Oázis apartman Gyula szállás

Desszert családi receptből Géza konyhájában

Egy ebédből kiemelni és elemezni a desszertet, furcsa lehet, ám nap mint nap rácsodálkozok egy gyulai étterem menüjéhez járó finomságain. Talán még sértésének is veheti a szakács, hogy épp a mondat végi hangsúly és írásjel, ami oly annyira tetszik, hogy külön elemzésre inspirál, ezért itt tenném hozzá gyorsan, hogy a menü többi része is kiváló.
Hosszú hónapok óta nap mint nap fantasztikus cukiságokat készít egy ügyes kezű konyhában „bujkáló” cukrász, pék hölgy. (Szandi) Édességek nélkül is van élet a földön, én nem is nagyon eszegettem napi szinten ilyesmit, de itt túl nagy a csábítás és sajnos mindennapos.



Lássuk csak pl. a mai, „habos almás” névre hallgató desszertet.


Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

Küllemre az ilyenre szokták mondani a magamfajta amatőrök: „olyan mintha gyári lenne.”
Hogy ezt dicséretnek veszi-e a süti készítője, nem tudom, de ez az én egyszerű gasztro-fogalomtáramban a hibátlanságát is jelenti. A gyári alatt általában olyan különleges eljárással, ipari eszközökkel, nagyüzemi körülmények között és hiper-szuper cukrászati segédanyagokkal készült költeményeket értünk, melyek házilag alig elkészíthetőek. Itt azonban másról is szó van. Ezekben a desszertekben a házias jelleg is fellelhető. Gondolták volna, hogy Géza konyhájában a menühöz járó desszertek  akár 50 éves recetekbőll vannak összeállítva és mindezek a tulajdonos Annusné Schreyer Zsuzsanna szülői, nagyszülői gyújteményeiből kerülnek elő?
Almás habos. Puha, ujjnyi vastag piskóta alapon almapép, rajta katonásan és stabilan álló aranybarnára sült habbal. Édes, de nem túl cukros, a rétegek szépen állnak egymáson, jól szeletelhető, fogyasztható, harmonizáló ízkompozíció. Mellette karamell tükör és mandula. Egy baj volt csak vele: nem kettő járt az ebédhez. Bár, ha jobban belegondolok, a másodikat valószínűleg hazavittem volna, mert épp akkora volt, hogy az ebéddel és desszerttel jóllakottam távoztam.
Biztos vagyok benne, hogy Schreyer Zsuzsanna nagymamája tudta: a papákat és a fiúkat is a hasukon keresztül lehet megfogni.(P.S.)

Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

 

Oázis apartman Gyula szállás

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom