Közkívánatra újra Gyulán a Várszínházban

A Gyulai Várszínház egyik legnagyobb szakmai sikert aratott nyári bemutatója október 17-én, a Székely János Napok keretében Budapesten a Nemzeti Színházban is látható lesz. Közkívánatra, előtte egy héttel, október 10-én, még egyszer megnézheti a gyulai közönség is a kamarateremben. Az előadás a terem közepén zajlik, viszonylag kevés a nézőhely, ezért jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a várszínház jegyirodájában.

Az előadás létrehozói hisznek abban, hogy csak a szenvedés megtapasztalásán keresztül élhetjük, érthetjük meg létezésünk, „küldetésünk” értelmét.

A Dózsát „játszó” színész (Bartus Gyula) mikor az izzó trónusról a megfeszítettre emeli tekintetét, a szeretetről tesz vallomást, amelynek áraként mindig darabokat kell adnunk önmagunkból. Csak így válhat igazzá próféciája: „E csúfos trón, szándékuk ellenére /A népi sors igazi jelképévé lesz”. (Árkosi Árpád, rendező)

„Az évtizedek alatt számtalan Dózsa-megjelenítést láttam, egyszerű és egy kissé bonyolultabb színpadon is, de az összes közül a prímet a Bartus Gyula által megformált főhős viszi. Hihetetlen az a jó szövegmondással, érzékeny értelmezéssel megvalósított, a győzelem és az elbukás mezsgyéjén születő szellemi libikóka – nem kis fizikai erőt követelő mozgásokkal, kitörésekkel –, amely Bartus lényéből, szerepértelmezéséből fakad.” (Szakolczay Lajos: Székely János: Dózsa, Magyar Fórum, 2018. július 26.)

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom