Nem zár be a város délután hatkor 2017 nyarán sem Gyulán

Nem zár be a város délután hatkor

A turisztikai főszezon indulásával a gyulai kiállítóhelyeket és a helyi művelődési központot működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ingyenes esti programsort indít július elejével, miközben szombattól (július elsejétől) megváltoztatja kiállítóhelyeinek nyitvatartását is. A Világóra, a Harruckern tér, a belvárosi katolikus templom, a Ladics-ház és a Rondella közvetlen környezete az öt fő helyszín, ahol a zene, a tánc és az irodalom mellett számos más produkció is várja a gyulaiakat és a városba érkező turistákat.
Hétfőnként koncertek lesznek a Világóránál, szerdánként táncos produkciók láthatók a Harruckern téren, fények, hangok, irodalom és képzőművészet tölti meg csütörtökönként a Ladics-ház udvarát, míg a Rondella színpada a pop, a rock és a jazz koncerteknek ad otthont. Mindezek mellett kiállítások, bemutatók, családi programok is lesznek, népi játszóház, alkotóház, bábszínházi csoport és még sok más érdekesség. Az események túlnyomó többsége ingyenes, a katolikus templomban és a Ladics-házban tartandó programok kivételével, bár ez utóbbi helyszínen is megvalósulnak térítésmentes rendezvények.
A rendezvények mellett kiemelt fontossággal bírnak a kiállítóterek által kínált programok és kiállítások. A kiállítóterek nyitvatartása a főszezonhoz igazodva változik: az elkövetkezendő időszakban, július 1-től augusztus 20-ig mind az öt intézmény (az Almásy-kastély, a vár, a Ladics-ház, az Erkel emlékház és a Kohán Képtár is) nyitva lesz immár hétfőnként is.
A gyulai kínálat komplexitásához hozzátartozik a meghosszabbított, a látogatói igényekhez igazított nyitvatartás; a vár minden nap 10-től 19 óráig lesz nyitva, míg a kastély csütörtöktől vasárnapig 10 és 22 óra között. Ebben az időszakban a reggeliző terasz is fogad vendégeket, ami egyedülálló hangulattal és kilátással csábítja a vendégeket.
A Török toronyban július 1-én este nyílik a BMZ: „Grál és őrzői” című kiállítás, ami azért is különleges, mert ez az épületrész eddig a Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai kapcsán csak időszakosan volt nyitva, még sosem volt ilyen hosszú időtartamban látogatható.
Folytatódik a tavaly nagy sikerrel futott széria, a Nyáresti csevej címet viselő beszélgetéssorozat. Ez a Gyulai Várszínházzal közös produkció az ide érkezett neves előadókkal biztosít találkozási lehetőséget a közönség számára. Július 3-án Oszvald Marika, július 5-én Alföldi Róbert, július 18-án pedig Fekete Ernő érkezik a kastély kávézójának teraszára.
Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. hirdetéseiben nem a fellépőket és eseményeket igyekezett és igyekszik megjeleníteni, hanem azt, hogy a turisztikai főszezonban leginkább pezsgő mediterrán kisvárosként jellemezhető Gyula igazán különleges hangulata a fent sorolt szolgáltatásokkal lesz valóban teljes. A rendkívül gazdag kínálatot az online felületeken a #gyulainyár keresőbe írásával lehet könnyen megtalálni. Érdemes böngészni a gyulakult.hu oldalt is, hiszen itt az érdekességek, különlegességek mellett az összes intézményhez tartozó összes rendezvény egy helyen megtalálható. Mindezeken túl az esti rendezvények helyszínein megállító táblákon és műsorfüzetben is informálódhatnak a részletes program felől. A műsorfüzeteket a szálláshelyeken, több étteremben és szórakozóhelyen, valamint a kiállítóhelyeken is kereshetik majd a turisták.
 

A "Gyulai Nyár" részletes programja PDF-ben a képre kattintva letölthető

A víz és a hangok gyógyító, feltöltő ereje Gyulán a Várfürdőben

Asharti a víz és a hangok gyógyító, feltöltő erejét használva énekel, mely módszer ősidők óta ismert és használt technika keleten, a görögöknél és indiánoknál egyaránt. Ahogy az énekesnő vallja: „a hangom különleges vibrációja hat a hallgatóra, és elrepíti őt egy csodás világba!” Ashartit zenész barátja, Sevecsek Béla hangszerkészítő különleges hangszerekkel kíséri: didgeridoo-n, kavalon, valamint handpanon. Továbbá hangtálak, gongok, ősi dobok, kaval, fujara és más számos különleges hangszer segíti az ellazulást.
Olyan eddig ismeretlen élményt kapott a közönség, amit nem tapasztalhhatott minden nap, ám az Ötödik elem című filmből valamelyest talán ismerős lehet...

A koncerteken játék, feladat várta a vendégeket, melyekben kedvük szerint vehettek részt . Ennek levezetésében Asharti barátai aképpen segítettek, hogy mindvégig mutatták mit és hogyan kell helyesen végrehajtani. Teljes lelki és testi feltöltődés a Gyulai Várfürdőben Asharti segítségével.



Kapcsolódó anyagok:


-Gyulai Várfürdő, botanikus kert egy virágos városban

-Csúzdás medence 360 panoráma VR 3D panoráma fotó

 

Aquafitnesz a Gyulai Várfürdőben

Díjmentes program kicsiknek és nagyoknak a Gyulai Várfürdőben.
Aquafitnesz képekben és videón:

Erkel Ferenc Gimnázium Gyula ballagás 2017

Az Erkelesek nemcsak okosak, szépek is. Nézegess ballagó diákokat, díjazottakat, büszke szülőket, tanárokat!

 

 

 

 

Egy többszörös nívódíjas gyulai karmester a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar élén

A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezet fúvószenekari minősítésén 2017. május 13-án a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Döge Csaba karnagy vezényletével "C" kategóriában ARANY minősítést ért el. A fúvóskarmester pedig jelesre vizsgázott.

2017. május 13-án szombaton adott hangversenyt a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar.
A zenekart Döge Csaba vezényelte, akinek ez az esemény egyben a  diplomakoncertje is volt.

Döge Csaba harsonatanár, kamaraművész, többszörös nívódíjas karmester, a gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola mélyrézfúvós tanára. Két évtizeden keresztül a csökmői zeneiskola tanáraként és a Csökmői Fúvószenekar művészeti vezetőjeként, karmestereként tevékenykedett. A békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar élére 2015 szeptemberében került. tovább--->

Virágok vasárnapja 2017 Gyula

A Dürer Albert Általános Iskola és az 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola diákjai a Virágok Fesztiválja színpadán, videó, fotók a háromnapos gyulai rendezvényről.

 

 

 

Egy ütős est a gyulai zeneiskolában

2017. május 19-én a gyulai zeneiskolában adott koncertet Fábián István ütőhangszer tanár növendékeiből álló csoport, ahol a művésztanár diákjaival is együtt zenélt. Ha azt mondom: marimba, sokak talán elsőre nem is tudják hol elhelyezni ezt az egyébként nagyon különleges és megszólalásából már jobban ismert hangszert. Ránézésre olyan mint egy xilofon, de hangja igazán egzotikus és amikor egyszerre két marimbán játszanak kamarazenekarban, ráadásul úgy, hogy hangszerenként olykor három zenész hozza a hangokat, ott a lúdbőr előjön.
Amikor zenészeket látok játszani, mindig arra gondolok, hogy milyen sok tanulás, mennyi, gyakorlás van egy produkció, előadás mögött. Egy olyan nyelvet tanultak, melyet még ha nem is beszeljük mi hallgatók, szeretjük ha megszólítanak rajta. Egyszerűen örömet okoz. Talán nekik pedig ez a fontos, ettől lesz kerek, „ütős” egy koncert.
A több korosztályt átölelő zenészek felejthetetlenné tették ezt a késő délutánt. Hallhattunk klasszikus szólódarabokat zongorakísérettel, vérpezsdítő latint, saját szerzeményeket és modern "monstre" produkciót is.
Mindenkinek ajánlom, ha valaha meghallja a hívószót, „ütőhangszer” menjen, adja át magát a varázslatnak, és meglátja majd nemcsak a zenészek által megszólaltatott hangszerek lüktetését fogja élvezni, de szíve is másképp, jobban dobban majd a zene hallatán.

Synema és Illúzió zéró koncert

Éppen ideje volt már, hogy jól megnézzek és meghallgassak két gyulai zenekart. A 2017-es május elseje napsütéses késő délutánján a Synema és az Illúzió Zéró együttes lépett fel a vár téglafalai tövében egy kis színpadon.  Nem próbálkozom meg részletesen leírni milyen élmény volt, csekély esélyem lenne hűen megnyilatkozni e témában. A zenét én is inkább hallgatni szeretem, mintsem írni, olvasni róla. A Synema együttest eleddig próbákról kiszűrődve és on-line hallgattam, a mostani élő előadásukon jöttem rá igazán, hogy nagy hiba volt megvonni magamtól élő zenéjüket. Azt, hogy mit hallgatnak a zenekar egyes tagjai, már korábban tudtam, amiből arra mertem következtetni, hogy egészen finom dolgokra törekedhetnek a srácok. Magas a léc és tisztességgel rugaszkodnak neki. Gyakran kérdezik egy formáció tagjaitól, hogy milyen stílusban játszanak, hogyan lehetne legjobban jellemezni a zenéjüket? Ezt van amikor könnyű és van amikor egészen nehéz megválaszolni. A Synema a szememben egy fegyelmezett, komoly hangszertusással felvértezett, sztár allűröktől mentes fiatalokból álló csapat, megszólalásukon hallatszanak az utóbbi évtizedek Jazz, Jazz rock, Pop jazz nyomai, a számaik egészen komoly jól felépített  dalok. TOVÁBB-->

Ilyen az újszülött intenzív részleg a gyulai gyermekkórházban

Ritkán, vagy talán még soha nem látott felvétel látható most itt. Újszülött intenzív részleg a gyulai gyermekkórházban. Itt némi túlzással majdnem a születés előtti állapotban lévő kisemberkékre vigyáznak, gyógyítják őket és készítik fel az inkubátoron kívüli világra. Ha az itt dolgozók nem lennének, ez a világ is rosszabb hely lenne. Munkájuk eredményeképp immáron a két és fél hónappal ezelőtt fotózott mindkét csöppség Luca és Botond is elhagyta a kórházat és családi körben nevelkedik tovább.
Pénzes Sándor

Volt egy kis tavasz, de a hideg visszaTél

A kemény fagyok utáni enyhe, néhol nap melengette időben kora tavaszi hangok, kibújó növények gombák mutattatták meg magukat az erdeinkben, a városi jégpáncélok gyönyörű víztükörré váltak, majd tűntek el néhány óra alatt. A tavasz picit beköszöntött, de még a tél az úr és ismét jelenése van.Egy hét alatt két évszak, Gyula város és környéke 2017 február első hetében.

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel tudományos ismeretterjesztő film készült az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről. Az egy órás alkotás szakértő-főszereplője Pálffy Géza történész, a kutatócsoport vezetője. A filmet 2017 január 31.-én vetítették le Gyulán a Harruckern János iskolában.Az esemény díszvendége Habsburg György volt.

Rendező: Bárány Krisztián
Írta: Bárány Krisztián
Fényképezte: Bárány Dániel
Szakértő: Prof. Dr. Pálffy Géza történész, a kutatócsoport vezetője
Narrátor: Csernák János
Zene: Cseh István

Qkártour fotókiállítás Gyula

Kukár István képzőművész-tanár által szervezett buszos kirándulások, természetjárások városnézések, alkalmával készült sok-sok fotóból összeállított igen érdekes kiállítás megnyitóján készültek az alábbi felvételek. A tárlat 2017 februárjában tekinthető meg a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Újévi koncert a Gyulán

2017 január 14.-én az újévi polgármesteri fogadáson az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar lépett adott nagy sikerű koncertet. Néhány fotó a városháza díszterméből.

Jégorgonák a Fehér-Körösön

Jég voltam víz leszek, víz voltam jég leszek. Csodálatos részletek, mert bennük rejlenek az egész gyönyörűségei.

Fekete-Körös fehéren

Röpködnek a mínuszok és a vadkacsák. A vadkacsák azért, mert egyre nehezebben találnak olyan víztükröt, mely még nem fagyott be. A Fekete-Körös magyarországi belépő szakaszát jártuk végig 2017. január 7-én.

Erkel Ferenc Gimnázium szalagavató 2017 Gyula

Galériák, panorámák, gyulai erkelesek, sok fotó.

Egy fekete-fehér kiállítás színesít

Sokadik kiállítás Gyulán a Sándor Lászlóé, de azon kevesek egyike, mely első ránézésre is kitűnik a többi közül. A fotósok zöme színesben készíti képeit, jó részük még utólag is belepiszkál a valóságba, hogy még zöldebb legyen a fű, kékebb az ég, vörösebb a naplemente. Vannak akik megpróbálják épp az ellenkezőjét, de az talán még nehezebb. Sándor László leggyakrabban az "FF" technikát alkalmazza és igen jól. Sokszor rácsodálkozom magam is, mennyire nem hiányoznak a színek a képeiről. Nagyon erősek a kompozíciói és a témái. Ezek gyakorlatilag mindent áthidalnak, a fotók szemlélésekor a gondolataink, kérdéseink, csodálkozásaink életre keltik a képeket és már kalandozunk is velük. Ha közelebb megyünk, megjelennek a színek. Bennünk.

Varázslatos programok pazar környezetben, az ország legegyedibb kiállítóterében

Március 18-án még az is rácsodálkozhat a közel 300 éves múlttal rendelkező Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kínálta különlegességekre, aki percről-percre nyomon követte az újjáépítés fázisait és a hivatalos megnyitó óta eltelt időszakot. Az állandó tárlat - hétköznapokon sem hétköznapi - élményfüzérét a március 18-án rendezendő „Kastélyfesztivál” teszi teljessé. Az ünnepi eseménysor utolsó láncszeme a barokk tűzijáték lesz, ám napközben is sziporkázó hangulatra lehet számítani.

Wedding party 2017 Gyula vigadó

 2017. február 18.-án szombaton rendezték meg Gyulán a vigadóban az első Békés Megyei Wedding gálát, ahol számos díj átadása, egy különleges vacsora és egy színvonalas program várta a vendégeket. Az est jó hangulatáról a békéscsabai Jókai Színház két színésze, Liszi Melinda, Nagy Róbert és a Grund zenekar gondoskodott, A Gálaest menüjéről Fodor Mihály, Olimpiai Ezüstérmes Szakácsmester, a békéscsabai Kornélia Étterem Executive Chefje gondoskodott, az est díszvendége Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője volt.

Wedding Party Gyula - vigadó forgatható panoráma fotó:

A várkertünk vízzel körülvett szigeterőd hangulatban 2017 telén

Sokszor eszembe jut, milyen lehetett és milyen lesz majd a várkert, a gyulai vár, a szigeterődünk. Gyula a vizek városa, mondják ezt okkal. Szökőkutak, várfürdő, Aquapalota, természetes vizeink az Élővíz-csatorna, Fehér- és Fekete-Körös. Gyulán több tó is van, egy részük horgászható és van ami látványával gyönyörködtet. Ezen a télen az időjárási eseményeknek köszönhetően olvadás közben a várkert bizonyos perspektívából fantasztikus arcát mutatta meg. Mindig is szerettem a víztükröket, a víz minden formáját, a városi fotózásaim alkalmával gyakran figyelem a legkisebb tócsákat is, kerülgetem őket, bele-bele nézek. Már régóta foglalkoztatott az a téma, amivel ma egy kicsit többet sikerült bíbelődnöm.
A várkertünk vízzel körülvett szigeterőd hangulatban 2017 telén, azaz télvíz idején.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom