gyula fotó

Néprajzi múzeum Kiskoh

Aurel Flutur és Lucretia egyszerű, de lelkes kiskohi gazdálkodó emberek, akik olyan értékes kulturális örökséget hagynak maguk után, amely egyike az ország legnagyobb néprajzi gyűjteményének és amely becsületére válik az azt befogadó helységnek és közösségnek.
A falut, melyet átszel a Cralasa patak, a festői belényesi medencében helyezkedik el, a Bihar-hegység lábánál.


Aurel Flutur gyűjtőszenvedélye 1968-tól kezdődően mutatkozott meg. 1974-ben már olyan jelentős mennyiségű tárgyat gyűjtött össze, hogy az indokolttá tette egy állandó kiállítás megszervezését. A stei-i Művelődési Házban, melyet egy nagyváradi időszakos kiállítás követett. 1978 őszén a nagyváradi Körös-vidéki Múzeum közel 400 tárgyat vásárolt meg a gyűjteményből. Ez volt az kezdete egy komolyabb együttműködésnek az autodidakta gyűjtő és a múzeumi szakemberek között, akik az értékek összegyűjtése folyamán fontos segítséget nyújtottak a múzeumi tárgyak leltározásában és a kiállítás megszervezésében. Az utóbbi években a szakmailag érdekelt intézmények köre kibővült a bukaresti Falumúzeummal és a slobizia-i Mezőgazdasági Múzeummal.
A Horea és Aurel Flutur gyűjtemény jelenleg 2500 tárgyat számlál és egy a XX.sz. Második felében épült parasztházban van elhelyezve, amelyet a Flutur házaspár vásárolt 1981-ben.
A kiállítás megtekintése során lehetőségünk van arra, hogy a szerszámokon,  mezőgazdasági eszközökön keresztül megismerkedjünk a népi mesterségekkel, láthatunk szőlőpréseket, méhkaptárakat, vadászcsapdákat, továbbá rekonstruált fazekasműhelyt, kovácsműhelyt, tímárműhelyt, cipészműhelyt, kádárműhelyt.
Emellett a háztartási kellékek is bemutatásra kerülnek, mint például a főzéshez használt eszközök (fakanalak, mozsarak, edények)  és különböző munkaeszközöket, amelyek a szövetek megmunkálásához szükségesek.(guzsaly, motolla, kenderfésű, szövőszék) továbbá a népi viselet szép darabjai. Ipari tárgyakat is láthatunk kiállítva, a legfontosabb ezek között egy vontatható gőzgép 1907-ből.
A kiállítási térben helyi, tradicionális szobabelsők vannak kialakítva, továbbá egy valamikori osztályterem, ahol megtekinthető az Aurel Flutur édesapja által készített iskolatáska, amely egyben a gyűjtemény legelső darabja.
A gyűjtők a családi emlékek megőrzésére egy külön helyiség van berendezve, ahol korabeli fényképek vannak kiállítva a család elöljáróiról, Lucretia dédnagyapjának, Ioan Gabor hajdúnak (1860-1913) személyes tárgyai, aki egyike volt a Bihari-hegyek utolsó hajdúinak.
A kiállítás bemutat néhány aspektust a falu vallási életéből is: egy kőből épült oltárt 1807-ből,, fakereszteket, továbbá egy lándzsákból és gerelyekből álló kisebb középkori gyűjteményt is. Emellett találunk itt hadi eszközöket a modern korból is: védősisakokat, katonabőröndöket, stb.
Az útvonal egy nagy csarnokkal fejeződik be, amelyben különböző eredetű és rendeltetésű tárgyak vannak kiállítva: kolompok, harangok, régi és új telefonok, írógépek, számológépek, varrógépek, szánok, díszes jármok, ekék, darálók, mozgatható sütőkemence, ekhós szekér és sok más érdekesség.

 


Nagyobb térképre váltás

Ajánlat