Gyulai szelíd motorosok

Lassan jár, ki tudja meddig ér. (VIDEÓVAL)
Van Gyulán egy lelkes csapat, akik kedvenc időtöltése letűnt korunk „nemcsoda, hogy nem megy” járgányainak gyűjtése, karbantartása. A srácok egy része csak hírből hallhatta, milyen az, amikor a szomszéd munkából hazajövet esténként megszereli a Riga 12-őt, vagy a Riga 16-ot, és hosszan kopácsol.


Ha el is indul 20 km-enként kiszedi a gyertyát megfújkálni, esetleg a karburátort tisztogatja, gyújtást állít. Akkor a viták arról szóltak, Verhovina, Riga, Komár-e a jobb. Mindenki aki belevágott egy KGST-s motor  megvásárlásába (milyenbe is vágott volna bele) egyúttal belépőjegyet váltott egy örök, privát, bármelyik pillanatban felállítani kényszerülő saját szerelőműhelybe. Néhány hónap elteltével bizonyos járgányokat szinte biztos, hogy rutinnal darabokra szétpakoló motorossá váltak. Mi lehet az oka, hogy vannak akik ma is ezeknek hódolnak? A válasz talán nem is annyira fontos, mint az, hogy a srácok valamit megtanultak, valamihez értenek. Egymást érik azok a történetek, melyek egy ilyen alkalomkor előkerülnek. Sok esetben a saját magukon és egymáson való segítségnyújtás, problémamegoldás, barkácsolás  kovácsolja össze őket

Urbánus kalandtúrájuk nem a hosszuk miatt emlékezetesek, hanem a vállalt kockázat miatt. Vajon célba érnek-e? A válaszuk természetesen igen, még akkor is, ha menet közben -némi túlzással élve- blokkot kell cserélni. Visszasírni nem fogjuk ezt a kort és a járműveket, de mégis érdekes volt hallani, ahogyan sorban „berúgják őket”.
Mindenképp kedvelhető fiúk ők. Segítőkészek, és ügyesek. A békéscsabai útjuk alkalmával is számíthattak egymára. Az egyik társuk félúton defektet kapott. Nem maradt el a segítség. Akadt  olyan, aki addig ment, míg kimentette a bajba jutottat és megfoltozták a gumit. Valószínűleg van közöttük olyan is aki városhatáron belül bármilyen bajt orvosolni tud saját motorján, ha kell főalkatrészeket cserél.
A teljesség kedvéért illik megjegyezni, voltak akkor is megbízható és épp ezért kedvelt márkák is. Ezek közül is láthattunk szinte gyári állapotban egy áruház parkolójában és az utakon ezen a délutánon.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom