gyula fotó

Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja november 25.

Újabb fotók Schriffert úrról a talicskás emberről

Tóni bácsi, a gyulai talicskás ember történetét már sokan olvashatták, életének rövid áttekintő feldolgozása ma, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapján újabb fotókkal bővülhetett. Néhány telefonhívás után sikerült elérnem egy békéscsabai fotóst, aki beazonosított egy eddig még nem látott felvételt, így most már tudjuk, hogy a Schriffert úrról (Tóni bácsi) készült portré a Békéscsabán élő Szeverényi Tibor munkája, aki a Fényképészeti Szövetkezet gyulai műtermének volt a vezetője 1978 és 1980 között. A fotó ekkor készült a Béke sugárúton. Nem volt könnyű helyzetben aki képet próbált a szakadt, foltozott ruhában járó emberről csinálni, ugyanis könnyen furkósbotjával találhatta szemben magát az alkotó.
A második fotó készítőjének nevét sajnos eleddig nem sikerült kideríteni. Könnyen elképzelhető, hogy Béla Ottó munkája,(*alább kiegészítve) mely egy A3-as méretűre nagyított fotó-kópia digitalizált változata.
Fantasztikus alkotások. Ámultan nézem, hosszan rajta tartom szemem ezeken a műveken. Nincs póz, nincs beállás, talán egy örök gyanakvás Tóni bácsi arcán, aki legszívesebben menekülne ebből a világból, pontosabban maradna ő szegény, de nem így.
Az egyik legritkább pillanat, amit helyi fotós megörökíthetett, amikor -ha csak egy pillanatra is-, de két szempár találkozik.  Úgy tudom, itt sem számított a kattintásra, meglepetten, váratlanul érte, valószínűleg amint meglátta a gépet azonnal tiltakozott.  Ennyi év távlatából így mégis szembe tudunk nézni az öreggel és szembe kell tudnunk nézni ennek a kornak és sok társának megnyomorított sorsával, soha vissza nem adható életével.

*FRISSÍTVE! Olvasói segítséggel sikerült nyomára bukkanni alábbi fotó készítőjére, a vele való egyeztetésig kitakart állapotban hagyom. Megértésüket köszönöm!

Köszöm a segítséget Balla Tibornak és Szeverényi Tamásnak aki nagyon kedves nyitott és készséges volt.

2013.11.25.

Pénzes Sándor

 

Ajánlat