Gyulai vár

Gyulai vár az első olyan látnivaló mely azonnal eszébe jut bárkinek, Gyula városról. Elhelyezkezdése és környezete miatt a legtöbb nyári fesztivál, rendezvény helyszínéül is szolgál, és nem csak történelmi hely, hanem névadó is. Névadója a Gyulai Várszínháznak, a Gyulai Várfürdőnek. VIDEÓK, GÖMBPANORÁMÁK, FOTÓGALÉRIA

A robosztus középkori vár egyedülálló. A Gyulai vár az egyetlen síkvidéki, gótikus, épen maradt téglavár Közép-Európában. Mocsárba épült, tölgy cölöpökön áll, melyekből kettőt sikerült megmenteni az 1960-as évek ásatásai során. Havassy Péter a Corvin múzeumok igazgatója (2011-ig) egy a Gyulai várban tartott előadása alkalmával elmondta, hogy nem egyszerűen "csak" a fentiekről van szó, a Gyulai vár neve, történelme köthető sok Európai dinasztiához. Pl. a Maróthy családhoz, mely a Gutkeled nemzetségből származtatható, címerének motívuma Gyula városéban is szerepel.

Kapcsolódó anyag: Vármúzeum Gyulai a gyulai várban

 Fotók, videók, panorámák: Pénzes Sándor


Eltűnnek az árnyak, esteledik. Kicsit zörög még az avar, a lábak alatt a kavics. Hűvös lett, de még maradok. A várkert elnéptelenedett. Hazamennek a szerelmesek, a fotós csoport is összepakolt, kutyáival igyekszik egy férfi valahova. Siet. Talán haza. Egy apuka kislányával és egy lufival az ölében nagyokat kacagva hagyja maga mögött az alkonyt.

 

Egy szomorú történelmi esemény tiszteletése állított emlékmű látható a Gyulai vár falai mellett, az 1948-49-es forradalom honvédtiszti emlékhelye.

Ennek segítségével a gyulai várnál nézhet -szinte szó szerint- körbe, pontosabban "gömbbe". A felvételeken láthatóak olyan gömbpanoráma fotók, melyek a várfalról több méterre kilógatott rudazat segítségével készültek. Ezek megtekintése olyan élményt nyújt, mintha a levegőben lennénk a 10 méter magasan a várfalon kívül, lenézhetünk akár a mélybe is.Akinek tériszonya van, nem javaslom ezeket a részeket.:-) Egészen közelről megszemlélhetjük 3D-ben a lovasszobrot, de a vár belsejében, a várfalon, a várbörtönben, a borozóban és a lovagteremben is körbe(gömbbe)nézhetünk.


fotók: Pénzes Sándor - minden jog fentartva!

 

 

Kibővített 3D túra, melyben a vármúzeumba is beléphet!
Használja a kezelőgombokat!

 

A Gyulai vár falain a korábbi évtizedekben megjelentek az öregedés jelei, azonban az utóbbi időszakában fiatalodáson ment keresztül, gyönyörűen megépített korhű tetőszerkezetet kapott, a vár télen nyáron látogatható kiállítótermekkel bővült, hideg időszakban padlófűtés üzemel, a várudvarban hangulatos borozó is található. A Gyulai Várszínház nyári eseményeinek egy része a vár falai közt kerülnek megrendezésre.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom