Jó reggelt Gyula, még tart a nyár

Egy szép napkelte, vagy egy naplemente miatt korábban gyakran éreztem késztetést és jöttem izgalomba, hogy lefotózzam a jelenséget. Az utóbbi időben már sokkal jobban tudok uralkodni magamon, ritkábban veszem elő a gépem. Beláttam, teljesen felesleges és unalmas -hangsúlyozom- fotózni mindennapos égi jelenségeket, naplementét, napkeltét, csillagokat, vagy akár a gomolyfelhőket. Utóbbiak kavargása, egymásba gabalyodása fotózás nélkül is kész csoda, lenyűgöző, de a tiszta csillagos égbolthoz is nehéz hozzátenni bármit is a valóságban való megfigyeléshez képest, amikor egy elhagyott helyen tücskök ciripelése mint kísérőzene teszi még szebbé a látványt. Ma azonban nem bírtam ki és lefotóztam a napkorongot. Megfigyeltem, ahogyan visszabújik még egy kis időre a fellegek mögé, mint egy álmos hajnalon a suliba igyekvő diák a paplan alá. Itt sem látszik igazán milyen pazar látvány volt egy kis utcában korai indulás előtt magam mögé nézni, de egy kicsikét talán megízlelhető. Azután, ha már egyet kettőt kattintottam, megnéztem az ébredező Gyula várost, a munkába igyekvő embereket, a bizonytalan reggelijüket váró cicákat, az első kávézót a kapushídnál. Ilyen volt Gyula korán reggel egy vénasszonyok nyári napon.

Pénzes Sándor

Egy időre búcsúzunk a téltől

Az idei tél véget ért, legtöbbünk emlékezetében igen hosszúnak, keménynek marad meg, mégis volt benne pici derű, még az ibolya is virágzott egy héten. December, január, február. A leghidegebb napokban is megnéztük, mi történik a természetben, hogyan próbálnak a dámvadak a rövidke napsütésben melegedni egy kicsit, miként vastagszik a Körösök jégpáncélja és alakulnak ki rajtuk gyönyörű képződmények. A hófödte erdőben dacolva a mínuszokkal szúnyogok csúszkáltak a jégen, az elhagyott madárfészkeket hósapka fedte. A gyönyörű pillanatokat az tette még szebbé a fotózást nehezebbé, hogy végig velem volt négylábú hű társam, Wanda. 500 km hat lábbal a télben, három hónap alatt. Képek.

500 km gyalog négylábú barátommal három hónap alatt

Csodákat rejtő Gyula környéki erdőkben, mezőkön, vízparton készültek a felvételek. Szeptember, október, november. Három gyönyörű hónap, melyek így együtt az őszt jelentik. Amikor vége a nyárnak és a falevelek elkezdenek színt váltani, szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk. Rövidülnek a nappalok, kicsit szomorkásan vesszük tudomásul, hogy a színpompa egy jel. Annak jele, hogy megváltozik a táj, pihenni térnek a rejtekadó erdők, a sok-sok szín szürkévé lesz és a reggeli ködök fátyla borít el mindent. A fák levetik ruhájukat, mi emberek jobban felöltözünk és ha elindulunk, a fátyol alatt szép pillanatokra lelhetünk.

Óriási nap és holdkorongok Gyula egén

Van egy különleges jelenség, amit már többször és több helyszínen megfigyeltem. Két égitest csodás látványa és különlegesnek látszó mérete okozza számomra a káprázatot. A képeken közös, hogy a hold, vagy a nap közelít vagy éppen távolodik a horizonttól és ez a látvány szinte csak akkor figyelhető meg így, ha a környezetében van valamilyen tárgy, élőlény. Legutóbb egy érdekes szögből épp a gyulai vár bástyája mögött rajzolódott ki ez az óriási égi jelenség, ekkor döntöttem el, hogy megkeresem korábbi ilyen fotóimat és egy galériába rendezem őket. A fotók minősége különböző, de jól látszik rajtuk a nagy-nagy nap és holdkorong. Bámulattal nézem ahogyan megjelenik és lassan-lassan elillan a látvány. Csoda!

Gyulai tűzijátékok

A gyulai tűzijátékok megszokott helyszíne a várkert, sokat láttam, egy részét végigfotóztam. Itt a csónakázó tó környékén várják a kapást az augusztus 20-i rendezvények és a nyári fesztiválok után a helyi és a vendég fotósok. Mert igen, ez esetben mint a horgászathoz is, kis szerencse is kell, hogy szép vonalakat húzzanak a levegőbe repülő izzó szemcsék.. Egy kis tervezés, helyszín kiválasztása, korábbi fotók átlapozása segíthet. Egyszer lehetőségem nyílt egy olyan helyről végignézni, ahonnan csak nagyon kevés ember láthatta: a vár faláról, ahonnan fellövik a tölteteket. Akkor ott megértettem azt is, hogy mennyire veszélyes lehet és milyen fontos a biztonságiak, a tűzoltók jelenléte. Ami talán még ennél is emlékezetesebb volt, az egy olyan estén született kép, melyen nem a földről, hanem az égből jövő tűzijátékot láthatták először az emberek, ugyanis óriási vihar vette kezdetés 5-10 perccel a „rendes” játék előtt. Nem bántam, hogy így történt, talán soha nem lesz alkalmam még egyszer ilyen képet csinálni.


 

Ugye éjszaka a virágok is alszanak?

Már nagyon késő volt, szinte senki sem járt az utcán. Színes virágok pihentek a hűvös tavaszi éjszakában, a kastélykertben tavaszi bangita illata édesítette meg a levegőt, a díszkút előtt karcsú tulipánok épp arra gondoltak, hamarosan szirmaik hullanak. A padon egy pár ölelte egymást, szerelmesek voltak biztosan.

Élővíz-csatorna Gyula

Kisváros kis élővize. A helybéliek Kiskörösként is emlegetik, de az Élővíz csatorna elnevezés elterjedtebb. A Gyula városát átszelő folyamocska gyönyörű, romantikus sétautakra hívogat. Az Élővíz-csatorna természeti látnivaló és élőhely is egyben. A belvárosi részen nyáron és tavasszal csónakázni lehet, utunkon akár gyalog, akár csónakkal haladunk, tásaink a vadkacsák.
 

Gyula város Magyarország egyik legszebb botanikus kertje ősszel

Ha valaki csak a képeket szemléli, azt gondolhatja, hogy egy botanikus kertben készültek. Aki azonban el is utazik ide, a város parkjaiban a zöldterületein sétálva tényleg úgy érezheti, hogy egy arborétumba csöppent. Szeptemberben kezdetét veszi és november végére be is fejeződik a természet egyik legszebb alkotása Gyulán is, melynek köszönhetően gyönyörű színekben pompázó növények között sétálhatunk. A téli álom előtt egy galéria, mely egyes képeiről nem is gondolná, hogy Gyulán készültek.

Gyulai piac

Látogatás és szelfizés egy őszi  reggelen a gyulai piacon. Ott, ahova az ember és Gyula a gyulai kék madár nemcsak vásárolni jár. Jó beszélgetések, és finom áruk várnak bennünket a megszokott kofáknál, termelőknél. Vannak, akiknek nagyon hiszek. Vannak, akik terményiben nagyon bízom. Ha szeretnél frissen szedett gyümölcsöt, akár szeptemberi málnát, új vagy antikvár könyvet, bio csírát és kézműves termékeket, jó tanácsokat, mosolyokat, vagy hallgatni néhány mondat erejéig a bőbeszédű és vicces gombaárust, hogyan kínálja és adja el a szépen csomagolt szárított gyűjteményét, ha vennél egy új, „pipec” edényt Janinál, ha megkóstolnád Bockék fantasztikus bio italait, zöldségpástétomait, ha vásárolni szeretnél Joli minden tekintetben igényes zöldkosarából, hát rajta, nézz körül a gyulai piacon! A teljesség igénye nélkül néhány fotó e témában.

Naplemente, szél, felhők és eső

Kora esti szabadtéri színdarab, felhővel, szél rendezővel és nap világosítóval. Szemerkélő esőben álltam és csodáltam ezt a ritka gyönyörű, az erős szélnek köszönhetően gyorsan változó napkorongtól színes égi képet. Percről percre változott az elém táruló táj, a csatorna vizét és a bokrok, fák kicsi tavaszi hajtásos ágait éles szögben parázslóan súrolta a lemenő nap fénye.

Gyulán tényleg ennyi virág van?

Egy képzelt kérdés, melyet a képek láttán akár fel is tehetne bárki, aki még nem járt itt és már lehet, hogy tényleg fel is tették. Gyulán minden évben gyönyörű ágyásokkal, balkonokkal, virágládákkal, álló kompozíciókkal színesítik az amúgy is sok zöld területtel és parkkal büszkélkedő várost. Ennek mérhető eredménye is volt már. 2013. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny egyik győztese Gyula volt, de 2007-ben is kapott már hasonló elismerést. A város 2008-ban ezüst minősítéssel második lett a nemzetközi megmérettetésen, idén pedig izgulhatunk, hogy vajon hogyan ítélt a zsűri, hanyadikok lettünk az európai  virágosítási versenyen. Erre nem sokat kell már várni, szeptember második felében kiderül.
Addig is talán választ kapunk az alábbi képek segítségével a kérdésre:
Gyulán tényleg ennyi virág van?

Gyulai szökőkutak kicsit másképp

Talán a legtöbb fotó a Gyulai vár után a Kossuth téri körforgalomban lévő szökőkútról készült eddig. Környezete sokak kedvelt pihenőhelye tavasszal, nyáron és ősszel, attrakciói fotósokat inspiráló téma. Az alábbi galéria sok próbálkozás, kísérletezés, forgolódás, pancsolás, esetenként elázás eredménye.
 TOVÁBBI SZÖKŐKUTAS KÉPEK TÖBB ÉVRE VISSZAMENŐLEG

Kedvenc tócsáim Gyulán

Ha sokat esik az eső és borongós az idő, még ha oly nagyon is kell a csapadék, sokszor rossz a kedvünk e miatt. Esernyőt magunk fölött tartva kerülgetjük a tócsákat és közben arra gondolunk, milyen jó lenne, ha újra sütne a nap. És ha megjött a szép idő, egy tócsába mennyivel jobb belenézni, mint belelépni.

Légifotók Gyula

Gyulai vár látkép

Gömbkőris fasor szeli át a gyulai Németvárost.

Gyula, víztorony

Gyula víztorony

Gyula, Kossuth tér

Gyula város

Aquapalota kicsit másképp

Ha egy képet megnyitott, a billentyűzet nyilaval lapozhat!

Aqua Palace

Adventi fények 2013

Egyre ritkább a fehér Karácsony, az ünnepi fények azonban mindig szépek Gyula főterén is. Az óriási kivilágított és feldíszített adventi korszurút a gyulaiak a Japánkert Barátok Köre Egyesületének köszönhetik, melyet évről évre megépítenek a Kossuth téren a körforgalomban lévő nagy szökűkút medencéje köré. Már három gyertya fénye világít rajta.
 

Kiterítettelek, avagy kiterített terek Gyuláról

Elsőre nehéz értelmezni az alábbi fotókat, mégis felismerhetőek benne kedves tereink, utcáink, a Gyulai vár, a várfürdő. A fotókon a bennünket körülvevő tér van megjelenítve, "átfordítva" 2D-nézetre. Talán egy elfogadható képzavarral élve, mint ahogyan a címből is kiderül, a tér ki van terítve egy lapra. Megfigyelhető: ahol a kép jobb széle befejeződik, ott kezdődik -azaz folytatódik- a tér a kép bal oldalán. Ha ezt gondolatban egy átlátszó gömbfelületre feszítenénk, mely gömb középpontjában mi állnánk, akkor pontosan a valóság tárulna elénk. Tulajdonképp a gömbpanorámák ilyen "visszahajlított" beszkennelt terek.Jó szórakozást kívánok hozzájuk!

A tulipánok szeretik Gyulát, a gyulaiak szeretik a tulipánokat

A tavaszköszöntő tulipánok elsőként bújnak elő az ágyásokban. Gyula belvárosának nicsen olyan pontja, ahol ha körbenéznénk, ne látnánk virágokat. Bárhol leülhetünk egy padra, biztosan körülvesznek bennünket, egész nyáron olyan az érzése az embernek, mintha egy virágos kertben lenne..

 

Péntek este Karácsony előtt

Esti hangulatban pénteken Karácsony előtt néhány nappal. Gyula 2012.

 

include("gyula/varos/gyula_maskepp/advent_elott_2012/gallery.html");

A behavazott város

Gyula 2012. december közepén.

Egy fotó megnyitása után lapozzon a billentyűzet jobb, bal nyilaival!

 

 

include("gyula/varos/gyula_maskepp/a_behavazott_varos/gallery.html");

A behavazott Gyula nappal

Reggelente -10, -15 celsius fokra csökkent a hőmérséket. A szeles hideg időben jól jön egy kis napsütés. Nappali havas képek Gyuláról.

 

 

Éjszakai havazás

2012.december 08.-án este nagy havazás kezdődött Gyulán. Az előrejelzések szerint egy hétig szinte biztosan tartani fogja magát a tél és a hó.

 

Kerékpáros város

Kétkerekes árnyak fények késő őszi napsütésben.(nemcsak)

 

 

 

Tükröm tükröm, Élővíz-csatorna

Ha szeme volna a városnak, ő is látna bennünket, napsütötte reggeleken munkába igyekvőeket, szomurúfűzek között vidám embereket, víztükör törte lépteinket, ragadozó elől menekülő, vízfodrozó kishalakat.

 
 

A gyulaiak szeretik a virágokat, a virágok szeretik Gyulát

A gyulaiak és a városban pihenő turisták évről évre csodálják az ország egyik legszebben parkosított, ápolt növénykultúráiról is hírnevet szerzett alföldi kisváros utcáit, tereit. Gyakran emelik ki írásaikban más portálok is városunk vonzerejéhez tartozó gondozott balkonokat, virágládákat, betelepített ágyásokat, melyek az utcáinkat, tereinket, épületeinket, parkolóinkat, éttermeinket övezik.

Tűzijáték augusztus 20.-án

Tűzijáték augusztus 20.-án a Gyulai várnál.

 

 

 

Tükröm tükröm

Tükröm tükröm mondd meg nékem, mi a legszebb e vidéken? Tavasz végi zápor után egy nyáriasan meleg hétköznap délután Gyula városában víztócsák az aszfalton tükröt tartanak elénk.

 

 

Gyula koncertfotók

Gyula városában nyáron a fesztiválok idelye alatt és a Gyulai Várszínház rendezvényein megannyi magyar és külföldi művész lépett már fel. Ebben a galériában magyar együttesek és előadók képeit láthatják. A Gyulai Várszínház link alatt mégtöbb anyagot láthat ezekről az eseményekről.


 

Vadkacsák a szökőkútban Gyulán

A vadkacsákat már megszoktuk Gyulán, kedves vendégei, lakói a városnak. Tartózkodási helyük a közeli tavak, a Gyulai vár melletti csónalázó tó, az Élővíz-csatorna. Megtetszettek azonban egy kacsapárnak a belvárosi szökőkutak és úgy döntöttek, esténként itt sziesztáznak a városlakók és a turisták örömére. Nem zavartatják magukat, körülöttük csobog a víz, hol féllábon, hol lekucorodva töltik idejüket a koraesti órákban.

Esős belvárosi este Gyulán

Egy esős vasárnap éjszaka, amikor a hideg, fagyos, de még nedves utcákon már alig-alig látni embereket. Az ünnepek elmúltak, alszik a város. Könnycseppes csillogás borul a járdákra, ablakból fény dereng, talán egy film pereg odabenn.

 

 

Köd előttem, köd mögöttem

Éjszakai, hajnali séta a késő őszi, téli, dértől ropogós várkertben. Csend, hideg ködben derengő kandelláber fények.

Szabó Lőrinc: Szél hozott, szél visz el (részlet)
Köd előttem, köd mögöttem
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Gyula árnyak fények

Gyula szép, ha pihen,
szép, ha fázik, akkor is, ha ázik,
dermedt estéken, ködös hajnalokon,
fakérgeken árny-varázs sétára hívogat.
Padokon vízcseppek pihennek helyetted,
derengő ködből sejtelmes fények üzennek. P.S.

Jó napot Gyula város

 Élvezd  a meleg Gyulai nyárutót, csobbanj egyet a várfürdőben, sétálj nagyokat a szökőkutakkal tarkított belvárosban, igyál egy hűsítőt egy étterem teraszán, kerekezz kerékpárral, bringó hintóval, riksával, pihenj és töltsd fel magad ! Keresd az utószezoni árakon kínált kedvezményes szállásokat, mert Gyulán még tart a nyár és Gyula város téged is vár! 

 

Jó reggelt Gyula város

Korán kelő, munkába igyekvő emberek, virágszomj oltó munkások, park gondozók, napozó cicmákok. Gyulai augusztusi napfényes, éles reggel a belvárosban. Mozgalmas csend, ablakokon suhanó virágfriss levegő, melengető napmosoly.


 

Azok a gyulai tulipánok

Haj, azok a gyulai tulipánok! Bármerre mentem, ott voltak. Szellő ringatta őket, fehér magányban piroslottak, fodros szoknyában billegtek, narancsos reggeleken bontották szirmaikat, padok felé virágutat mutattak. Közel hajoltam hozzájuk: mint megannyi színes hangjegy a csendért is szóltak.

 

Gyula városképek nagyobb méretben

Gyulai fények, vizek terek. Városi séta este, télen és nyáron. Ebben a galériában olyan gyulai képeket tekinthet meg melyeket nagyobbra szabtunk. Szökőkutak este és nappal. Gyula város panorámaképen madártávlatból, a Gyulai vár melletti 48-as emlékmű és még sok más érdekes látnivaló ez mind min Gyula város.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom