Gyulai Várszínház programok

A Gyulai Várszínház 57. évada, 2020-as összművészeti fesztiválja

részletes, letölthető programfüzet

A Gyulai Várszínház Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú Tószínpadon, a felújított Kamaraszínházában, a város utcáin, terein 2020. július 3-tól augusztus 29-ig idén is színes programokkal várja nézőit.
A július 3-ai hagyományos, ünnepélyes megnyitó után kortárs dráma, Acsai Roland: Farkasok című darabja ősbemutatójával és Shakespeare hétvégével indul az évad.
A nyáron egyébként 4 új bemutatót láthatunk Gyulán: Acsai Roland: Farkasok, Visky András: Pornó – Feleségem története, Márai Sándor: A kassai polgárok, Shakespeare: Hamlet.
A vírushelyzet miatt nem tudják a nyári évadot a szokott időben és az eredeti terveknek megfelelően megvalósítani, de az összművészeti programsorozat most is a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, tartalmas és felemelő szórakozási lehetőségeket, a színház szlogenjének megfelelően: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít. A műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is ezt mutatja: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett a musical, a rockopera, az operett, a kortárs táncjáték, a gyermekelőadás, a bábszínház, a jazz, a népzene, a világzene, a komolyzene legjobb előadásaival, színvonalas irodalmi programokkal várja a látogatókat az országból és határon túlról. Ahogy az eddigi években, a legnevesebb hazai művészek mellett nemzetközi sztárok is fellépnek a nyár folyamán. A hagyományosabb előadásmódú produkciók kedvelői mellett a színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való előadásokat, az utóbbiak például Mundruczó Kornél: Nehéz istennek lenni vagy Bodó Viktor: Egy őrült naplója rendezésében.

A Várszínház igazgatója, dr. Elek Tibor és csapata a színház legrégibb keletű hagyományai (történelmi tematikájú előadások, kortárs szerzők műveinek bemutatása) mellett az elmúlt évek újabb kezdeményezéseit is folytatja.  Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén a 120 éve született Márai Sándor életműve lesz középpontban a Márai Sándor Napok programsorozattal. Az Erdélyi Hét színházi fesztivál keretében idén is minden nap más-más erdélyi magyar színház előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A hagyományos Shakespeare Fesztivál helyett idén, a vírusválság miatt csak négy előadás lesz, három az évad kezdetén, a Shakespeare hétvégén, és az évad végén a Hamlet új bemutatója.


A Nemzeti összetartozás éve és Trianon emlékezete
A Gyulai Várszínháznak évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi és más határon túli területek magyar színházaival. Ezt a hagyományt az utóbbi években láthatóan még tudatosabban, hangsúlyosabban, még szélesebb körűen folytatják. Az idei program összeállításánál hangsúlyozottan figyeltek arra, hogy 2020 a Nemzeti összetartozás éve, ezért 17-18 külhoni társulatot, illetve előadót is vendégül látnak, és Trianon 100 éves évfordulójára 4 előadás is emlékeztet majd. Idén az Erdélyi Hét 9-10 fellépőjén túl a Márai Sándor Napoknak is lesz két határon túli résztvevője, az idei Shakespeare-bemutatót a nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen hozza létre a Gyulai Várszínház, s ezeken túl, ezektől függetlenül is érkeznek külhoni társulatok Gyulára, például a vajdasági Tanyaszínház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház.
Trianonnal és következményeivel foglalkoznak az Udvari Kamaraszínház Fehér szarvas, a József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című előadásai és Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” című Trianon-estje, de áttételesen Hubay Miklós: Elnémulás című darabja is.

Márai Sándor Napok (Agusztus 16-18.)
Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat. A nagy sikerű Székely János Napok és Weöres Sándor Napok után idén három napon keresztül a 120 éve született Márai Sándor munkásságára hívják fel a figyelmet. Augusztus 16-án a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatójaként láthatja a közönség A kassai polgárokat Szabó K. István rendezésében. Éppen harminc évvel ezelőtt Sík Ferenc rendezte meg a veretes drámát a vár előtt ácsolt színpadon, idén bent a várszínpadon valósul meg az előadás. Előtte a Gyulai Várszínház kamaratermében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadása „…én fáradt vagyok Európától” címmel Márai verseiből, prózáiból ad elő egy válogatást. Másnap, 17-én Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai címmel                                                                         Hirtling István és Mészáros Tibor Márai-estje következik, majd a kassai Thália Színház előadásában a Kaland című Márai-darab. A harmadik napon, 18-án előbb a Vígszínház produkciójaként a Hallgatni akartam című Márai-mű színpadi adaptációja látható a kamarateremben, Hegedűs D. Géza előadásában, majd a záróelőadás a Spirit Színház produkciója, az Eszter hagyatéka lesz.

Erdélyi hét (Agusztus 1-7.)

Idén immár harmadik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Hét című színházi fesztivált, amelynek keretében minden nap más-más határon túli színház előadását nézhetik meg a nézők.
A hét nyitányaként, augusztus 1-jén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös bemutatójaként láthatják az érdeklődők Visky András: Pornó – Feleségem története című darabját Árkosi Árpád rendezésében. Másnap két előadás is lesz, előbb a kamarateremben Bartis Attila: Amikor című művének bemutatója, a marosvásárhelyi Spektrum Színház produkciójaként, Bogdán Zsolt előadásában. Majd a várszínpadon a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című előadása következik. 3-án a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadása, 4-én a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Tóték című előadása következik, de aznap délután Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes Parancsolatok című produkciója is látható és hallható lesz. 5-én az erdélyi származású, de játékával a romániai és magyarországi színpadok után Nyugat-Európa legjelesebb színpadait is meghódító Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című előadói estje következik. 6-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című összművészeti szuperprodukciója érkezik Gyulára. Az Erdélyi Hét zárásaként, 7-én a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadása az erdélyi szászok XX. századi történetére emlékeztet.


Történelmi darabok és kortárs magyar művek

Az új hagyományok teremtése mellett a Gyulai Várszínház vezetésének célja a legrégebbi hagyományok továbbéltetése is, amely a történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását preferálja.  Idén a történelmi tematikát képviseli a már említett négy Trianonra emlékezetető előadás (Fehér szarvas, Feketeszárú cseresznye, „Ez már feltámadás” – Trianon 100, Elnémulás) mellett A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, illetve a Hallgatni akartam című előadások.

Acsai Roland és Visky András már említett műveinek (Farkasok, Pornó – Feleségem története) bemutatói mellett a következő kortárs magyar szerzők művei, adaptációi kerülnek színpadra még a nyári évadban: Andrási Attila: Fehér szarvas, Bartis Attila: Amikor, Csukás István - Szitha Miklós: Gombóc Artúr, a nagy utazó, Darvasi László: Karády zárkája, Eck Attila: A veszett brigadéros, Farkas Wellmann Éva: Parancsolatok, Garaczi László: Veszteg, Hubay Miklós: Elnémulás, Lénárd Róbert: Y-elágazás, Mundurczó Kornél – Bíró Yvett: Nehéz istennek lenni, Szarka Gyula - Szálinger Balázs: Zenta, 1697.


Fókuszban továbbra is az ifjúság és a zenés, táncos produkciók

A fiatal korosztályra az utóbbi években kiemelt figyelmet fordítanak Gyulán.  Ezért lesznek idén is a legfiatalabbak számára ingyenes bábszínházi előadások a vár mögötti téren, a kicsit idősebbek számára Gombóc Artúr, a nagy utazó című gyerekelőadás, a kamaszkor, a felnőtté válás különleges, látványos zenés színpadi műve az Alice, a Tóték és a Hamlet pedig felfrissítheti a középiskolások olvasmányélményeit is akár. A fiatal felnőttek bizonyára nagy örömmel nézik majd a vajdasági valóságshowba ágyazott Y-elágazás című zenés drámát, a Hair musicalt és a Zenta, 1697 című rockoperát, de talán a Farkasok ősbemutatóját is.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelen lesznek különböző, további zenei és táncos produkciók:
a Shakespeare hétvége Desdemonium című előadás a kortárs tánc, zene és az opera világát ötvözi, a Fekete Péter és a My Fair Lady klasszikus operettek, de lesz Francia sanzonest is Csemer Boglárka, Kárász Eszter és Szalóki Ági előadásában. Azok számára, akik szeretik Bach, Bartók és Beethoven műveit, Rákász Gergely Lords of the Organ IV. című különleges orgonahangversenye adhat feledhetetlen élményt a gyulai Várszínpadon.
A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál (augusztus 22.) idei fellépői: Herczku Ági és Bandája, Malek Andi Soulistic és a Szirtes Folk Band. A XXVIII. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon (augusztus 23.) pedig olyan hazai és nemzetközi sztárok szerepelnek, mint a Silhouette&Vinx, Dominique Di Piazza és Vincent Mascart a Nagy János Trióval, és Borlai Gergő a The Electrick Shockkal.
Kedvezmények, bérletek:
Nyugdíjas-, diák-, pedagógus-, családi kedvezmény: 10%-os kedvezmény a jegy teljes árából

Erdélyi Hét-bérlet: minimum 5 szabadon választott az Erdélyi Hét alatt bemutatott előadásra szóló bérlet, amely az előadások teljes jegyárából 25 %-os kedvezményt ad 2020. augusztus 1-7 között.

Márai Sándor-bérlet: minimum 4 szabadon választott a Márai Sándor Napokon bemutatott előadásra szóló bérlet, amely az előadások teljes jegyárából 25 %-os kedvezményt ad 2020. augusztus 16-18. között.

Népzenei/Világzenei-Jazz-bérlet: a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a XXVIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál bérlete, mely belépést biztosít mindkét fesztiválra 6000 forintért.

Gyulai-bérlet: minimum 7 szabadon választott az 57. évad alatt bemutatott előadásra szóló bérlet, amely az előadások teljes jegyárából 25 %-os kedvezményt ad 2020. július 3-augusztus 29. között.A Gyulai Várszínház a műsorváltozás jogát – a jelen pandémiás helyzetben hangsúlyozottan – fenntartja.


Bővebb információ: www.gyulaivarszinhaz.hu; www.facebook.com/gyulaivarszinhaz
 

Várszínház 2020 januári februári márciusi áprilisi programok

2020. március 9. 19:00

Idegen - táncszínházi passió

A nagyváradi Szigligeti Színház – Nagyvárad Táncegyüttes előadása

Jorge Luise Borges „Márk evangéliuma” című novellája kitűnően mutatja be az emberi butaság, illetve (hitbeli) befolyásolhatóság mélységeit és magasságait.
A történet krisztusi korban lévő főszereplője egy csonka család életébe kapcsolódik be. Maga az alapmű megmutatja milyen hatalmas lehet a szakadék az egyén és a közösség között értelmi és érzelmi szinten egyaránt. Szól a valóság és a képzelt világ párhuzamáról, a vak hitről, arról hogy hogyan válhat egy mester a tanítványai áldozatává…
Az előadás a szent és a profán ellentétén keresztül világít rá azokra a jellemváltozásokra, ami a hiten, befolyásolhatóságon, áldozathozatalon keresztül történhet meg az emberekben.

Szereplők:
Brugós Sándor–Csaba, Györfi Csaba, Kacsó Bálint-József, Tőkés Imola, Bartalis Botond, Fleisz Richárd, Székely Boglárka m.v., Székely István, Szukits Éva, Veres Lóránt m.v., Szerefi Ilona

Rendező-koreográfus: Györfi Csaba
Zeneszerző: Boros Csaba
Díszlet-, jelmeztervező: Cristina Breteanu
Koreográfus asszisztens: Kerekes Dalma–Gabriella
Dramaturg: Czvikker Katalin
2020. március 11. 19:00

Hajdú Szabolcs: Egy százalék indián

A Látókép Ensemble produkciója

Az Egy százalék indián a nagy sikereket elért Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című előadások folytatása. Az egymással csak a formanyelv és téma meghatározás szintjén rokonítható sorozat következő darabja újabb továbblépés a jelenkori középosztály aktuális problémáit feldolgozó univerzumban. A történetek nem kapcsolódnak szorosan össze, de
a karakterek és a témák szintjén nagyon sok áthallás van, tulajdonképpen az előadások egymásra mutatnak, egymást egészítik ki. A történetek főhősei középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de az adott életszakaszban mégis megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdenek. Ez a tehetetlenség ingerültséget, kétségbeesést szül, és a színdarabok során rendszerint párkapcsolati válságot idéz elő.
Az Ernelláék Farkasénkál esetében a gyerekneveléssel kapcsolatos viták, a Kálmán-napban az intimitás, a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és az ezzel kapcsolatos morális kérdések okozzák a párkapcsolati válságot. Az Egy százalék indián az identitás, az örökölt magatartási modellek, hímsovinizmus, feminizmus és a modern kori nemi szerepek
kérdéskörére fókuszál.

“Tudod, milyen kurva nehéz egyáltalán felismerni, hogy ez nem természetes. Mire felismered, mire összerakod, eltelik tíz év. És akkor még csak ezután jön, hogy lebontsd magadban a beidegződéseket és kitalálj a helyükre valami mást. És nincs senki, aki megmutassa. Tudod milyen kibaszott nehéz? Nincs modell! Magadnak kell megtalálnod valamit! Mire helyrebillensz, kész. Eltelt az élet. És már nem lehet semmit helyrehozni... Elbasztál egy csomó mindent. Egy tyúklépést lehet tenni, erre elég az egész.”

Valóságos és finomra rajzolt karakterekből indulunk ki, amelyek valóságos helyzeteket generálnak maguk körül, és a finomrajzolatú helyzetek organikus egymásba kapcsolódásából lesz a történet. Jellemző módon megpróbáljuk kizárni az extrém fordulatokat, és szándékosan a hétköznapi mikro szituációkat keressük, mert meggyőződésünk, hogy ezekben a helyzetekben kiaknázhatatlan tartalmi gazdagság és dialektika van, egyetemes jelentésrétegek.

Szereplők:
Tankó Erika
Tóth Orsi
Török-Illyés Orsolya
Gelányi Imre
Hajdu Szabolcs
Szabó Domokos
Vereb Szabolcs

Írta és rendezte: Hajdu Szabolcs
Rendezőasszisztens: Rezek Borbála
Fény: Bántó Csaba
Hang-, fénytechnika: Vereb Szabolcs
Zene: Vereb Szabolcs
Produkciós koordinátor: Eszes Fruzsina

Támogatók: NKA, B32 Galéria és Kultúrtér, Hold21 HPS KultSzalon2020. március 16. 19:00

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

A Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciója

Marianne és Johan már-már bántóan tökéletes házasságban él: Johan magabiztos, céltudatos alkat, kissé cinikus és egoista is, Marianne csendesebb, megalkuvóbb. Johan pszichológus, Marianne ügyvéd, elsősorban válásokkal, családjoggal foglalkozik. Van két gyermekük, boldogan élnek. Johan felszedi Paulát, magára hagyva a két gyerekkel Mariannt. Johan Párizsba megy szeretőjével, végül teljesen összeomlik, gyengébbé, gyávább alakká válik, de nem tud véglegesen szakítani Marianne-nal, és visszatér hozzá. Közben fontoskodóan üres beszédek, drámai jelenetek, sok-sok álságos pillanat, szeretkezés, verbális és fizikai agresszió, vagyoni osztozkodás. Ismerős?

„Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élettapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre.”
Ingmar Bergman
Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

Rendező: Pataki András (Jászai -díjas)
Dramaturg: Molnár Anikó
Fordítás: Osztovits Cecília
Jelmez: Szélyes Andrea
Szereplők:
Gál Tamás ( Jászai -díjas)
Kiss Szilvia2020. március 26-29.

Harag György emlékkiállítás, konferencia és középiskolás diákszínjátszó fesztivál

Nagyon kell szeretniök

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom