Halojelenségek Gyulán

FRISSÍTVE Új fotók érkeztek a halojelnségről. A képeket Gregor Viktor készítette.

Gyulán az utóbbi években 3 alkalommal dokumentáltak halojelenséget, legutóbb Kliszek Kata

Legtöbb ember, ha azt olvassa, hogy halojelenséget figyeltek meg, nem biztos hogy felkapja a fejét. Ha a precíz meghatározását felkutatja, még akkor sem biztos, hogy leköti a figyelmét. Amikor azonban saját szemünkkel a valóságban, vagy utólag fotón látjuk, elcsodálkozunk. Röviden légköroptikai jelenségnek hívhatjuk, mely nagyon ritkán alakulhat ki, éjszaka és nappal is előfordul. Kliszek Kata 2016. februárjában figyelte meg és fotózta le nappal ezt az érdekes, látványos légköroptikai jelenséget, mely Gyula fölött alakult ki.


Egy korábbi megkeresésemre, hasonló alkalommal, amikor éjszaka rajzolódott ki egy kör az égbolton a hold körül, Lambert Károlytól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési és Éghajlati Főosztály Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály munkatársától,tudtam meg a következőket:

"A képeken halojelenség látható. A magas szintű, vékony jégtűkből, jégkristályokból álló Cirrus-felhőzet töri meg a Hold fényét. A színes halo oka a jégkristályokon történő prizmatikus fénytörés, a tiszta fehér fényű haloé visszaverődés a kristálylapokról."

A következő fotón a nappali halojelenség figyelhető meg:

Halojelenség 2016. február, fotó: Kilszek Kata - további képek a facebok oldalán

Éjszakai halojelenség:

Halojenség 2012. december 28.-án fotó: Pénzes Sándor további képek itt

 Halojelenség 2010 január 26.-án este fotó: Pénzes Sándor további képek itt

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom