2017 decemberi programok Gyula Várszínház

2017. december 5., 19.00 óra

Likó Marcell (Vad Fruttik) és Géczi János estje

Bunkerrajzolók
Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft
Géczi János, a kiváló költő, író, a legendás Vadnarancsok szerzője újabb műve A Bunkerrajzoló című életrekonstrukció. A mű hőse a Vad Fruttik rockzenekar poklot járt, immár sikeres énekes-szövegírója, Likó Marcell, de rajta kívül a rendszerváltás forgatagában margóra sodródott nemzedékről, a történelemből kiiktatódott csoportokról, a céljukra sosem találó elveszettekről esik szó. Likó és Géczi beszélgetései nyomán született könyv szomorú és mégis fölemelő látlelet, hiszen a likói sorsba sokan pusztultak bele,  s akadnak mégis, akik túl képesek élni. Erről beszél Géczi János és zenél Likó Marcell az esten.

-----------------------

Sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll

2017. december 11., 19.00 óra
Belépőjegy: 1500 Ft, diák: 750 Ft
Tízéves az Aradi Kamaraszínház

Radikális stand up tragedy Eric Bogosian és José Saramago szövegei nyomán
Főszerepben: Harsányi Attila
Rendezőasszisztens, fordító: Fekete Réka
Fény : Ioan Horga, Cornel Dume
Ügyelő, hang : Gheorghe Muresan
Rendezte: Tapasztó Ernő 75 %-ban
Aradi Kamaraszínház – MASZK Egyesület, Szeged – Bakelit Multi Art Center, Budapest előadása
„isten nagy játékos
szereti az akciót
de isten nem lövi be magát
istennek lenni azt jelenti:
zaj, rombolás és szórakozás”
„…..Harsányi Attila által előadott pokoli tempójú túrában, az Aradi Kamaraszínház Sex, drugs, gods and rock’n’roll című radikális stand up tragedy-jében – Tapasztó Ernő gátlástalanul cool rendezésében, ami az eget hívja vitára. Tapasztó Ernő rendezése pofátlanul menő és szabadon pörgő, a Ponyvaregény és A Wall street farkasának fílingjét idéző ámokfutás, ugyanakkor egzisztencialista vita, istennel folytatott per – egy felkészült vádlóval. Harsányi Attila mindhárom figurája jól eltalált és bravúros gesztusokkal felépített alak. A színész kezei, ujjai mintha képesek lennének teljesen külön életet élni a test összes többi részétől, és kísérteties mutatványokra képesek – ahogyan gazdájuk arca, hangja a teljes átalakulásra” – revizoronline.hu

--------------------------

Kortárs Művészeti Mesterkurzusok- Binder Károly

2017. december 14., 19.00 óra
Belépés díjtalan

Új előadássorozatunkban a kortárs magyar művészet különböző ágainak (színház, film, képzőművészet, irodalom, zene, tánc) legjelesebb képviselőit hívjuk meg, hogy beszéljenek nekünk művészeti águk korszerű működés- és kifejezésmódjáról, nyelvhasználatáról, aktuális kérdéseiről, saját alkotói tapasztalataikról,  hitvallásukról stb.

Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, tanszék-vezető egyetemi tanár. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja, nem megfeledkezve saját zenei gyökereiről. 2016 decemberéig  318 főleg  kamara- és zongoraművet komponált, 43 film, színház és hangjáték zenéjét szerezte. Eddig  67 hanglemeze, CD-je jelent meg, ennek többsége saját szerzői lemez.  2016 decemberéig 1365 koncertet adott itthon és külföldön. Munkásságát számtalan szakmai díjjal jutalmazták, a legutóbbiak: 2013 - Gramofon – Magyar Jazz Díj; 2017 - Artisjus könnyűzenei alkotói életmű díj.

Véleménye szerint "A muzsika egy egész, nem léteznek szeletek. Egy igazi küldetés, amelyet csak hittel lehet élni. Egy igazi „Ügy”, mely ügyet csak egészében, totalitásában lehet és kell szolgálni. Ebben benne foglaltatik a koncertezés, a zeneszerzés, továbbá a tapasztalatok és a tudás átadása, azaz a tanítás is."

Tanított az Erkel Ferenc Zeneiskolában /jazz-zongora, jazztörténet, jazzelmélet tanár/, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz szakán /jazz-zongora, jazz-zeneszerzés, hangszerelés/,  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Budapesti Tanárképző Intézet Jazz Tanszékén /docens, tanszékvezető, jazz-zongora, jazz-zeneszerzés, hangszerelés, jazzelmélet tanár/, majd 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Jazz Tanszakán tanszékvezető, egyetemi docens.
 

Karácsonyi koncert: Kodály Spicy Jazz

2017. december 19., 19.00 óra

Belépőjegy: 1500 Ft; diák: 750 Ft
Pár száz éve az emberek népdalokkal fejezték ki az érzelmeiket, örömüket, bánatukat. Ha akkoriban lettek volna slágerlisták, az élbolyban szereplő népdalok egészen biztosan ugyanarról szóltak volna, mint a mai rádiós közönség kedvencek: vágyódás, szerelem, boldogság, szívfájdalom, elválás.
A 20. század elején Kodály Zoltán, a magyar népzene-kutatás és népdalgyűjtés egyik legjelentősebb képviselője újra népszerűvé tette a népdalokat. Most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a mai fiatalokhoz és slágerekké váljanak olyan 21. századi platformokon, mint a Youtube, a Facebook, a Spotify vagy a Deezer.
Kodály Zoltán életművének legfontosabb üzenetét – Legyen a zene mindenkié! – a Kodály Spicy Jazz újragondolta:
LEGYEN KODÁLY A 21. SZÁZADI FIATALOKÉ VILÁGSZERTE!

zenekar:
Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek
Görögh Dániel - trombita
Köles Márk – dob
Szentgallay György – basszusgitár
 

A harmincéves Téglás zenekar karácsonyi koncertje

2017. december 21., 19.00 óra

Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft
Téglás Ferenc az előzményekről:
A Téglás zenekar két alapító tagja a Békés Bandából vált ki, akikkel a Körös Táncegyüttest kísértük 1983-tól 1986-ig. Barbócz Sándor, Nagy Zsolt és Csepregi András, valamint Friedrich Endre alkották ezt a formációt.
Az első megmozdulásunk Téglás zenekar néven 1988-tól datálható, felállás: Téglás Ferenc - hegedű, Rácz Gyula - brácsa, Pribojszki Ferenc - cimbalom, Erdei Attila - kontra, Friedrich Endre – nagybőgő. Kezdetben sok cél volt kitűzve elénk, a vezetőséggel egyetértésben, egy jó szakmai közösség jött létre, megcéloztuk a Gyulán megtartandó népzenei – nemzetközi fesztiválokat, és azon dolgoztunk, hogy a városunkban létrejöjjön az utánpótlásképzés, néptáncban és népzenében a hagyományápolás, - őrzés. Másik szívügyünk a táncházak tartása volt, amelyek az első időszakban a Művelődési Házban, majd az egykori 48-as Klubban folytatódtak rendszeresen, később a volt Mogyoróssy Könyvtár, legújabban a Művészeti Iskola ad helyszínt ennek a nagyon fontos hagyományápolási tevékenységnek, mely nagyon meghatározó közösségformáló hatással van a fiatalokra, idősebbekre egyaránt.

Tagok:    
Téglás Ferenc – hegedű, gitár
Pribojszki Ferenc - cimbalom, furulya, kaval
Rácz Gyula – brácsa, citera
Friedrich Endre - bőgő, ütőgardon, dob
Közreműködnek:
Téglás Gergely – gitár
Téglásné Müllek Tímea - ének
 

Gyula programok

 

 

 

2017 nyári programok a Gyulai Várszínházban

Letölthető a 2017-es nyári teljes várszínházi program innen:

 

2017 március a Gyulai Várszínházban

Gyulai Várszínház Kamaraterme, 5700 Gyula, Kossuth u. 13.
Tel.: +36-66/463-148, +36-30/639-9062,
gyulaivarszinhaz@t-online.hu http://www.gyulaivarszinhaz.hu
Kontakt: Gyulai Várszínház

2017 február a Gyulai Várszínházban

Február 1. 19.00 óra

Kardos-Horváth János zenés estje

2017 április a Gyulai Várszínházban

Gyulai Várszínház Kamaraterem

Gyula, Kossuth u. 13.

ÁPRILIS 19.  „A világhírű Junior Príma-díjas zongoraművész koncertje”
19:00 óra
Tóth Péter zongoraestje
Műsor: Franz Schubert: B-dúr Szonáta
Johannes Brahms: F-moll Szonáta
Belépőjegy: 1500 Ft

2017 őszi programok a Gyulai Várszínházban

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ KAMARATERMI PROGRAMJAI - 2017. NOVEMBER

2017. november 2., 19.00 óra
TESTVÉREST - A Nézőművészeti Kft. előadása

Belépőjegy: 2000 Ft, diák: 1000 Ft
Az irodalom, a történelem és a mitológia tele van ismert testvérsztorikkal.  Jákob és Ézsau, Káin és Ábel, Romolusz és Rémusz, és még folytathatnánk a sort. A Nézőművészeti Kft. Scherer Péter rendezésében saját történetét álmodta színpadra, amelyet Testvérest címmel mutatnak be a Gyulai Várszínház Kamaratermében.
Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel. És elnézve ezt a mostani csajodat, aki nem tudja mi az a loop, meg a cuvé, nem is lesz még egy ilyen valaki. Persze Sacika jókor ölel, és jókor ordít, ami talán több mint magányosan meghalni álmok és célok nélkül. De nehogy már meghatódjunk önmagunktól, inkább szóljon a rock’n roll és irány a patológia!

A csapat izgalmasan használja és kihasználja a teret, köztünk és nekünk játszanak hihetetlen természetességgel. Katona László egy személyben testesíti meg a testvérpárt, minimális külső jelzéssel, annál gazdagabb színészi eszköztárral jeleníti meg a személyiségükben eltérő fivéreket. Simkó Katalint mindig nagy élmény színpadon látni (bár több alkalom lenne rá), hiszen kevés olyan fiatal színésznőt ismerünk, akinek tekintete, gesztusai már önmagukban egy teljes történetet mesélnek el, idegesítő Sacikából pillanatok alatt képes angyal hangú, éteri jelenséggé válni. Scherer Péter, „csak a munkáját végző”, érzéketlen patológus szerepében tűnik fel, azonban rövid monológjával emberivé és szerethetővé teszi a figurát.

Játsszák: Katona László, Scherer Péter, Simkó Katalin
Dramaturg: Gyulay Eszter
Asszisztens: Hodászi Ádám
Jelmez: Pirityi Emese
Zene: Katona László és Molnár Gusztáv
Dalszöveg: Molnár Gusztáv
Rendező: Scherer Péter

Gyulai Várszínház programok 2017

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom