Közkívánatra újra Gyulán a Várszínházban

A Gyulai Várszínház egyik legnagyobb szakmai sikert aratott nyári bemutatója október 17-én, a Székely János Napok keretében Budapesten a Nemzeti Színházban is látható lesz. Közkívánatra, előtte egy héttel, október 10-én, még egyszer megnézheti a gyulai közönség is a kamarateremben. Az előadás a terem közepén zajlik, viszonylag kevés a nézőhely, ezért jegyek már csak korlátozott számban kaphatók a várszínház jegyirodájában.

Mátyás király apródja

Pete László vezette Calliope Diák Színjátszó Kör diákjai léptek fel a gyulai várban. Szülők,  turisták nézték végig a színészpalánták kis előadását a történelmi falak között. A Mátyás király apródja című darabot gyulai általános iskolások adták elő. A két éve újra működő Calliope Diákszínpad előadása 2018. október 27-én 15 30-tól volt.
Rendező: Pete Anikó
Szerző: Pete László Miklós

Varjak a gyulai Csigakertben

A varjak nem számítanak különleges madárnak, mindennapos látványuk, egyedeik jól alkalmazkodtak a városi környezethez. Szinte mindenevők, rovarokat, férgeket, magvakat, de akár még más madarak tojásait, fiókáit is megdézsmálhatják. Érdekesség, hogy elhagyott fészkeiket előszeretettel használják más ragadozó madarak. A vetési varjút gyakorta látjuk igen nagy csapatokba verődve, most is egy ilyennek lehetünk szemtanúi a felvételek segítségével. Jó alkalom ez arra, hogy egy kicsit utánaolvassunk, milyen is az élete ezeknek az egyébként nagyon tanulékony, okos, monogám életű szárnyasoknak. Még több a vetési varjakról itt.

Egy jó kis könyv egy jó nagy könyvesboltban Gyulán

 Egy olyan könyvet, könyvecskét jelentetett meg a Gyulai Évszázadok Alapítvány, mely eredetijét 1922-ben adták ki. Írója Schreiner Ferenc, magyar királyi honvédszázados, aki a  Tiszavidéki Alföldi Halász-Szövetség társelnöke volt.
Az eredeti borító hű másolatával, kemény kötésben kiadott művet mindenkinek jó szívvel ajánlják, ugyanis ez a könyve egy mai nyomdatechnikával előállított hű másolata az eredetinek. Azok is szívesen olvassák majd, akik talán nem horgásztak még, mert az alábbi idézet tanúsága szerint is tartogatnak sok érdekességet sorai:
„A bazárokban megfizethetetlen kerekes vagy nem kerekes horgász-botok helyett a természet adta nyeleket veszem, nem kell érte fizetni és esetenként ép úgy megfelelnek. A méregdrága selyemfonál helyett a mindig bevált összefont kendert választom, a horgokra kijelentem, hogy ezeknek kifogástalan acélhorgoknak kell lenniök, míg a díszesen faragott ólomsúlyok helyébe a helyszínen található kődarabbal is megelégszem, sőt ez még természetesebb is annál.” -írta Schreiner Ferenc
A kötet megvásárolható Gyulán az IQ könyvesboltban is. Érdemes ellátogatni ide, gyönyörű, nagy üzlet, ahonnan könyv, könyvecske nélkül nehéz és nem is érdemes kijönni.

Gyertyafényes Ladics Ház

Gyertyafényes tárlatvezetésen jártunk a Ladics házban. Érdekes, szokatlan élményben volt részünk. A tárlatvezetés előtt minden látogató kapott egy kis lámpást, így indulhatott el a teljesen sötét szobákon keresztül. A 19. század eleji lakóházat Zeke Adél mutatta be az érdeklődőknek, aki érdekes történeketeket mesélt a Ladics családról. A bejárás után a lámpásokat letéve rendes világításban is megtekinthették a kiállítóhelyet.

Egy édes hármas - páros játék két félidőben

PETER SHAFFER - Ki Fut a Nő után

avagy Ki után Fut a Nő? - édes hármas-páros játék 2 félidőben
Találkozások jönnek mennek különböző formában. Jelentéktelenek és megrendítők. Langyosak és forróak. Bennük az élet nagyobb vagy éppen apróbb kérdései tűnnek elő:
Mi a vonzóbb a nő számára, a szerénység vagy a magabiztosság? Kit választunk és miért választjuk? Mi választunk vagy minket választanak? Vajon jól választunk vagy megbánjuk? Keressük együtt és megkapjuk a választ! Talán…

Sikeres gyulaiaknak adtak át díjakat az újévi fogadáson Gyulán

dr. Kereskényi Miklós

Dr. Kereskényi Miklós 1954-ben született Gyulán, 1977-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, történelem–földrajz szakon. 1982-ben került az Erkel Ferenc Gimnáziumba. 1987-től 2008-ig volt az intézmény igazgatója. 2008-ban már nem pályázott a posztra, ezt követően ismét tanári munkát végzett. Dr. Kereskényi Miklós tanári munkájával párhuzamosan kutatómunkát is végzett, 1984-ben „summa cum laude” minősítéssel doktori címet szerzett. Számos publikációja mellett négy könyve jelent meg.
Dr. Kereskényi Miklós az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású tanáregyénisége volt városunknak. Mindkét tárgyát nagy felkészültséggel oktatta, az érettségi és a felvételi szempontjából fontosabb történelmet pedig kimondottan sok diák számára tette maradandó élménnyé. Empátiájának, tanári felkészültségének köszönhetően igen pontosan látta, melyik diáknak milyen felkészítésre van szüksége, s az oktatást ennek megfelelően, személyre szólóan irányította. A tanítás mellett különös érzéke volt az útkereső, határokat feszegető fiatalok sikeres pályára állításához.
Igazgatóként a rendszerváltozást követően megemelte az Erkel Gimnáziumot. A tanítás színvonalának garantálása mellett a város polgárait szolgáló világos értékrend mentén képes volt integrálni a sokszínű, sokféle emberből álló tantestületet, amely ennek köszönhetően meglehetősen hatékonyan működött. Az Erkel igazgatósága idején szilárd, erős kohézióval rendelkező közösség volt.
A kisvárosban, ahol élünk egyike a közösség szerény, halk szavú, de annál tekintélyesebb személyiségeinek.

Almásy-kastély Gyula 2009

Ez a majdnem tíz évvel ezelőtt készült 3D panoráma fotó, az archívumban hevert régóta. Nagyon sok fiatal gyulai szerepel rajta. A kastély udvarán egy extrémsport napot tartottak 2009-ben.

Autizmus világnapi figyelemfelkeltő rendezvény Gyula 2018

Hogyan varázsoltak el néhány perc alatt? Érteni vélem.

Az autizmus világnapja alkalmából megtartott gyulai rendezvényen léptek fel az Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézményének tanulói és a gyulai Nicolae Balcescu román gimnázium diákjai.

Csodálattal néztem és hallgattam az autista és középsúlyos értelmi akadályoztatással élő gyermekek zenés fellépését. Az egész produkció minden pillanata lebilincselő volt. Azóta többször újrajátszottam a felvett részleteket, mert egyszerűen nem tudok betelni velük. Telis-tele mély, őszinte érzelmekkel, jól látható lélekérintésekkel, mosollyal, szeretettel. Gellén Gáborné gyógypedagógus ének szakos tanító több hónapos kimagasló pedagógiai munkával készítette fel a csoportot. Néztem és nézem, ahogyan gesztikulál, szemével és mozdulataival segíti a fellépés minden másodpercében a tanítványait. Bemutatásra egy olyan részletet választottam, melyben tanítványa Földvári Imre a Kormorán együttes, Egy csepp emberség című dalát énekli. Egymással szemben álltak, háttérben a kar, oldalról figyelhettem közös produkciójukat. Láttam a tanárnő biztató mosolyát, vigyázó szemeit, lágy kézmozdulatait, láttam Imre tekintetét, ahogyan teljes bizalommal, természetes izgalommal mélyen a szemébe néz és végigénekli hibátlanul gyönyörű hangjával a megtanult dalokat. Köszönjük, köszönjük, köszönjük!

A második felvételen már az egész kórust hallhatjuk, ahol a Patkás György által felkészített Román Gimnázium 26 tanulója és az Esély Pedagógiai Központ 24 diákja együtt énekel. A 2018-as közös fellépés második volt a sorban, vélhetően még sok követi, ugyanis -mint megtudtam- nagyon jó a kapcsolat a két intézmény között.

Szeretnék Gyulán turista lenni és egy jót evezni

Egy forró nyári délutánon pillantottam meg ezt a kedves párt, ahogyan épp az Élővíz csatorna szökőkútjai között próbáltak úgy evezni, átbújni a magasan ívelő vízsugarak alatt, hogy minél kevésbé legyenek vizesek. Gyulán, a vizek városában nehéz megúszni az ilyen helyzeteket, itt kellemesen hűsítő víz vesz körül mindenkit, mint ahogyan megtapasztalták ők is. Először pillanatnyi meglepettség, majd mosoly látszott arcukon. Ahogyan haladtak, a szökőkút zubogó hangját felváltotta a vadkacsáké, így eveztek tovább ezen a csendes kisvárosi napon. Kedvem támadt turistának lenni saját városomban.

Hajnali részegség - szerelmes színmű

Kosztolányi élete végén némaságra kényszerült, gégerákot kapott. Fennmaradtak azonban azok a beszélgetőcédulák, amelyek segítségével kommunikált feleségével, és a kórtermébe fel-felszökő szerelmével, szeretőjével is. Életének utolsó szakasza drámai fordulatokat vett, ebben a megvalósulatlan szerelmi háromszögben. De hogy jutott el idáig, mi az, amiért felfeslett kapcsolata az ő Ilonájával? És mi kényszerítette a költőt, hogy hosszú évek hűségét éppen ekkor adja fel?
Közkedvelt színészek alakítják a történet szerepeit. Kosztolányit a sokaknak leginkább karakteres szinkronhangjáról ismerős Kőszegi Ákosra bízta a rendező, aki már Ady-vá is alakult az Így szerettek ők sorozat során. Kosztolányinét Gubík Ági alakítja majd, aki Barátok Köztben játszott szerepét elhagyva újra visszatér a színpadra. Radákovich Mária szerepében a Munkaügyek népszerű színésznőjét, Fodor Annamáriát láthatjuk. A darab során másik szeretett írónk, Karinthy Frigyes is felbukkan – Koltai Róbert játssza. (szinhaz.hu)

HAJNALI RÉSZEGSÉG – szerelmes színmű egy részben

Erkel Ferenc Gimnázium ballagás 2018

Fotók gyönyörű Erkeles lányokról, délceg srácokról, akik ráadásul még okosak is, és erről nemsokára papírjuk lesz. Kellemes érettségizést! :-) Fotógaléria a ballagó gyulai Erkelesekről.

Érdekességek a gyulai vár előtti végvári vitézről

2012-ben jelent meg egy írás a Gyulai Hírlapban, melyből érdekes részleteket tudhatunk meg a gyulai vár előtt álló végvári vitéz szoborról, alkotójáról és a szobor elkészítésének körülményeiről.
Gombkötő Erzsébet cikkéből megtudhatjuk pédául, hogy a vár előtti szobor ló alakjának volt egy élő modellje, egy Lucifer nevű versenyló. További nagyon érdekes részlet, hogy a vitéz azért lett balkezes, mert ellenkező esetben a tervező meglátása szerint a maga mellett tartott pajzs a kompozíció hátrányára vált volna, túl sokat takart volna ki a vitézből azok számára, akik a Várfürdő felől érkeznek. Tóth Béla szobrászművész 1974-ben készített alkotásáról még bővebben itt olvashat. 3D panoráma.

Megúszta az érettségit három gyulai Erkeles diák

(Fotók, videó) A mai napig senki nem gondolta, hogy ilyen könnyen meg lehet úszni egy érettségit. Három gyulai diák, akik az Erkel Ferenc Gimnázium tanulói voltak, ma reggel egészen egyszerűen belevetették magukat a mély vízbe. Az éretlenek c. filmben láttunk már érdekes dolgokat, mindenféle próbálkozást, módszert, hogyan lehet minél könnyebben túl lenni egy ilyen életre szóló megmérettetésen, ma Gyulán azonban olyan módszerrel próbálkoztak hárman, ami nem mindennapi, ráadásul a vizsgaelnök és a bizottság szeme láttára, ugyanis ők már korábban értesültek erről az akcióról, így készültek az eseményre, mint ahogyan a tanáruk is. Szemtanúja voltam, ahogyan nekikészülnek, körbejárják a vizsgahelyet. Egészen egyszerűen bemelegítettek, mint akik már nem először próbálják ugyan ezt, most azonban élesben ment. Semmilyen lámpaláz, izgalom nem látszott rajtuk, rutinos „megúszók” lehetnek. Azt tudtam, hogy bájos a mosolyuk, de azt is, hogy ebben az esetben ezzel nem sokra mennek. Hármójuk közül tanáruk jelzése után, először Nagy Dávid ugrott a vízbe, majd követték őt a lányok is, Fodor Sára és Göndör Vanda is.
Több úszásnemet mutattak be, néhány perces sportolás után jól végezve dolgukat kiszálltak a Várfürdő 50m-es medencéjéből, és ezzel számukra befejeződött egy emlékezetes és sikeres érettségi vizsga. Azon kevesek közé tartoznak, akik úgy kapnak bizonyítványt, hogy közben megúszták az érettségit.

Virágok fesztiválja 2018

 Péterfy Bori koncert fotói itt tekinthetőek meg.

Tavaszi szél lengette fotók a gyulai Almásy-kastély előtt

Különleges fotókiállítás várta a mai napon a gyulai Almásy kastély előtt sétáló érdeklődőket. Csipeszekkel kifüggesztett távoli és közelmúltbéli képeket lengetett a tavaszi szél, mely ezúttal igen télies volt. Március 18-án ünnepelte az Almásy kastély megújulásának, átadásának második évfordulóját.
„– Óriási élmény az, hogy az érdeklődés és a látogatóközpont népszerűsége nem csökken, hanem folyamatosan, töretlenül növekszik: eddig is sok mindent megvalósítottunk, azonban hétről-hétre azzal szembesülök, hogy rengeteg feltáratlan momentum és kiaknázatlan lehetőség van még, 4-5 év múlva is fogunk tudni újat mondani, mutatni a látogatóknak.”-mondta Dombi Ildikó (gyulakult.hu)

A Power Beat ütőegyüttes koncertje Gyulán

Szeretem azokat a napokat, melyek egy olyan eseménnyel végződnek, ami elcsodálkoztat, felemel. A mindennapi pörgés, a hét lecsengése után éppen jó kikapcsolódásnak bizonyult a városháza dísztermében megtartott gyulai Power Beat ütőegyüttes koncertje. A Fábián István zenetár által vezetett csapat telt házas koncertje ismét egy komoly lépésnek tekinthető a ritkábban hallott hangszerek megismertetésének útján.

A gyulai HAB együttes próbáján jártunk

Gimiklub. Ha ezek a falak mesélni tudnának...Sikerült bejutni egy gyulai zenekar próbájára, mely ebben a patinás, évtizedek óta álló és működő kis klubban zajlott. A HAB együttest már többször hallhatta a közönség gyulai rendezvényeken, 2016-ban például a Deák Bill Gyula fellépése előtt volt előzenekar, de léptek már színpadra a vár előtt is. A formáció tagjai (Tóth László dob, Székely András basszusgitár, ének, Jevuczó János szólógitár,ének) a gyulaiak körében igen ismert emberek, de talán vannak akik nem hallották még őket zenélni és a róluk interneten fellelhető képanyag is szűkös. Ezért is gondoltam rá, hogy bemutatom őket próba közben, és lesznek akik kedvet kapnak meghallgatni őket.
Ez a három kedves fickó számtalan magyar és világslágert, rock klasszikust idéz fel repertoárjában, a gimiklubban tulajdonképp egy mini koncertet élvezhettem előadásukban. Felhangzottak Deep Purple,  ZZ-top, Hobó, P- mobil számok is a HAB együttestől, mely név nem más rövidítése, mint „hót amatőr banda” -tudtam meg a zenekarvezetőtől, Jevuczó Jánostól.

Egy nehéz nap utáni könnyű esti séta Gyulán

A mai napig senki nem gondolta, hogy ilyen könnyen meg lehet úszni egy érettségit. Három gyulai diák, akik az Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola tanulói voltak, ma reggel egészen egyszerűen belevetették magukat a mély vízbe. Az éretlenek c. filmben láttunk már érdekes dolgokat, mindenféle próbálkozást, módszert, hogyan lehet minél könnyebben túl lenni egy ilyen életre szóló megmérettetésen, ma Gyulán azonban olyan módszerrel próbálkoztak hárman, ami nem mindennapi, ráadásul a vizsgaelnök és a bizottság szeme láttára, ugyanis ők már korábban értesültek erről az akcióról, így készültek az eseményre, mint ahogyan a tanáruk is. Szemtanúja voltam, ahogyan nekikészülnek, körbejárják a vizsgahelyet. Egészen egyszerűen bemelegítettek, mint akik már nem először próbálják ugyan ezt, most azonban élesben ment. Semmilyen lámpaláz, izgalom nem látszott rajtuk, rutinos „megúszók” lehetnek. Azt tudtam, hogy bájos a mosolyuk, de azt is, hogy ebben az esetben ezzel nem sokra mennek. Hármójuk közül tanáruk jelzése után, először Nagy Dávid ugrott a vízbe, majd követték őt a lányok is, Fodor Sára és Göndör Vanda is.
Több úszásnemet mutattak be, néhány perces sportolás után jól végezve dolgukat kiszálltak a Várfürdő 50m-es medencéjéből, és ezzel számukra befejeződött egy emlékezetes és sikeres érettségi vizsga. Azon kevesek közé tartoznak, akik úgy kapnak bizonyítványt, hogy közben megúszták az érettségit.

Gyula, ahol ezernyi virág vesz körül

Nem túlzás azt állítani, hogy Gyulán ezernyi virág díszíti parkjainkat, utcáinkat, és aki megnézi a fotókat, könnyen ámulatba esik látványuktől. Ebben a városban a telepített, ültetett és vadvirágok gyönyörű harmóniában veszik körül a városiakat és az idelátogató vendégeket egyaránt. Aki leül egy padra a Csiga-kertben, vagy végigsétál az Élővíz-csatorna partján, úgy érezheti magát, mintha csak egy botanikus kertben lenne. Tavaszi nagyképek Gyuláról.

 

GYAKolrlatilag megnyílt

Itt és így nyílt meg a művésztanárok és GYAKolsok tárlata a Kohán képtárban Gyulán.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom