gyula fotó

Fülesbagoly fenn a fán

Az Erdei fülesbagoly a lakóhelyünk közelében akár csoportosan is telepekbe verődik. Az ember által sűrűn lakott területek, mint pl. egy lakótelep, fokozott környezet terhelést jelent, könnyen elszaporodnak a pockok, egerek, patkányok, csótányok, egyéb velünk “szimbiózisba” keveredő állatok, melyek ezzel együtt megjelennek a táplálékláncban.

 

Ezek egy része -ha emberi oldalról nézzük- közegészségügyi kockázatot is jelent, a rágcsálók sok fertőző betegség hordozói, közvetítői lehetnek. A baglyok jelenléte vitathatatlanul épp ezeknek a rágcsálóknak a létszámára van hatással, azaz rendkívül nagy gyérítést végeznek, más szóval (ismét a mi szemszögünkből): igen nagy hasznot hajtanak számunkra. (nahát, milyenek vagyunk, mindig a saját hasznunkat nézzük .-)))
Egy bagoly még téli időszakban is 1-5 rágcsálót elfogyaszt. A tél (szerencsére) nem mindig a mínusz 15 fokokról szól. Bár sokan nem gondolják, a rágcsálók ilyenkor is aktívak, még ha nem is annyira mint tavaszi, nyári, őszi időszakban, táplálkoznak és sokat “kényszer pihennek”.  Költéskor az elpusztított rágcsálók száma megtöbbszöröződik. Egy fészek esetében, fiókák számától és korától függően akár 20-25-re is felszökhet ez a szám, azaz pl. tíz bagolyfészek esetén ez napi (!) 200-250 elfogyasztott egeret, pockot, kisebb patkányt jelenthet. Mit kérnek ezért cserébe tőlünk a baglyok? Hmmm. Barátságot! :-)))

Segítségemre volt, mint oly sokszor: Boldog Gusztáv a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa és Monoki Ákos biodiverzitásvédelmi programvezető


Vasárnap délelőtt csörgött a telefonom. Egy ismerősöm keresett, nem vagyok-e mozgásban, ugyanis egy a fészkéből kiesett bagolyfióka segítségre szorul, a várkertben egy gesztenyefa alatt ücsörög. Jó lenne, ha el tudnék menni és megnézni mit lehet tenni az érdekében. Ez közérdek, de legalábbis bagolyérdek - gondoltam, és bár erre az időre egy bolhapiaci sétát terveztem, nyugalmi állapotból a hír hallatán mozgásba jöttem.
Mivel a baglyok szigorúan védett állatok, ezért értesítettem a Körös-Maros Nemzeti Park egyik munkatársát a gyulai Forgács Balázst, aki készséggel segített mint mindig és elindult autóval a helyszínre. Az Erdei fülesbagoly fióka a mentés megkezdéséig rendőri felügyelet alatt állt, ugyanis a  szerencsétlenül járt kisded magtalálója egy állatbarát -akkor épp szolgálatot teljesítő- rendőr volt.
Bár a szemlélő számára mókás látvány egy földön ülő kis füles amint pislog nagy szemeivel, azonban meglehetősen nagy riadalommal és stresszel jár számára egy túl korai fészekelhagyás, ezért érdemes ilyenkor távolabbról szemlélni és nyugalmat biztosítani a szakember érkezéséig. Gondoljunk csak bele, ha mi kerülnénk mondjuk egy 6m-es fa egyik ágára és baglyok ülnének körül bennünket és piszkálgatnának. Ráadásul este. (Mint hogy ami nekik nappal, az nekünk este.) Brrr....
Amíg efféle gondolataimmal és a fotózással voltam elfoglalva, megérkezett  Balázs. A nyomokból is látszott (ürülékcsíkok a fa törzsén) hogy  hol lehet a fészekodú.
Szükség volt azonban egy több méteres létrára, ezért gyorsan autóba pattantam, hogy hozzak egyet. Sajnos nem annyira gyorsan, hogy visszautasíthattam volna a nyári Mikulás éber krampuszától  kapott csomagomat, melyet a szélvédőmre helyezett. Sebaj, gondoltam ez az Erdei fülesbagoly fióka portré megérhet nekem 1950 Ft -ot! Hamar visszaértem, Balázs kellő óvatossággal és megfelelő határozottsággal megfogta a lelencest, akit végig figyelt tesója a fáról. Szakszerűen  átvizsgálta, majd elhelyezte a riadt kis fülest az eredeti helyére. Így most már ketten kuksoltak egymástól nem messze és talán mamájuk is megnyugodott azóta.
A picur korán kezdte a repülést, így landolás lett csak belőle, de  bízunk benne, hogy tanult az esetből és egyelőre nem kap felszállási engedélyt! :-)

UPDATE:
A fiókamentéshez az ingyens parkolást Gyulai Közüzemi kft. biztosította, ugyanis a fentiek figylembe vételével ez esetben eltekintett a pótdíj bekérésétől.

 

P.S.

Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert
Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert
Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert
Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert
Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert Fülesbagoly Gyula várkert

Ajánlat