gyula fotó

Gyulai vár

Történelmi örökség XXI. századi köntösben


Elkészült, s immár nyilvános a gyulai vár és az Erkel Ferenc Emlékház honlapja. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó kiállítóterek virtuális felületei folyamatos fejlesztés, bővítés alatt állnak, a soron következő lépés a művelődési központ internetes oldalának teljes megújítása lesz. Ezen folyamat az arculati elemek egységesítésére, az alapinformációk könnyebb elérésére, közzétételére, s végső soron az intézmények népszerűsítésére irányul.
A történelmi fürdőváros legrégebbi épített öröksége, vagyis a vár honlapja már december óta elérhető, míg az Erkel Ferenc Emlékház oldala a napokban nyerte el végső formáját. Mindkét honlap a legkorszerűbb technikai- és a legstílusosabb dizájnelemeket vonultatja fel. Mint Varga Ottó, a fejlesztést végző cég egyik szakembere elmondta, munkatársaival együtt arra törekedtek, hogy mind a vár, mind pedig az emlékház honlapja a legkorszerűbb eljárásokkal operáljon, s mindezt a legmutatósabb kivitellel valósítsák meg.
Példaként hozta, mindkét oldal esetében úgynevezett reszponzív eljárással dolgoztak. A reszponzív weboldal (RWD) egy olyan megközelítéssel tervezett oldal, melynek célja, hogy optimális megjelenést biztosítson – könnyű olvashatóság, egyszerű navigáció a lehető legkevesebb átméretezéssel és görgetéssel – a legkülönfélébb eszközökön (az asztali számítógép monitorjától egészen a mobiltelefonokig). Ilyen módon készült el az Almásy-kastély honlapja és ilyen lesz a művelődési központ oldala is.
– A weboldalak megvalósításához alkalmazott keretrendszerek lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy a kreativitás még inkább hozzáadott értéket tudjon teremteni – fogalmazott Varga Ottó. Mint kifejtette: ahelyett, hogy elvesztek volna a programkódok rengetegében, sokkal inkább oda tudtak figyelni a letisztult designra, a web-ergonómiailag felhasználó-barát megjelenésre. – Félreértés ne essék, azt nem mondom, hogy a fejlesztés során nem mászkáltunk <div> tag-ek rengetegében, azonban közben jelentős figyelmet tudtunk szentelni arra, amit valójában közvetíteni akar a webhely – emelte ki.
„A fejlesztés során szem előtt tartott célkitűzések: Egyszerűség! Az intézmény arculati jegyeit leginkább kifejező letisztult megjelenés. Korszerűség! Aktuális külföldi trendek alkalmazása.  Csak a lényeg! Könnyen áttekinthető felépítés a gyors információszerzés érdekében. Vágykeltés! A látogatás során átélhető látvány és élményvilág érzékeltetése.”


A http://gyulavara.hu/ átfogó képet nyújt, hiszen az állandó kiállításról, az 1566-os ostromról, a szolgáltatásokról, a belépőjegy-árakról, a kapcsolat felvételi lehetőségekről is hasznos, érdekes információkkal szolgál. A http://erkelemlekhaz.hu/ oldal szintén az információk gazdag virtuális tárházát adja, itt a nagy zeneszerző életéről, Gyula városához fűződő kapcsolatáról olvashatunk, valamint a sakkhoz, a szülőföldhöz, a Himnusz megkomponálásához kapcsolódó anekdotákat is megtalálhatunk.
Az Almásy-kastély mellett a vár és az Erkel emlékház felől érdeklődnek előzetesen legnagyobb számban a Gyulára érkező, illetve úti célt kereső turisták; emiatt a város ezen három turisztikai attrakciója kapott önálló honlapot – tájékoztatott Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. - Ezek a felületek a legfontosabb információkkal szolgálnak, ami egyfelől valóban kedvet teremthet a látogatáshoz, másrészt minden segítséget megad annak megtervezéséhez. Az oldalak statikusak, hiszen a közönséggel az interaktivitást közösségi felületeinken szeretnénk a már remekül működő módon folytatni.
– Valóban fura, hogy a magyar történelem és kultúrtörténet ezen fontos helyszínei eddig nem rendelkeztek működő weboldallal; a jelenlegi felépítésében egy éve működő nonprofit kft. most méltó módon pótolja ezt a komoly elmaradást – fogalmazott a kommunikációs vezető, aláhúzva, az Almásy-kastély mintájára a vár oldala is négy nyelven, magyarul, románul, németül és angolul lesz elérhető.
Jelenleg fejlesztés alatt áll a http://gyulakult.hu/, ami majdan egyfajta ernyőoldalként funkcionál – közölte Fábián Tamás. Hozzátette, innen lehet majd továbbnavigálni a kiállítóterek oldalaira, azon azonban a legnagyobb szerepet az – ugyancsak a nonprofit kft. működtetésében tevékenykedő – Erkel Ferenc Művelődési Központ kapja. Ez a weblap folyamatosan frissülni fog, a napi aktualitások, programok/események is megjelennek majd rajta.
További érdekességként azt is közölte, a vár Facebook-oldalán jelenleg is fut egy nyereményjáték, melynek lényege, hogy, aki a honlapról szóló poszthoz hozzászólásként odaírja, hogy kivel látogatna szívesen az erődítménybe és like-olja az oldalt, az nagy eséllyel páros belépőjegyet nyerhet.
A gyulai vár Fb-oldala: https://www.facebook.com/GyulaiVar/. A több mint hat évszázados erődítmény, az Almásy-kastélyhoz hasonlóan Twitter (https://twitter.com/VarGyulai) és Instagram-oldallal (https://www.instagram.com/gyulaivar/) is rendelkezik.

Gyulai vár az első olyan látnivaló mely azonnal eszébe jut bárkinek, Gyula városról. Elhelyezkezdése és környezete miatt a legtöbb nyári fesztivál, rendezvény helyszínéül is szolgál, és nem csak történelmi hely, hanem névadó is. Névadója a Gyulai Várszínháznak, a Gyulai Várfürdőnek. VIDEÓK, GÖMBPANORÁMÁK, FOTÓGALÉRIA


A robosztus középkori vár egyedülálló. A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. Mocsárba épült, tölgy cölöpökön áll, melyekből kettőt sikerült megmenteni az 1960-as évek ásatásai során. Havassy Péter a Corvin múzeumok igazgatója (2011-ig) egy a Gyulai várban tartott előadása alkalmával elmondta, hogy nem egyszerűen "csak" a fentiekről van szó, a Gyulai vár neve, történelme köthető sok Európai dinasztiához. Pl. a Maróthy családhoz, mely a Gutkeled nemzetségből származtatható, címerének motívuma Gyula városéban is szerepel.

Kapcsolódó anyag: Vármúzeum Gyulai a gyulai várban

 Fotók, videók, panorámák: Pénzes Sándor

 

Egy szomorú történelmi esemény tiszteletése állított emlékmű látható a Gyulai vár falai mellett, az 1948-49-es forradalom honvédtiszti emlékhelye.

Ennek segítségével a gyulai várnál nézhet -szinte szó szerint- körbe, pontosabban "gömbbe". A felvételeken láthatóak olyan gömbpanoráma fotók, melyek a várfalról több méterre kilógatott rudazat segítségével készültek. Ezek megtekintése olyan élményt nyújt, mintha a levegőben lennénk a 10 méter magasan a várfalon kívül, lenézhetünk akár a mélybe is.Akinek tériszonya van, nem javaslom ezeket a részeket.:-) Egészen közelről megszemlélhetjük 3D-ben a lovasszobrot, de a vár belsejében, a várfalon, a várbörtönben, a borozóban és a lovagteremben is körbe(gömbbe)nézhetünk.


fotók: Pénzes Sándor - minden jog fentartva!

 

 

Kibővített 3D túra, melyben a vármúzeumba is beléphet!
Használja a kezelőgombokat!


A gyulai várról mintázott utcai molinó. Kattintson a képre!

A Gyulai vár falain a korábbi évtizedekben megjelentek az öregedés jelei, azonban az utóbbi időszakában fiatalodáson ment keresztül, gyönyörűen megépített korhű tetőszerkezetet kapott, a vár télen nyáron látogatható kiállítótermekkel bővült, hideg időszakban padlófűtés üzemel, a várudvarban hangulatos borozó is található. A Gyulai Várszínház nyári eseményeinek egy része a vár falai közt kerülnek megrendezésre.

 


Gyulai vár nagyobb térképen való megjelenítése

Ajánlat