nagyon kitartó csoportjával!! A csoportban elképesztően klassz 13-22 éves fiúk és lányok vannak: okosak, érzékenyek, viccesek, tele élettel és szeretettel! Bár a kutatás nagy részét szerettem volna a július 13-19 közötti nyári táborunk előtt elkészíteni, hamar beláttam, hogy az alapos munkához több időre van szükségünk, ezért a munkánk a nyári tábort követő pihenő óta is tart! Életem egyik legnagyobb kihívása, egyben legizgalmasabb, legszebb, legfárasztóbb két hónapja ez. A fiatalokkal heti 5-6 nap találkozunk (szinte minden estét együtt töltünk), a kutatói alkalmak mellett sokat játszunk, szervezünk kikapcsolódó estéket is (meglepi szalonnasütéssel, nagy sétával, pizza rendeléssel, táncolással).
A csoporttagok által sok beszélgetést követően közösen választott témánk a fiatalkori gyermekvállalás, azzal a fókusszal, hogy megéri-e letenni a szakmát. Készítettünk már kérdőívet, amit több mint 50 fiatal töltött ki, szerveztünk csoportos interjút és még egyéni interjúkat is fogunk készíteni. Már most nagyon sokat tanultunk a témáról, és még nincs vége a kutatásnak!
2020. augusztus 15-én az egész csoporttal beszámolhattunk a kutatásunkról Gyulán a helyi kortárs segítőknek és ifjúsági szakembereknek. A fiataloknak ez is egy óriási tanulási lehetőség volt és egyben egy nagyon-nagyon megérdemelt jutalom út is. Nagyon szeretném, hogy ezzel az előadással sok tapasztalatra, nagyobb önbizalomra tehessenek szert, a munkájukat megérdemelten megbecsültnek érezhessék, és mivel ezek a fiatalok nem jutnak el nyaralni, lett egy szuper kirándulásuk idén nyáron! Azért is tettem Gyulát az első előadásunk helyszínéül, mert az ő utánozhatatlan vendégszeretetüket és befogadásukat jó pár éve hálásan élvezve végre én is meg tudtam nekik mutatni, hogy honnan származom, megismerhették az én családomat.
Egy gyönyörű emlékkel gazdagodtak és tértek haza városunkból."

Gyulai kézművesek, alkotók

Ficzere Ferencné tűzzomànckészítő nyugdíjas

Tizen ève kezdtem tűzzomàncozni a művelődèsi hàz szakkörèn. Èkszereket öt-hat ève  készítek vörösrèz alapra tűzzomànc technikával, valamint művèszüvegből fusing technikával. Alkotàsaim soràn e kèt technikát kombinàlom is, amelynek eredményeként, valamint a kemence 800-850 fokos tüzènek hatàsàra egyedi, különleges èkszerek keletkeznek. Megtalàlható vagyok Gyulàn, nyàron a kèzműves vàsàrudvarban ,valamint Tűzcica -kènt  a meskàn.  (tűzcica.meska.hu)

FACEBOOK

 

Több, mint 10 000 dolgozót tesztelnek Békés megyében

2020.11.25.
Békésben is zökkenőmentes a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók teszteléseAz elmúlt két napban Békés megyében már 4300 bölcsődei, óvodai, általános iskolai dolgozó koronavírus-tesztelése történt meg a kormány által meghirdetett országos, célzott csoportos tesztelés keretében. Mintegy harminc mintavevő csoport, 540 helyszínen több mint 10200 dolgozó tesztelését végzi el a héten a megyében.

Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal/Lehoczky Péter

A szociális intézményekben múlt pénteken, a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban a hét elején kezdődött meg a tesztelés, a mintavételezés gördülékenyen zajlik. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy mindenki maradéktalanul betartsa a kormány intézkedéseit, mert az valamennyiünk védelmét szolgálja. Mindent megteszünk a koronavírus-járvány lassítása, az emberek egészségének védelme érdekében – hangsúlyozta Takács Árpád kormánymegbízott, a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke.
A nevelési, oktatási intézményekben orvostanhallgatókból, illetve kormányhivatali dolgozókból álló mintavevő csapatok végzik a feladatot, míg a szociális intézmények saját szakembereikkel teszik ugyanezt. A munkát önkormányzati alkalmazottak is segítik. Takács Árpád kiemelte: példás együttműködés, összefogás alakult ki az önkormányzatok, a vállalkozások, az intézményfenntartók között.
A kormányhivatal valamennyi helyszínen kesztyűt, szemüveget, sapkát, arcvédő maszkot és pajzsot, védőruhát biztosít a mintavételezést végző orvostanhallgatók számára. A csapatok tagjai minden reggel, még munkaidő előtt letesztelik saját magukat, ezzel is védve az intézményekben dolgozókat. Ezt követően a múlt héten megfogalmazott megyei logisztikai terv alapján 7.30-kor elindulnak a kiértesített helyszínekre. A tesztelés munkaidőben zajlik, a kormányhivatal a vizsgálatot végzők étkeztetéséről is gondoskodik.
A szociális intézmények önmaguk végzik a tesztelést, az adatokat a kormányhivatal népegészségügyi szervének továbbítják, amely napi szinten tovább küldi azokat Nemzeti Népegészségügyi Központba. A megyei védelmi bizottság a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, az egészségügyi alapellátásnak, valamint az oktatási és szociális intézményeknek folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket is.

Békés Megyei Kormányhivatal

Megérkezett a fenyőfa a gyulai Harruckern térre

2020. november 23-án a déli órákban megérkezett a Harruckern térre a fenyőfa, melynek a feldíszítését hamarosan elkezdik, ezzel egyidőben az adventi díszek is kihelyezésre kerülnek.

 

Lila lesz az Almásy-kastély Gyulán

Hagyomány már, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont lila világítást kap november 17-én. 2011 óta a koraszülöttek világnapja ez a dátum, amelyen a szakmai szervezetek, civil közösségek világszerte tájékoztató eseményeket, családi napokat rendeznek és emblematikus épületeket világítanak lila színnel, ami a koraszülöttek nemzetközi színe.
Magyarországon minden tizedik baba idő előtt jön születik. Az 1500 gramm alatti súllyal született babákra akár 2-3 hónapnyi kórházi ápolás is várhat. A terhesség 37. hete előtt világra jövő gyermekeknek és édesanyjuknak hetekig le kell mondaniuk az ölelésről, egymás testi kapcsolatáról, ami pedig azon túl, hogy fokozza a bizalmat, megnyugtatja az újszülöttet, erősíti is anya és gyermek kapcsolatát, a baba biztonságérzetét és enyhíti mindkettőjükben a stressz hatását.

Gyula város 1956-os polgármestere M. Szabó András

Szívesen gondolok vissza arra az estére. Október 23. volt. A téren egy idős úr lassú léptekkel sétált csendben. A megkoszorúzott emlékműhöz és a templomhoz indultam fotózni, megnézni milyen esti fényben, amikor már az ünneplők nincsenek ott és csak a gyertyák lángjai pislákolnak. Nem akartam zavarni. Láttam, hogy emlékezik, gondoltam a kora miatt mélyen élhetnek benne az akkori idők nyomai. Mellé értem a cókmókommal, állvánnyal, fényképezővel. Megszólított és kérdezte, kinek fotózom.

Játékos a folytatás is a Múzeumok Őszi Fesztiválján Gyulán

A Lábra kelt tárgyak elnevezésű tárlatvezetés október 23-án és 24-én (pénteken és szombaton) 19 órakor kezdődik nemzeti himnuszunk zeneszerzőjének szülőházában. Az Erkel emlékház programja nemcsak attól lesz különleges, hogy zseblámpával lesz megtekinthető a kiállítás, hanem amiatt is, mert a szervezők a látogatók segítségét kérik, hogy a másnap délelőtti nyitásra minden tárgy, amellyel nem az eredeti helyén találkoznak, visszakerüljön abba a helyiségbe, ahová való.

Neowise üstökös, ahogyan Gyuláról láthattuk

A Neowise üstökös 2020. július elején földi szemlélő számára látható közelségbe került majd néhány hét után napról-napra egyre távolodva hagyta el a látható tartományt. Ezt az idősávot kihasználva készültek a fotók. Számítások szerint megközelítőleg 6800 év múlva lesz látható innen a mi csillagunk (nap) körül keringő üstökös.
A képanyag több helyszínen készült, jellemzően Gyula környékén. Fehér-Körös, Mályvád, Fekete-Körös. Volt autókázás hajnalban, rövidebb éjszakai túra erdőben, magaslesen leselkedés eredmény nélkül.

Vitézi vigalom Gyula várában

Vitézi vigalom Gyula várában

Hagyományőrző napok 2020. július 24-26.
Napi részletes program itt.

Ha a megszokott formában nem is lesz idén nyáron hadijáték a gyulai várnál, mintegy harminc lelkes hagyományőrző közreműködésével mégis megjelenik a végvári tábori élet, s kisebb harci jelenetek szemtanúi is lehetünk július utolsó hétvégéjén.

A gólya találkozása saját magával Gyulán

Szegény kis gólya nem gondolta, hogy egyszer a saját tükörképével fog találkozni. Hosszú percekig, talán órákig próbálkozott. Járt-kelt, a nyilvános WC tükörfalai körül eredménytelenül.

Várszínházi esték 2020

A Gyulai Várszínház57. évadánakünnepélyes megnyitója

Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díj:
ifj. Vidnyánszky Attila rendezőnek, színművésznek Shakespeare:
Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabja kiemelkedő színvonalú megrendezéséért.
Gyula Város Önkormányzata által alapítottHavasi István-díj:
Barta Ágnes színművésznőnek Weöres Sándor: Psyché című darabja bemutatójában és Shakespeare: Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabja bemutatójában nyújtott kiemelkedő színvonalú színművészi teljesítményéért.
A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díj:
Bartha Boróka színművésznőnekDarvasi  László:  Karády  zárkája  című  darabja  bemutató-jában  nyújtott  kiemelkedő  színvonalú  színművészi  telje

Acsai Roland: Farkasok

mitologikus dráma időkben, terekben és életekben
Szereplők:
Kása Tímea
Bodor Géza

Robert James Waller: A szív hídjai

Szereplők:
Udvaros Dorottya
László Zsolt
Járó Zsuzsa
Chován Gábor
1965. Amerikai kisváros.Egy nő, aki Olaszországból Amerikába költözött, hogy régi terveit feladva, feleség és anya legyen egy farmon.Egy férfi, aki a National Geographic számára készít fényképeket a környék fedett hídjairól.Egy véletlen találkozás, amelyből megrendítő szerelem lesz.Sorsuk talán mindig egymás felé tartott – még ha nem is tud-tak róla. Négy napjuk van rá, hogy gyökeresen megváltoztassák egymás életét. Lehetséges ez?A Madison megye hídjai Robert James Waller nagy sikerű regé-nyének fi lmváltozata Meryl Streep és Clint Eastwood főszerep-lésével meghódította az egész világot. Magyarországon először Udvaros Dorottya és László Zsolt kelti életre a felkavaró történetet

Üdvözlet Tulipániából

Gyula város sok mindenről ismert, így a gyönyörű tavaszi és nyári virágairól is. A tulipánjaink különleges szín-, és sziromváltozataival minden évben elsőként köszöntik a tavaszt. A tulipánok szeretik Gyulát, a gyulaiak szeretik a tulipánokat 2020-ban is.

Világrekord Gyulán a pálinkafesztiválon

A világ legnagyobb pálinkás poharával koccintottak Gyulán 2011-ben a pálinkafesztiválon

Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója volt a rekordméretű pálinkáspohár megálmodója, melyet 2011. április 16-án a Gyulai Pálinkafesztiválon mutatott be az ötletgazda, ekkor jegyezték be világrekordként is.

A Hagyó Kft. jótékony céllal azóta több rendezvényen is bemutatta a hitelesített rekordméretű poharat, a nehéz sorsú külhoni magyarok életének megsegítésére gyűjtött pénzadományokat. Az adományozók a rekord pálinkáspoharából egy-egy kupica pálinkát kaptak, valamint az erre az alkalomra egyedileg gravírozott, nemzeti színű szalaggal díszített emlékpoharat is hazavihették. A szintén Kovács András ügyvezető ötlete nyomán megszülető "Jótékony pálinkázás"  eseményen az emberek így közösen tudják megmutatni a pálinka jótékony hatását.
    A "Jótékony pálinkázás" először 2018. februárban valósult meg Miskolcon, mely eseményen rekord is született: a magyarországi rekordok adatbázisa nevében Gál Gábor hitelesítette az új rekordot, mely szerint az óriáspohárból 985 kupica pálinkát töltöttek ki. A kezdeményezés sikere nyomán további helyszíneken is szerveztünk ilyen eseményt, legutóbb 2019. decemberben Budapesten. https://www.facebook.com/pg/hagyomanyospalinka/posts/

Kapcsolódó anyagok:

https://rekordok.blog.hu/2011/04/18/a_vilag_legnagyobb_palinkas_pohara

https://www.facebook.com/pg/hagyomanyospalinka/posts/

 

Helyesírási verseny Gyulán 2020

2020. február utolsó hétvégéjén rendezték meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyt Gyulán

A résztvevő diákoknak írásbeli feladatuk volt, mely tollbamondásból és helyesírási tesztből állt.

A verseny meghirdetője Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatási Államtitkársága támogatásával.
(kapcsolódó galériák, díjazottak a lap alján)
Könyvbemutató az Erkelben, gálaműsor a zeneiskolában, vacsora a vendégeknek az Erkelben:

Az Implom díjat a legmagasabb pontszámmal Paulik Krisztina nyerte, Erdészné Németi Anikó tanárnő beszlgetett vele:

A verseny célja: Az anyanyelv mint nemzeti értékünk iránti tisztelet, a tudatos nyelvhasználat iránti igény, a tanulók és a széles közvélemény nyelvi érzékenységének fokozása. Fogja össze a magyar nyelvet beszélő fiatalokat, hiszen mi egy nyelven gondolkodunk: legfontosabb feladatunk az identitás, az egymáshoz tartozás erősítése. A versenyen a Magyar Nyelvtudományi Társaság szakmai irányítása érvényesül. A feladatok összeállítását, az értékelést a magyar nyelvtudomány és tanárképzés szaktekintélyeiből álló zsűri irányítja. A verseny során gondot fordítunk a pedagógusok szakmai továbbképzésére, hiszen a két nap alatt országos hírű előadók a legújabb, s a gyakorlatban is jól használható elméleti-módszertani bemutatót tartanak.

 

2020 január február Gyulán

A tél elmaradt, de az utóbbi két hónap tartogatott néhány igazán szép pillanatot számunkra A meteorológia tavasz kezdete előtt egy nappal még búcsúzóul havazott egy kicsit. Fotók a közelmúltból. Gyula, 2020 január, február.

Erkel Ferenc Gimnázium szalagavató ünnepség 2020

Az Erkel Ferenc gimnázium 107 végzős diákjának ruhájára tűzték fel a középiskolai évek végét jelképező szalagot február 1-jén a gyulai művelődési központban.

A négy végzős osztályt Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. A városvezető azt kívánta a maturandusoknak, hogy legyen önbizalmuk, ismerjék meg a képességeiket, legyenek nyitottak az új dolgokat, és ne féljenek a csalódásoktól.

A polgármester úgy fogalmazott: a jövő generációk felelőssége, hogy fenntartsák a fürdőváros magyar tudományban, kultúrában és gazdaságban betöltött jelentőségét. A településvezető reményét fejezte ki, hogy a diákok felsőfokú tanulmányaik befejeztével Gyulán találják meg számításaikat.

Zámori Ida igazgató beszédében kifejtette: „önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés és a legtanulságosabb találkozás”.

– A szalag feltűzésével elkezdődik a felkészülés az igazi elválásra. Ez jelzi számunkra, hogy valami végérvényesen befejeződik, hogy elkezdődjék egy ismeretlen, új életszakasz – mondta.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen azok a végzős tanulók is elbúcsúztak diáktársaiktól, akik a legtöbbet tették a közösségért. (Gyulai Hírlap)

A zúzmarás Gyula

Zúzmara és köd takarja a tájat annak minden gyönyörűségével. Fagyos csúszós napok, elfedett színek. Majdnem fekete-fehér.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom