Egy gyönyörű, de halálos mérgű faj a fenyves sisakgomba

Az amatőr gombászat rengeteg érdekes felfedezéssel örvendezteti meg a természetjárókat. Izgalmas kaland, de sok veszélyt rejthet magában egy gyűjtés, ezért fontos minden fogyasztásra szánt termőtestet megmutatni szakembernek. Érdemes a gombák megismerésekor arra is figyelni, hogy egy ehető fajnak mi a „párja” azaz mivel téveszthető össze és az mekkora veszélyt rejt magában.
A fenyves sisakgomba egy igen veszélyes, végzetes mérgezést okozó faj. Ebben az írásban kifejezetten a gomba megjelenését és szépségét szeretném bemutatni néhány fotón és mellette a téli fülőkét, mely ehető és hasonló körülmények között jelenik meg. Az írás nem pótol semmilyen tudományos és szakmai jellemzést, nem teljes körű, csupán vizuális eszközökkel próbálja óvatosságra inteni az amatőr gombászokat.Bár Gyula környékén az utóbbi időben ritkán fordult elő, az idén novemberben csoportosan és sok helyen lehetett vele találkozi. Tapasztalatom szerint, ahol egyszer megjelent, ott évről évre lehet számítani rá.
Megjegyzés: A fenyves sisakgomba összetéveszthető az ehető csoportos tuskógombával és ízletes tőkegombával is. Fotók: Pénzes Sándor, Grúz Imre


Fenyves sisakgomba

Fenyves sisakgomba

Fenyves sisakgomba

Fenyves sisakgomba

Fenyves sisakgomba

Fenyves sisakgomba

Téli fülőke

Téli fülőke

Téli fülőke

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom