gyula fotó

Tönkretett alkotások

Újabb művész (művésztanár) csatlakozott Andruska Anna személyében a gyulai alkotók közös kiállításához, melynek helyszínei a város és a várost körülvevő természeti helyek különböző pontjai, ahol kivágott fák tönkjei merednek a földből vagy a még élő fák lecsonkolt ágainak felülete látható. Ezekre a tönkökre, csonkokra készülnek a grafikák, festmények.
A kiállítás folyamatos és a művek folyamatosan tűnhetnek el, mert szándékosan nem időtálló technikákkal készülnek.
Üzenethordozókká szeretnénk tenni a nyomainkat. A "tönkretesszük alkotásainkat" név a szó szoros értelmében is használható, mert jó részük tönkre kerül, de ha szójátékot játszva továbbgondoljuk, akkor tulajdonképp a művek egy idő után már csak digitálisan lesznek elérhetőek, mert akár az első eső is elmoshatja azokat.
Élmény a készítőnek, aki a jelenben valami nyomot hagy, mesél a városról Gyuláról, az értékeinkről, és elgondolkodtat a szokatlan megjelenési formájával, mely az elmúlást is magában hordozza.


Anruska Anna: Kohán/Kévekötő (reprodukció szabadon)
Megtekinthető: Csigakert


Andruska Anna: Gyulai vár
Megtekinthető: Fehér-Körös partja


Pénzes Sándor - Gyulai kapushíd
Megtekinthető: Csigakert


Pénzes Sándor: Belvárosi Nádi Boldogasszony templom - Gyula
Megtekinthető: Élővíz csatorna partja, belváros, vashíd 30m-es körzetében

Aki szeretne csatlakozni ehhez a közös élményhez alkotóként, az alábbiak szerint teheti:
Helyi nevezetességek, látványosságok, de akár történelmi személyek portréit is várjuk, annyi a kötöttség, hogy gyulai legyen az alkotó és az alkotás témája, a mű könnyen értelmezhető legyen. Lehet egy épületrészlet is, vagy egy kiállított gyulai kötődésű tárgy, de ne legyen absztrakt. Nem nagy festményekre gondolunk, egyszerű technikákkal elkészülő környezetbarát, (pl. szénceruza) esztétikus érdekességekre, mely ezzel a nem mindennapi „performansszal” irányítja a figyelmet a városra és értékeire.
Mivel a kiállított művek fix és egymástól távol eső helyeken vannak (lesznek), ezért ennek bemutatása és megtekintése sem hagyományos módon történne. Természetesen a jelen- és utókornak digitális formában lennének archiválva. A művek természetüknél fogva az alkotások helyén maradnának, mígnem egy napon teljesen eltűnnek majd, köszönhetően az esőnek.
gyula@gyulavaros.hu

 

 

 

Ajánlat