Gyulai várszínház 2015 február

2015 február a Gyulai Várszínházban

Február egész hónapban megtekinthető a Magyar királyok arcképcsarnoka című kiállítás a Gy

ulai Várszínház Kamaragalériájában a Kossuth utca 13. szám alatt. Somogyi Győző Kossuth és Munkácsy – díjas festőművész, a Nemzet Művésze megfestette az összes magyar király portréját, akiknek az arcképei most egyben láthatóak az ingyenesen látogatható tárlaton. Az 52 alkotást végig nézve egy időutazáson vehetnek részt a látogatók, ezer év történelmét áttekintve.


A Cseh Tamás Program keretében február 5-én 19.00 órakor egy izgalmasnak ígérkező koncertet hallgathatnak meg kitűnő zenészek előadásában. Jimi Hendrix a 20. századi rock zene legnagyobb gitárosa volt. Az ő zenéit játssza el jazzes felfogásban a Halper-Hendrix Experiment együttes. Halper László gitáros évtizedek óta a magyar jazz élet egyik elismert alakja, aki régen elkötelezte magát Jimi Hendrix zenéje mellett. A néhány éve Band of Gypsys  Reincarnation zenekarral felvett CD-jük a legmagasabb pontszámot kapta a világ legjelentősebb jazz a folyóiratában, a Down Beatben. Gyulára most is neves muzsikusokkal érkezik a zenekar, amelyben Halper László gitározik, Solti János, az LGT dobosa, játszik az ütőhangszereken, Kollmann Gábor szakszofonozik, Kosztyu Zsolt basszusgitározik, Csányi János játszik billentyűs hangszeren.

Február 12-én egy közkedvelt színésznő ad koncertet. Für Anikó nem csak a prózai darabokban remekel, de nagyon jó hangja is van, ezért zenés előadásokban is gyakran látható. Most azonban a szóló estjét mutatja be egy koncerten, amelynek címe: Kitalált világ. Bereményi Géza szövegeit énekli Für Anikó neves zenészek kíséretében, gitáron a zeneszerző játszik, Hrutka Róbert, a basszus szólamot Kalmus Felicián játssza elektromos gordonkán és csellón. Egy személyes hangvételű, varázslatos, különleges atmoszférájú estének lehetnek a részesei a nézők, ahol Für Anikó finom érzékisége, olykor vad szenvedélye a domináns. Az esten az énekesnő eddig megjelent lemezeiről hallhatnak egy válogatást kiegészülve pikáns zenei csemegékkel, ritkaságokkal.

Február 18-án egy világhírű magyar hegedűművész komolyzenei koncertjét hallgathatják meg egy kitűnő zongorista kíséretében. Baráti Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc- díjas hegedűművész az egyik legjobb a hangszerén. A 36 éves művész zenészcsaládból származik, 12 éves koráig Venezuelában élt, nyolc évesen adta első zenekari kíséretes koncertjét. Itthon és külföldön végezte zenei tanulmányait. Nagyon sokat koncertezik Magyarországon és a világ nagy koncerttermeiben. A minapi washingtoni koncertjét „szokatlanul” lelkendezve méltatta a kritika, ahol ilyen jelzőkkel írták le játékát: játéka izgalmas, rendkívül nagy teljesítményt nyújt, intenzív, revelatív, mesteri, fenséges. A koncert végén a közönség felállva ünnepelte a muzsikust. Gyulára is virtuóz darabokkal készül az 1703-ban készült Stradivari hegedűn játszó muzsikus Paganini, Csajkovszkij, Sarasate, Ernst műveit eljátszva. Zongorán a fiatal tehetség, Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kíséri, aki szintén rendszeresen koncertezik a világ zenei fővárosaiban. 2009-ben elnyerte a „Legjobb Liszt felvétel” címet az Evening with Liszt című lemezével, és több nemzetközi zongoraverseny díjazottja volt. A két nagyszerű muzsikus koncertje kihagyhatatlan minden zenekedvelő számára.

Február 23-án este
A boldogság hullámai címmel egy indiai spirituális tanító tart előadást arról, hogy élhetjük boldogságban életünket. Dr. K.V. Suresh Ji nemzetközi hírű mester évek óta él hazánkban. Budapesten és Európa számos városában tart rendszeresen nyilvános tanításokat, amelyek során a hallgatóság meditációs technikákat tanulhat meg, életvezetési útmutatókat kap, személyiségfejlesztő gyakorlatokat sajátíthat el. Suresh Ji nem kötődik valláshoz, de tanítása során az ötezer éves indiai kultúrát felhasználva adja át tudását a hallgatóságnak. Amit átad, az nagyon fontos lehet mindenki számára: út a stresszmentes, örömteli élethez. Aki meghallgatja az előadást, feltöltődve folytathatja saját útját az életben.
Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze talán a legnépszerűbb idős férfi színész ma Magyarországon. A 80 éves művész még mindig aktív, több szerepet is játszik a Nemzeti Színházban. Második felesége Voith Ági volt, akivel sok darabban játszottak együtt, sok alkalommal halhattuk őket együtt. A legendás Bodrogi-Voith házaspár! A mai napig így emlegetik őket, holott 32 éve nem élnek együtt, igaz el sem váltak! Nem rég készítettek egy közös zenés estet Bodrogi-Voith, Voith-Bodrogi címmel, amelyet decemberben mutattak be a Nemzeti Színház Bajor Gizi Szobájában. Ez az est most Gyulán is látható február 26-án este a Kamarateremben. Bodrogi Gyula így konferálja be estjüket.
„Kedves Néző!
Most az egyszer
Ne érezze magát otthon,
Érezze magát színházban:
Premierplanban
Az együtt töltött évek,
Színdarabjaiból, dalaiból,
És kis színházi titkaiból
Játszunk Önöknek, önökkel.”
A két színészlegenda egy színpadon – érdemes látnia Önnek is!

B.S

 

2015. FEBRUÁR HAVI PROGRAM

 

FEBRUÁR 1. - 27      Magyar királyok arcképcsarnoka – kiállítás megnyitó

Somogyi Győző Kossuth-díjas képzőművész, a Nemzet Művészének kiállítása. A kiállítás 2015. február 28-ig díjtalanul megtekinthető.

 

FEBRUÁR 5.              „Emlékest Jimi Hendrix zenéivel, neves jazz muzsikusok előadásában”

1900 óra                     Halper – Hendrix Experiment – koncert

(Halper László – gitár, Solti János – dob, Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Kollmann Gábor – szaxofon, Csányi Zoltán – billentyűs hangszerek) Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

FEBRUÁR 12.            „A népszerű színésznő személyes hangvételű, varázslatos estje”

1900 óra                     Kitalált világ – Für Anikó koncertje

(Für Anikó – ének, Hrutka Róbert – gitár, Kalmus Felicián – elektr. gordonka) Dalszövegek: Bereményi Géza 

                                    Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

FEBRUÁR 18.            „Világhírű hegedűművész koncertje Gyulán”

1900 óra                     Komolyzenei koncert

                                   Baráti Kristóf – hegedű (Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas)

                                   Farkas Gábor – zongora

A koncerten Paganini, Csajkovszkij, Sarasate, Ernst, Wieniawski hegedűre és zongorára írt művei hangzanak el

                                   Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

 

FEBRUÁR 23.            A boldogság hullámai

1900 óra                      Dr. K. V. Suresh Ji – indiai tanító előadása - hogyan élhetünk stresszmentes, örömteli, boldog életet, meditációs technikák, életvezetési útmutató, személyiségfejlesztő gyakorlatok, feltöltődés

                                   Belépődíj: Tetszés szerint

 

FEBRUÁR 26.            „Két legendás színész, mindannyiunk kedvencei”

1900 óra                     Bodrogi -Voith – Voith-Bodrogi - zenés találkozás

Dalok, részletek színdarabokból, színházi titkok, történetek az együtt töltött évekből

                                   Fellép: Bodrogi Gyula – a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas

                                               Voith Ági – Jászai Mari-díjas színésznő

                                   Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom