Halojelenség Gyula város fölött 2012. december 28.-án

Interaktív gömbpanoráma fotó a képek után (frissítve: 2012.12.29. 03:20)

Egy ritka légköroptikai jelenséget sikerült megfigyelnem és megörökítenem 2012. december 29.-én éjszaka Gyulán és Gyula környékén. Egy hónap híján két évvel ezelőtt szintén egy hasonló észlelés történt, ám a mostaniról több helyszínen csináltam hagyományos fotót és gömbpanoráma is készült a Pósteleki erdőben. Bár telihold volt és nemcsak az orromig láttam, mégis egy kicsit 'para'-ráma hangulatom volt egyedül este tíz felé ott. Az elhagyott, elpusztított és kifosztott több szintes kastélyt ezúttal nem látogattam meg.. :-)


2010 január 26.-án  Lambert Károlytól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési és Éghajlati Főosztály Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály munkatársától kaptam készséges felvilágosítást az egyébként más szempontból nem sötét témáról.
"A képeken halo-jelenség látható. A magasszintű, vékony jégtűkből, jégkristályokból álló Cirrus-felhőzet töri meg a Hold fényét. A színes halo oka a jégkristályokon történő prizmatikus fénytörés, a tiszta fehér fényű haloé visszaverődés a kristálylapokról."

Fotók:  Pénzes Sándor 2012 ©

Galéria után a gömbpanoráma.

 

 

Kapcsolódó anyag: Halojelenség Gyulán 2010 január 26.-án este

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom