2016 december a Gyulai Várszínházban

December a Gyulai Várszínházban
Számos színvonalas program várja a nézőket decemberben is a Gyulai Várszínház Kamaratermében. Mikulásnapon, azaz december 6-án 18.30 órakor egy fiatal képzőművész Both Teodóra festő kiállításának megnyitója kezdődik Jelenések címmel. A tárlatot Cs. Tóth János művészeti író nyitja meg.Both Dóra a harmóniát keresi tájban és lélekben egyaránt

Nem sejtelmes világot akar képein ábrázolni, hanem a tárgyi és természeti világ, a bennünket körülvevő megannyi külső körülmény érdekli. A debreceni határban Nagycserén olyan környezetben él és alkot, ahol a még romlatlan növényi környezet inspirálóan hat rá. Művei nem kényszeres alkotások, hanem szabadon, őszintén megvallott kompozíciók. Nem a szűk világba zártság jellemzi képeit, sokkal inkább keresi a széles, levegős tereket. Harmóniára, egyensúlyra vágyik, nincs helye képein a disszonanciának. Mindezt szándékosan, művészi alázattal teszi, keresve, felmutatva a képek mögött a lélek mélyén rejtőzködő őszinteséget.

A kiállításmegnyitó után 19 órától Mikulás-napi koncertet hallgathatnak meg a Mrs. Coulmbo-s csajok duójától. A Megasztár első szériájából megismert Galambos Dorina és Héjja Kati Duó koncertjén Áron András 'Apey' lesz a vendégelőadó

A Mrs. Columbo zenekar vagány, és életigenlő csajduója kellemes esti szórakozást ígér, és nem csupán az akusztikus önmegvalósítás miatt. Formációjuk egyszerre frissítő és bódító, pimaszul őszinte és magával ragadó. Egyszálzongorás műsorukban természetesen felcsendülnek Mrs. Columbo szerzemények, örökzöldek, és napi popslágerek improvizációval átszőtt bensőséges hangulatban. A koncert létrejöttét a Cseh Tamás program támogatja.

December 13-án Willy Russel: Shirley Valentine című lírai komédiában lép színpadra Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő. A József Attila Színház előadása Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine évtizedek óta már csak a konyhai falnak beszél. Mert ha a férjéhez szólna, olyan, mintha a falnak beszélne. Ezért inkább az igazi falat választja. De talán mégsem zárult be végleg minden kapu… Ki tudná megmondani, a világ bármely táján hány hasonló, középkorú asszony ismer magára Shirley sorsában. Hányan és hányszor gondoltak arra, hogy ki kellene lépni a háztartás és a házasság monotóniájából, a megunt háziasszonyi és családanyai szerepből és elmenni messzire. Mindent otthagyni és új életet kezdeni. Megkeresni régi énünket és mai igazibb önmagunkat.
Shirley Valentine az 1988-as londoni ősbemutató óta bejárta a világot. Színdarabban és amerikai filmben egyaránt. Most végre elérkezett Vándor Éváig és hamarosan láthatják a Gyulai Várszínházban is.

December 19-én Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző emlékére ad komolyzenei koncertet a Várszínház kamaratermében Kokas Katalin hegedűművész és Balog József zongoraművész.

Kocsis Zoltán hároméves korában kezdett el zongorázni, 18 éves volt, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét, három évvel később pedig megkapta a Liszt Ferenc-díjat, és mindössze 25 éves volt, amikor Kossuth-díjjal jutalmazták, amit aztán 2005-ben másodjára is kiérdemelt.1983-ban Fischer Ivánnal alapította meg a Budapesti Fesztiválzenekart, 1997 őszétől vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, amivel több európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Japánban is megfordult. Harmincéves korától, karmesteri pályája mellett, már komponált is. 1984-ben Érdemes Művész címet, 1990-ben Kiváló Művész címet kapott. Kocsis Zoltán hosszan tartó betegséget követően 2016. november 6-án tért örök nyugalomra.

Kokas Katalin mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként (ezen belül hegedűsként és brácsásként) gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.

Ő játszotta Kocsis Zoltánnal a Művészetek palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, Jean Sibelius versenyművét. A művésznő rendszeres fellépője a Gyulai Várszínháznak, aki ezúttal is szívesen vállalta a felkérést.

Balog József a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagja, a világ 3 kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Zenész családból származik, zenei tanulmányait négy évesen magántanárnál kezdte. A zeneiskolai tanulmányok után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Tanárai László Éva, Schweitzer Katalin, Krause Annamária és Jandó Jenő voltak. Diplomáit kitűnő minősítéssel szerezte. Tanulmányait követően 8 évig volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a zongora, valamint az ének tanszéken, rendszeresen tart kurzusokat Magyarországon és Európa több országában. Számos felvételt készített a Magyar Televízió és Rádió, a Török Állami Televízió és Rádió, a Román Állami Televízió és Rádió számára. Magyarország legtöbb vezető együttese mellett Európa számos zenekarával koncertezett már olyan nagyszerű karmesterek irányítása alatt, mint Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Kocsár Balázs, Deák András, Vető Tamás, Gál Tamás, Felix Carrasco, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely, Hollerung Gábor, Kovács László, Gábor Ferenc.

Gedeon József igazgató emlékét örökre megőrizve, a Gyulai Várszínház dolgozói januárban jazzkoncerttel köszönnek el a direktortól.

 

2016 október a Gyulai Várszínházban

Október a Gyulai Várszínházban

A sikeres nyári évad után zárt helyszínen folytatódik a Gyulai Várszínház rendezvénysorozata. A Kamarateremben hetente tartanak előadásokat, koncerteket, kiállításokat, ahova szeretettel várják az érdeklődőket.
Az idei őszi évad október 13-án kezdődik. 18.30 órától egy festménykiállítás nyílik. Az egyik legismertebb debreceni képzőművész, Burai István munkáit láthatják. Az 1951-ben született alkotó tanulmányait a képzőművészeti szabadiskolában kezdte, majd tagja lett a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak a mesterei. 1970 óta vannak egyéni kiállításai itthon és külföldön. Csoportos tárlatokon 1973-tól vesz részt. Munkássága sokrétű, legfőképpen festményeket készít, de jelentős a grafikai tevékenysége, ezek mellett kerámiákat, festett köveket, plasztikákat, üvegablakokat is készít. Gyulára az eddigi alkotásaiból hoz el egy válogatást.

A kiállítás megnyitója után egy színházi előadást nézhetnek meg, Patrick Süskind: A nagybőgős című produkciót, amely 2016-ban a Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválon a legjobb előadás díjat érdemelte ki. A magyar közönség Darvas Iván legendás alakításán keresztül ismerheti a német író 1981-es darabját, amit ez az előadás most új alapokra helyez Klem Viktor főszereplésével. Ahogy Klem Viktor mondja: “Az eredeti mű főhőse pont kétszer olyan idős mint most jómagam. Viszont a kérdések és problémák melyeket hősünk feszeget, éppúgy érintenek egy mai fiatalembert, mint egy nyugdíj előtt álló tapasztalt muzsikust…”
A nagybőgő egy közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén.
Zenész főhősünk úgy vélekedik saját hangszeréről, hogy létezhet zenekar prímhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet zenekar nagybőgő nélkül.  A zenekarban toronymagasan a legfontosabb hangszer a nagybőgő. Pedig nem is látszik meg rajta.
Magányos elmélkedése során azonban kiderül, hogy valójában gyűlöli nagybőgőjét, sőt maga a hangszer minden frusztrációjának fő okozója. A kérdés csak az, hogy képes-e változtatni életén, és a titkon imádott fiatal szoprán énekesnő figyelmét végre felkelteni... Patrick Süskind méltán kedvelt A nagybőgő című egyszereplős színművében humorral és iróniával ábrázol egy félresiklott életet.

Október 19-én egy helyszíni beszámoló részesei lehetünk a nyár számunkra legnagyobb sporteseményéről. Bagyinszki Zoltán részt vett a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság egyik fontos meccsén, amikor Magyarország Portugáliával játszott. C. Ronaldot élőben látni nemcsak a focirajongóknak élmény, hanem mindenkinek, aki szereti a sportot. Hát még akkor, amikor a magyar focisták törnek borsot a portugálok orra alá. A képes élménybeszámoló visszaidézi a mámoros napokat, amikor egész Magyarország egyemberként szurkolt a focistáinknak.

Október 26-án folytatódik a komolyzenei koncertek sorozata. Most ismét egy nagyszerű fiatal művészt láthatnak először Gyulán. A többszörös nemzetközi és magyarországi zongoraverseny győztes, Fisher Annie ösztöndíjas Szabó Marcell lesz a vendégünk. Koncertjén Liszt, Bartók, Debussy, Rachmanyinov művei hangzanak el. Szabó Marcell 1987-ben született, 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkésztő Tagozatára. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Kemenes András tanítványaként 2012-ben szerezte meg. 2010/11-ben a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia vendéghallgatója volt, jelenleg a Zeneakadémia harmadéves doktorandusza. Versenyeredményeinek sorából kiemelkedik a Nagoyai Zongoraverseny különdíja, valamint a 2014-es Szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen szerzett győzelme. A tavalyi évben Madridból és Párizsból is rangos díjjal térhetett haza: harmadik helyezett lett a XXXIII. Nemzetközi Delia Steinberg zongoraversenyen, és I. díjat hozott el a XVI. Nemzetközi Île de France zongoraversenyről. A fiatal zongoraművész minden bizonnyal sok örömet szerez játékával a gyulai zeneszerető közönségnek.

Október a Gyulai Várszínházban

2016. OKTÓBER HAVI PROGRAM

OKTÓBER 13. 18.30 óra

A történés pillanatában

Burai István festő kiállításának megnyitója

A tárlat 2016. november 30-ig díjtalanul megtekinthető
OKTÓBER 13. 1900 óra

„A MOST Feszt 2016. legjobb előadása ”

Patrick Süskind: A nagybőgő - színmű

Játssza, rendezte: Klem Viktor

FÜGE produkció

Belépő: 2000 Ft
OKTÓBER 19. 1900 óra

Helyszíni tudósítás a futball-Eb-ről

Bagyinszki Zoltán képes beszámolója

Belépés díjtalan
OKTÓBER 26. 1900 óra

„Többszörös külföldi és magyar zongoraverseny-győztes, Fischer Annie ösztöndíjas”

Szabó Marcell zongoraestje

Műsoron: Rahmanyinov, Debussy, Bartók, Liszt művei

Belépő: 2000 Ft, diákjegy: 1000 FtEbben a szezonban megújult büfével várjuk a kedves nézőket! Rendelje meg kedvenc italát már a műsor kezdése előtt, így nem kell sorban állnia a szünetben.

- Váltson KAMARABÉRLETET - a Gyulai Várszínház 2016/2017-es kamaratermi szezonjának előadásaira!
A Kamarabérlet ára: 1.500 Ft
Tájékoztatás:
A bérlet összesen négy előadásra, előadásonként 1-1 db jegy kedvezményes megvásárlására jogosít.
A bérlet felhasználható a Gyulai Várszínház 2016/2017-es kamaratermi évadának előadásaira. A kamarabérlet tulajdonosának a színházjegy vásárlásakor biztosítandó további kedvezmények mértéke: nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező tulajdonos esetén a meghirdetett teljes jegyár 40 %-a, egyéb esetekben a meghirdetett teljes jegyár 30 %-a. A kedvezmény kizárólag a kamarabérlet felmutatása esetén érvényesíthető.

A  honlapunkon is tudnak tájékozódni az aktuális programjainkról, a weblap címünk: www.gyulaivarszinhaz.hu. A Facebook-on is megtalálhatóak vagyunk: www.facebook.com/gyulaivarszinhaz, bárki szeretne minket bejelölni ismerősnek, azt szívesen vesszük. Az üzenőfalra is kiírjuk a programjainkat. Felhívjuk figyelmüket, hogy a honlapunkon keresztül is tudnak jegyet vásárolni, jutalék felszámolása nélkül!

Kérjük, a gyorsabb információáramlás miatt, pl.: időpontváltozás, írják meg az e-mail címüket.
Akik csak e-mailben szeretnék megkapni a továbbiakban hírleveleinket, kérjük, írják meg nekünk a gyulaivarszinhaz@t-online.hu címre.
   
Szeretettel várjuk Önöket ezután is a Gyulai Várszínház kamaratermi rendezvényein.
 

2016 nyári programok a Gyulai Várszínházban

    
Gyulai Várszínház
Gyula Castle Theatre / Gyula Burgtheater
53. évad programja
Összművészeti Fesztivál
2016. július 1 - augusztus 14.   
 


Júl. 1.    Az 53. évad ünnepélyes megnyitója – XVII. Körös-völgyi sokadalom            Vár körül
16.00 órától        Dél-alföldi népművészeti fesztivál, kézműves vásár, népzene és néptánc   
    Belépés díjtalan
   
Júl. 2-3.    XVII. Körös-völgyi sokadalom            Vár körül
10.00 órától    Dél-alföldi népművészeti fesztivál, kézműves vásár és kiállítás, kézműves versenyek
    főző és pogácsasütő verseny, népzene és néptánc, gyermekprogramok,
    vásári komédia – egész nap    
    Belépés díjtalan               

    „Új bemutató Tamási Áron halálának 50. évfordulóján”
Júl. 4.    Lélekindulások – színdarab Tamási Áron műveiből            Várszínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Pálffy Tibor, Mátray László, Nemes Levente   
Bemutató     Rendező: Sardar Tagirovsky
előadás    A Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bemutatója
(Esőnap: júl.6.)    Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft – 3.000 Ft   

    „Új bemutató Tamási Áron halálának 50. évfordulóján”
Júl. 5.    Lélekindulások – színdarab Tamási Áron műveiből            Várszínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Pálffy Tibor, Mátray László, Nemes Levente   
(Esőnap: júl.6.)    Rendező: Sardar Tagirovsky
    A Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bemutatója
    Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft – 3.000 Ft
   
Júl. 7-17.    400 - XII. Shakespeare Fesztivál, Gyula 2016
    Naponta két produkció - magyar és külföldi színházi előadások, zene, tánc, film, konferencia,     gasztronómia.
    Végleges műsor júniusban.
    Info: www.shakespearefesztival.hu

        „Látványos színházi előadás Japánból”       
Júl. 7.    W. Shakespeare: A vihar                     Erkel Ferenc   
20.30 óra    Rendező: Masahiro Yasuda            Művelődési Ház
    Yamanote Jijosha Company, Japán előadása
    Belépőjegy: 2.000 Ft

    „ Egy varázslatos japán adaptáció a Hamletből”
Júl. 9.    Ophélia             Kamaraterem
18.00 óra    Rendezte és előadja: Aki Isoda /Japán/           
    Belépőjegy: 2.000 Ft   

    „Shakespeare remekműve a mozgás nyelvén elmesélve”     
Júl. 10.    Macbeth – táncprodukció            Erkel Ferenc
20.30 óra    Koreográfus: Kulcsár Noémi            Művelődési Ház
    A Nemzeti Táncszínház és Kulcsár Noémi Tellabor közös előadása
    Belépőjegy: 1.800 Ft           
   
    „ Zenei bemutató a Shakespeare Fesztivál felkérésére”
Júl. 12.        Hommage To Shakespeare  – jazzkoncert                            Múzeum udvar
18.00 óra        Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta
Bemutató         Belépőjegy: 1.800 Ft
előadás

Júl. 12.    „A világhírű rendező legújabb munkája”
20.30 óra     W. Shakespeare: Szeget szeggel                    Erkel Ferenc
         Rendező: Oskaras Koršunovas             Művelődési Ház         A Drámai Színház, Varsó (PL) előadása
        Belépőjegy: 2000 Ft

    „ Új bemutató a fiatal, sikeres rendezőtől”
Júl. 13.    W. Shakespeare: III. Richárd            Várszínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli,
    Trokán Nóra   
Bemutató    Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
előadás    A Gyulai Várszínház bemutatója
(Esőnap: júl.16.)    Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft – 3.000 Ft

        „ Fellinis előadás a Hamletből”   
Júl. 14.    HAMM-LET            Kamaraterem
18.00 óra    Rendező: Giorgia Cerruti       
    Piccola Compagnia della Magnolia /Italy/ előadása
    Belépőjegy: 2.000 Ft

    „ Új bemutató a fiatal, sikeres rendezőtől”
Júl. 14-15.    W. Shakespeare: III. Richárd            Várszínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli,
    Trokán Nóra   
(Esőnap:    Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
Júl.16.)     A Gyulai Várszínház bemutatója
        Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft – 3.000 Ft
   
Júl. 15-16.    Szakmai konferencia                                              Városi Könyvtár
11.00 óra    Belépés díjtalan

        „Ausztrál előadás Shakespeare legangolabb  drámájából”
Júl. 15.    Shakespeare: V. Henrik                Kamaraterem
18.00 óra    Játssza: Brett Brown
        Rendező: Philip Parr
        A Parrabbola Production /GB-Ausztrália/ előadása
        Belépőjegy: 2.000 Ft    „ Történelmi dráma Bakócz Tamásról, aki majdnem pápa lett…”
Júl. 18.    Tóth-Máthé Miklós: A nagyrahivatott            Várszínpad
20.30 óra    Rendező: Árkosi Árpád
        A Zanotta-Art Egyesület produkciója
        Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft –  3.000Ft

        „ Emlékezés Halmos Bélára a legnevesebb zenészekkel, követőivel”
Júl. 19.    Halmos Béla Népzenei és Világzenei fesztivál                        Várszínpad
19.00 óra    Fellépnek: Csík Zenekar, Lipták Dániel és a Mentés Másként, EtnoRom,
        Csángálló
        Belépőjegy: 3.000 Ft


        „ Móricz Zsigmond legsikeresebb színpadi műve a beregszásziaktól”
Júl. 20.    Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül            Várszínpad
20.30 óra    Rendező: Katkó Ferenc
    A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása
        Belépőjegy: 1.800 Ft – 2.500 Ft –  3.000Ft

         „Szerelem, titokzatosság, szenvedély… látványos táncelőadás”
Júl. 21.    Szenvedélyem, Velence - táncjáték            Tószínpad   
20.30 óra    Koreográfus: Román Sándor
        Az Experidance előadása
        Belépőjegy: 3.500 Ft – 4.000 Ft – 4.500 Ft

Júl. 23.    XXV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál                                           Várszínpad
19.00 óra    Al Di Meola - „Elysium & More, Balázs Elemér Group, Grencsó Kollektíva,
        Gyulai Big Band
        Belépőjegy: 4.900 Ft                        Jazz-Blues Bérlet: 7.000 Ft

Júl. 24.    XI. Vár Blues Fesztivál                                        Várszínpad
19.00 óra    Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov, EC 70 – Eric Clapton Tribute Band
        és Tátrai Tibor, Woodoo Papa Duo
        Belépőjegy: 3.900 Ft                        Jazz-Blues Bérlet: 7000 Ft
 
        „ Kiemelkedő zenei esemény Vásáry Tamással és a Világzenekarral”
Júl. 25.    Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje            Várszínpad
20.30 óra    Vezényel: Vásáry Tamás
        Belépőjegy: 2.500 Ft

        „ A legnépszerűbb operett kiváló művészek előadásában”
Júl. 26.    Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő – operett                            Tószínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Dunai Tamás, Benkő Péter, Szolnoki Tibor
        Rendező: Szolnoki Tibor
        Az Operettvilág produkciója
        Belépőjegy: 4.000 Ft – 4.800 Ft - 5.500Ft

        „ A népszerű regényből készült színdarab új feldolgozásban”               
Aug. 2.    Dale Wassermann: Száll a kakukk fészkére                            Várszínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán
        Rendező: Znamenák István
        Az Orlai Produkciós Iroda előadása
        Belépőjegy: 3.000 Ft – 3.500 Ft- 4.000 Ft

        „ Látványos mesejáték, mesés utazás az ízek birodalmába””
Aug. 3-4.    Kövérkirály - mesejáték                                        Várszínpad
18.00 óra    Rendező: Czitor Attila
        A Békéscsabai Jókai Színház előadása
        Gyermekjegy: 1.500 Ft, Felnőtt jegy: 2.000 Ft

        „ Új zenés bemutató a szerelemről olasz slágerekkel”
Aug. 5.    Vajda Katalin: Anconai szerelmesek – zenés komédia            Tószínpad
20.30 óra    Rendező: Lendvai Zoltán
    Szereplők: Hirtling István   
Bemutató    A Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös bemutatója
előadás     Belépőjegy: 3.000 Ft – 3.500 Ft – 4.000 Ft
(Esőnap: aug.7.)   


        „ Új zenés bemutató a szerelemről olasz slágerekkel”
Aug. 6.    Vajda Katalin: Anconai szerelmesek – zenés komédia            Tószínpad
20.30 óra    Rendező: Lendvai Zoltán
    Szereplők: Hirtling István   
(Esőnap: aug. 7.)    A Gyulai Várszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös bemutatója
     Belépőjegy: 3.000 Ft – 3.500 Ft – 4.000 Ft
   
        „ Mozgalmas, látványos zenés produkció sztárszereposztással”
Aug. 8.    Jim Jacobs - Warren Casey: Grease - musical                            Tószínpad
20.30 óra    Főbb szerepekben: Vastag Csaba, Görgényi Fruzsina, Kiss Ramóna, Vastag Tamás
(Esőnap: aug. 9.)    Rendező: Szurdi Miklós
        A Bánfalvy Stúdió előadása
        Belépőjegy: 4.000 Ft – 4.800 Ft- 5.500 Ft
       
Aug. 10.    Felolvasószínház – egy új kortárs magyar színdarab                        Múzeumudvar
20.30 óra    Dramaturg: Lőkös Ildikó
        Belépőjegy: 1.800 Ft

        „ Az egyik legnépszerűbb rock ’n' roll zenekar, a Hungária együttes története”   
Aug. 12-13.    Fenyő Miklós - Tasnádi István: Made in Hungária     - musical                Tószínpad
20.30 óra    Rendező: Mészáros Tibor
(Esőnap: aug. 14.)    A debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása
        Belépőjegy: 4.000 Ft – 4.800 Ft - 5.500 Ft

A végleges, részletes műsor 2016. júniusban illetve folyamatosan frissítve a honlapon: www.gyulaivarszinhaz.hu
A színház igazgatósága a műsor-, szereplő- és helyszínváltoztatás jogát fenntartja!
Jó szórakozást kívánunk minden kedves színházlátogatónknak!
 

2016 március a Gyulai Várszínházban

Március 3. 19.00 óra

FILMKLUB

The Wall – A fal – Roger Waters és Pink Floyd kultikus albumának gigakoncertje filmen (2015)
vetítés koncerthanggal

Belépőjegy: 1200 Ft


Március 8. 18.30 óra

„Párizs után Gyulán a nemzetközi hírű művész képei”

Térgeometria

Joseph Kádár – kiállításának megnyitója

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2016. április 1-ig.


Március 8. 19.00 óra

„A világhírű kvartett újabb koncertje Gyulán”

Kelemen Kvartett – komolyzenei hangverseny

Műsor: Bach, Beethoven, Debussy művei

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft


Március 22. 19.00 óra

„Szerelem… elegáns férfiak, titokzatos nők, zene, tánc – kiváló színészek”

SZERET…lek – zenés előadás

Szereplők: Barabás Richárd, Bercsényi Péter, Gáspár Anna, Herczeg Tamás, Király Béla, Kiss Diána Magdolna, Szabó Márta, Szamosi Zsófia, Szilágyi Katalin, Takács Katalin, Terhes Sándor

Rendező: Pelsőczy Réka

A HOPPart és a Manna közös produkciója

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft


Március 30. 19.00 óra

„A legtöbbet külföldön koncertező magyar zongoraművész hangversenye”

Várjon Dénes – zongorakoncertje

Műsoron: Beethoven, Bartók művei

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft


Április 1. 19.00 óra

„A legendás Deep Purple együttes megidézése a legismertebb dalaikkal”

60 – Cry Free – Deep Purple Tribute Band koncertje

Belépőjegy: 1960 Ft
 

2016 február a Gyulai Várszínházban

Február a Gyulai Várszínházban - 2016

Egész hónapban megtekinthető a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában Darabos György fotókiállítása, amely Magyarország egyik legszebb táját, a Káli-medencét mutatja be nagyméretű képeken.

Február 2-án egy különleges zenei csemegében lehet része a jazz kedvelőinek. Két népszerű muzsikus mutatja be koncertjét Minden délibáb címmel a Kamarateremben. Ez az anyag 2015-ben elnyerte az Év jazz lemeze címet Berki Tamás énekes és Sárik Péter zongorista előadásában. Ők lesznek a vendégek a Gyulai Várszínház Kamaratermében, ahol élőben hallhatjuk a hanglemez anyagát. Berki Tamás a magyar jazz élet nagy doyenje, aki több évtizedes pályafutása során nem csak itthon, hanem külföldön is jelentős sikereket ért el. 1985 óta rendszeresen szerepel Európa legjobb jazz énekesei között a szavazólistákon. Közvetlen, improvizatív előadásmódja azonnal megnyeri a közönségét. Sárik Péter a fiatal jazz zongorista nemzedék egyik legtehetségesebb képviselője, aki külföldön is nevet szerzett. Tanulmányai elvégzése után 2002-ben csatlakozott a Jazzpression zenekarhoz, amellyel hamarosan Magyarország legnépszerűbb formációja lettek. Saját zenekarával is jelentős sikereket ért el. Ritmusos, színes játéka népszerű a hallgatók körében. A Berki Tamással készített Minden délibáb című album tavaly az év lemeze díj mellett elnyerte a Fonogram-díjat is. A minőségi és a jó zene hívei biztosan nem fognak csalódni a duó gyulai koncertjében.

Február 10-én a Filmklubban egy zenés amerikai filmet nézhetnek meg Ray Charles életéről. A szegény sorból induló vak zongorista hamar világhírre tett szert. Az életrajzi film Jamie Foxx főszereplésével mutatja be a zenész viharos életét. Jamie Foxx kiemelkedő alakításáért Golden Globe- és Oscar-díjat kapott 2005-ben.

Február 15-én a komoly zenéé lesz a főszerep. Az örök szerelemről szóló népszerű zenekari művekből állította össze műsorát a három kiváló komolyzenész: Schöck Atala, Beke Ágnes és Áchim Erzsébet Szerelmes dalok címmel. Műsoron: Beethoven, Saint-Saëns, Kreisler, Fauré, Poulenc, Debussy, Satie, Bizet, Piazzolla, Massenet, Toselli egy-egy népszerű műve szerepel. Schöck Atala a Magyar Állami Operaház alt szólistája, aki az utóbbi időben főszerepek sorát énekli itthon és külföldön. 1998-ban megnyerte a Simándy József Énekversenyt, majd ezt több más díj is követte. Előbb a szegedi opera, majd 2004-től a budapesti opera népszerű szólistája. Rendszeresen énekel külföldi operaházakban is: Bayreuthi ünnepi Játékokon, Frankfurtban, Drezdában, Prágában, Bécsben és Párizsban.
Beke Ágnes hegedűművész 8 éves korában kezdett hegedülni, már ekkor a zenekari játék volt számára a legvonzóbb zenei tevékenység. Tanulmányai befejezése után 1980-tól a Magyar Állami Operaház zenekarának, illetve 1983 óta a Budapesti Vonósok együttesnek is tagja. Sokszor ad szólókoncertet is. A gyulai kötődésű Áchim Erzsébet orgonaművész és zongorista 5 éves korában kezdett zongorázni tanulni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgonaművész - tanári diplomát szerzett. Nagyon sok sikeres koncertet adott itthon és külföldön. Az utóbbi években sokszor játszik zongorán, mint ahogy a mostani gyulai koncerten is. A szerelemről szóló népszerű szerzemények bizonyára elnyerik a gyulai hallgatók tetszését is.

Február 24-én egy abszurd vígjátékot láthatunk a Kamaraterem színpadán. Két népszerű komikus, Scherer Péter és Katona László már sokszor megnevettette a gyulai közönséget a Várszínházban. Scherer Péter többek mellett az Argo filmek és a Beugró illetve Mindenből egy van című tv sorozatok népszerű színésze is. Most Gyulán egy abszurd komédiában láthatják őket, amelynek A hal nem hal bele a címe. Az uszodában játszódó történet során két ember sajátos viszonyán keresztül nevethetünk a sok esetlen szituáción. A piros sapkás és a kék sapkás úszó két külön világot képvisel, akik egymást akarják meggyőzni igazukról. A Nézőművészeti Kft. előadásában szó esik a horgászatról is. A két szereplő alaposan körbejárja azt a témát, vajon éreznek-e a halak. Úszóknak és horgászoknak kihagyhatatlan, de mindenkinek ajánlható az előadás, akik szeretik az abszurd humort.
B.S.

 

Február 1-29.

„Fotók Magyarország egyik legszebb tájáról, a Káli-medencéről”

Pillanatok a Balaton-felvidékről Darabos György fotókiállítása

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2016. február 29-ig
Február 2. 1900 óra

„A 2015-ös év „Jazz lemeze” most élő koncerten Gyulán”

Minden délibáb – jazz koncert

Berki Tamás – ének, Sárik Péter – billentyűs hangszerek
Február 10. 1900 óra

FILMKLUB

Ray – amerikai film (2004)

Oscar-díjas zenés film Ray Charles életéről

Rendező: Taylor Hackford
Február 15. 1900 óra

„Komolyzenei koncert az örök szerelemről”

Szerelmes dalok – hangverseny

Közreműködik: Schöck Atala – ének, Beke Ágnes – hegedű

Áchim Erzsébet – zongora

Műsoron: Beethoven, Saint-Saëns, Kreisler, Fauré. Poulenc, Debussy, Satie, Bizet, Piazzolla, Massenet, Toselli művei

Az est műsora:

Ludwig van Beethoven: F-Dur Romance

Ludwig van Beethoven: Holdfény szonáta 1. tétel

Camille Saint-Saens: Tavasz ária

Fritz Kreisler: Szinkopák

Fritz Kreisler: Kis bécsi induló

Gabriel Fauré: Les Berceaux

Claude Debussy: Arabesque

Erik Satie: Je te veux

(szünet)

Claude Debussy: Claire de Lune

Francis Poulenc: Les chemins de lámour

Jules Massenet: Meditation a Thais c. operából

George Bizet: Seguidilla a Carmen c. Operából

Astor Piazolla: Libertango

Francis Poulenc: Toréador

Enrico Toselli: Serenade
Február 24. 1900 óra

„A két népszerű nevettető az abszurd komédiában”

Emmanuel Robert -Espalieu:

A hal nem hal bele

Játsszák: Scherer Péter, Katona László

A Nézőművészeti Kft. előadása

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

2016 Január a Gyulai Várszínházban

Január a Gyulai Várszínházban

2016-ban folytatódnak a heti programok a Gyulai Várszínház Kamaratermében.
Január 7-én 18:30-kor egy fotókiállítás megnyitójával kezdődik az év. Magyarország egyik legszebb táján, a Balaton-felvidéken készültek azok a fotók, amelyek a csodálatos Káli-medencét mutatják be Darabos György fotói segítségével. A Pillanatok a Balaton-felvidékről című kiállítás képei egy nemrég megjelent gyönyörű fotóalbumhoz készültek. A Nagy Káli Könyv egy nagyszabású album, amely hazánk egyik ékkövét Európa és Világ térképre helyezi fel, árnyalva és gazdagítva a külföldön Magyarországról eddig kialakult képet. Darabos György Békéscsabán született, hosszú ideig a Budapesti Műszaki Egyetem fotósa volt, az utóbbi évtizedekben pedig a Lakáskultúrában mind megannyi épületet, lakásbelsőt az ő fotóiból ismerhettünk meg. De készít képeket az Octogonnak, az Atriumnak, az Interieurnek és az Otthon magazinoknak is. A gyulai kiállítás február közepéig tekinthető meg.
Január 7-én este hét órától a világhírű Kelemen Kvartett koncertjét hallgathatják meg a Kamarateremben.

 

A vonósnégyes egy két koncertből álló mini sorozatba illeszti be 2016-ban Gyulát. Műsorukon Purcell, Haydn, Bartók, Schafer művei szerepelnek. A kvartett 2010-ben alakult, és rövid idő alatt páratlan nemzetközi sikereket ért el. Ma őket tartják az egyik legjobb vonósnégyesnek a világon. 2011-től számos nemzetközi verseny győztesei lettek, többek között Melbourne-ben, Pekingben, Budapesten. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel Amszterdamban, Brüsszelben, Genfben, Londonban, Hamburgban, Párizsban, New Yorkban, Sydneyben. Számos magyar és nemzetközi rangú szólistával játszottak együtt. Az együttes tagjai egyenként is díjnyertes szólisták, számtalan sikert arattak eddigi pályafutásuk során. A fellépő művészek: Kelemen Barnabás – hegedű, Kokas Katalin – hegedű, Homoki Gábor – viola, Fenyő László – cselló. Mindnyájan különleges hangszeren játszanak, amelyek mesterhangszereknek számítanak. Mind a januári, mind a márciusi gyulai koncertjük kiemelkedő zenei élményt szerezhetnek a zenekedvelőknek.

Január 14-én egy a 2015-ös Vidor Fesztiválon díjazott vígjátékot nézhetnek meg, amely a 40-es korosztályt veszi górcső alá. A 40! avagy Véges élet című komédiát a Dumaszínház és a FÜGE társulat közös produkciójában nézhetik meg.

 

A 40-esek mindennapjait humorosan bemutatva számos dologban magára ismerhet a néző. Négy kiváló színész: Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László, Mészáros Béla nem kevés iróniával járja körbe a misztikus jelentőségűre emelt negyvenes életkort. Számos témát felvetve jelenítik meg a korosztályra jellemző élethelyzeteket a család, a munkahely, az álmodozás az újrakezdés lehetőségeiről, a kezdődő szenilitás, a szerelem bemutatásával. Az előadás egyszerre felszabadult, őszinte, bensőséges és vicces. A vígjáték megtekintése jó szórakozást kínál minden nézőnek.

Január 21-én egy népszerű énekesnő koncertjét hallgathatják meg a swing jegyében. Kozma Orsi neve a Jazz+Az és a Cotton Club zenekarokból ismert, a hazai élet egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnője.

 

A két sikeres zenekar felbomlása után szóló karrierbe kezdett. Eddig több, mint 100 lemezen hallható a hangja, megannyi slágert énekelt különböző formációkkal, több musical főszerepét játszotta el. Számtalan sikeres koncert résztvevője volt itthon és külföldön. Gyerekként énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában, majd színészi pályára készült. Debütálása az Operett Színházban volt a Valahol Európában című darab Éva szerepében, majd a Geszti Péter vezette Dzsungel könyvében játszott sikerrel. Ezeket még jó néhány színészi szerep követte. 2002-től vált országosan ismertté a Jazz+Az tagjaként. 2005-ben készítette első szólólemezét, amelyet még kettő követett 2007-ben és 2013-ban. Gyulai koncertjén kiváló magyar jazz zenészek kísérik: Hárs Viktor – basszusgitáron, Cseke Gábor – zongorán, Pusztai Csaba – dobon. Az itteni fellépésén népszerű világslágerek és örökzöldek mellett saját dalait is megszólaltatja.

Január 28-án a Filmklubban az angol Újhullám egyik legjelentősebb filmjét vetítik a Hosszútávfutó magányosságát. Az 1962-ben készült alkotást Tony Richardson rendezte. A film egy nevelőintézetbe került fiatal lázadásáról szól, aki egy hosszútávú futóversenyen akar bizonyítani. A film rendezője így nyilatkozott a filmről: „Én az egyéni küzdelemben hiszek, ami az egyén elmélyült lelkiismeret vizsgálatán alapul.”

BS
 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom