gyula fotó

Gyulai vár

Gyulai vár az első olyan látnivaló mely azonnal eszébe jut bárkinek, Gyula városról. Elhelyezkezdése és környezete miatt a legtöbb nyári fesztivál, rendezvény helyszínéül is szolgál, és nem csak történelmi hely, hanem névadó is. Névadója a Gyulai Várszínháznak, a Gyulai Várfürdőnek. VIDEÓK, GÖMBPANORÁMÁK, FOTÓGALÉRIA


A robosztus középkori vár egyedülálló. A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. Mocsárba épült, tölgy cölöpökön áll, melyekből kettőt sikerült megmenteni az 1960-as évek ásatásai során. Havassy Péter a Corvin múzeumok igazgatója (2011-ig) egy a Gyulai várban tartott előadása alkalmával elmondta, hogy nem egyszerűen "csak" a fentiekről van szó, a Gyulai vár neve, történelme köthető sok Európai dinasztiához. Pl. a Maróthy családhoz, mely a Gutkeled nemzetségből származtatható, címerének motívuma Gyula városéban is szerepel.

Kapcsolódó anyag: Vármúzeum Gyulai a gyulai várban

 Fotók, videók, panorámák: Pénzes Sándor

 

Egy szomorú történelmi esemény tiszteletése állított emlékmű látható a Gyulai vár falai mellett, az 1948-49-es forradalom honvédtiszti emlékhelye.

Ennek segítségével a gyulai várnál nézhet -szinte szó szerint- körbe, pontosabban "gömbbe". A felvételeken láthatóak olyan gömbpanoráma fotók, melyek a várfalról több méterre kilógatott rudazat segítségével készültek. Ezek megtekintése olyan élményt nyújt, mintha a levegőben lennénk a 10 méter magasan a várfalon kívül, lenézhetünk akár a mélybe is.Akinek tériszonya van, nem javaslom ezeket a részeket.:-) Egészen közelről megszemlélhetjük 3D-ben a lovasszobrot, de a vár belsejében, a várfalon, a várbörtönben, a borozóban és a lovagteremben is körbe(gömbbe)nézhetünk.


fotók: Pénzes Sándor - minden jog fentartva!

 

 

Kibővített 3D túra, melyben a vármúzeumba is beléphet!
Használja a kezelőgombokat!


A gyulai várról mintázott utcai molinó. Kattintson a képre!

A Gyulai vár falain a korábbi évtizedekben megjelentek az öregedés jelei, azonban az utóbbi időszakában fiatalodáson ment keresztül, gyönyörűen megépített korhű tetőszerkezetet kapott, a vár télen nyáron látogatható kiállítótermekkel bővült, hideg időszakban padlófűtés üzemel, a várudvarban hangulatos borozó is található. A Gyulai Várszínház nyári eseményeinek egy része a vár falai közt kerülnek megrendezésre.

 


Gyulai vár nagyobb térképen való megjelenítése

Ajánlat