52. évad a Gyulai Várszínházban 2015

52. évad a Gyulai Várszínházban 2015. június 26. – augusztus 9.

A 2015-ös évad fényképes műsorfüzete letölthető innen:

A 2015-ös év programjai a Gyulai Várszínházban

Gyulai Várszínház  52. évad programja Összművészeti Fesztivál

2015. június 26 - augusztus 09.

Jún. 26. Ünnepélyes megnyitó – XVI. Körös-völgyi sokadalom Vár körül
16.00 órától Dél-alföldi népművészeti fesztivál, kézműves vásár, népzene és néptánc
19.00 óra A Gyulai Várszínház 52. évadának ünnepélyes megnyitója
20.30 óra IX. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora  Sokadalmi-tér
Belépés díjtalan

Gyulai Várszínház 2015 novemberi programok

November a Gyulai Várszínházban

A Kamarateremben november 27-ig nézhető meg az a fotókiállítás, amelyen Keleti Éva, érdemes és kiváló művész, a magyar fotóművészet nagyasszonyának képeit láthatják a Kamaragalériában. 40 színészportré tekinthető meg a kiállításon a 60-as évektől napjainkig, amelyeken a legjelesebb magyar színészek jelennek meg Latinovits Zoltántól Darvas Ivánon át Törőcsik Mariig.

November 4-én egy nagyszerű színházi előadást tekinthetnek meg kiváló színészek alakításában a Kamarateremben. A francia író, Pierre Sauvil műve a könyvsiker után a színpadokon is hódít Napfény kettőnknek címmel. A darab egy párizsi magánklinika professzorának lakásában játszódik, ahova betoppan egy fiatal nő. A professzor félreérthetetlen érdeklődést mutat az elbűvölő és merész lány iránt, aki közli, hogy ezentúl ott fog lakni. A sok csavart alkalmazó dramaturgia tucatnyi érdekes szituációt teremt a darab során. Szervét Tibor és Sipos Vera elbűvölő játéka hosszú idő óta sikeressé tette az előadást a budapesti Rózsavölgyi Szalonban. Bizonyára így lesz ez Gyulán is a vendégjáték során, hiszen az előadásból sugárzik, hogy a szereplők, alkotók komolyan veszik a közös játékot, emlékezetes előadást létrehozva.

A Gyulán élő népszerű színművész, Kovács Lajos számtalan magyar film főszerepét játszotta el az elmúlt két évtizedben. Egyik ikonikus alakítása volt Balog Tibi szerepe az Argo című filmben. Nemrég elkészült a folytatás, az Argo 2. Ennek a díszbemutatója lesz november 10-én a Kamarateremben. A pitiáner, suttyó bűnözők bandájáról szóló vígjáték mindenütt elnyerte a nézők tetszését, ahol eddig vetítették. A film bemutatása után találkozás és beszélgetés lesz a film alkotóival: a főszereplővel, Kovács Lajossal, a rendezővel, Árpa Attilával és a producerrel, Árpa Józseffel.

November 11-én egy román nyelvű színházi előadásra kerül sor a Budapest Román Kulturális Intézet szervezésében a Kamarateremben. A bukaresti Mignon Színház hozza el nagysikerű darabját, Alina Nelega: Amália mélyen lélegzik című produkciót. A darab a hatvanas évek Romániájában született Amália történetén keresztül pontos képet rajzol a múltról és a jelenről. Az előadás román nyelven magyar felirattal lesz látható.

November 25-én egy népszerű énekesnő koncertjét hallgathatják meg a swing jegyében. Kozma Orsi neve a Jazz+Az és a Cotton Club zenekarokból ismert, a hazai élet egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnője. A két sikeres zenekar után szóló karrierbe kezdett. Eddig több, mint 100 lemezen hallható a hangja, megannyi slágert énekelt különböző formációkkal, több musical főszerepét játszotta el. Számtalan sikeres koncert résztvevője volt itthon és külföldön. Gyerekként énekelt a Magyar Rádió Gyermekkórusában, majd színészi pályára készült. Debütálása az Operett Színházban volt a Valahol Európában című darab Éva szerepében, majd a Geszti Péter vezette Dzsungel könyvében játszott sikerrel. Ezeket még jó néhány színészi szerep követte. 2002-től vált országosan ismertté a Jazz+Az tagjaként. 2005-ben készítette első szólólemezét, amelyet még kettő követett 2007-ben és 2013-ban. Gyulai koncertjén kiváló magyar jazz zenészek kísérik: Hárs Viktor – basszusgitáron, Cseke Gábor – zongorán, Pusztai Csaba – dobon. Az itteni fellépésén népszerű világslágerek és örökzöldek mellett saját dalait is megszólaltatja.

November 30-án nyílik a Nagybányai mozaik című festménykiállítás, amelyen a legendás nagybányai művésztelep festőinek képeit láthatják. A nagybányai művésztelep a modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb helyszíne, ahonnan elindult az új magyar festészet 1896-ban. 1902-től szabad iskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Fénykorát a második világháborúig élte, de a művésztelep máig is működik, igaz, megváltozott korban és szereplőkkel. Az iskolára elsősorban tájképfestészet jellemző, amelyben fontos szerepe van a naturalizmusnak és a plain air festészetnek. Ehhez kiváló helyszín az erdélyi táj és Nagybánya hegyekkel körülvett szép vidéke. Ebből a művésztelepből láthatunk alkotásokat most Gyulán, olyan alkotásokat, amelyek 1920 és 2000 között születtek. A kiállítás december 18-ig lesz nyitva.

November 30-án egy kiemelkedő komolyzenei hangversenyre kerül sor a Kamarateremben. Jandó Jenő Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad koncertet ekkor. Ő jegyzi a legtöbb eladott hazai komolyzenei hanglemezt. Több mint 100 hangfelvételen hallható játéka. Pályafutása során körülkoncertezte a világot, tartott mesterkurzusokat Japántól Európáig sok országban. A budapesti Zeneakadémia tanára. Hatévesen kezdett zongorát tanulni, a magyarországi tanulmányok befejezése után Párizsban tökéletesítette tudását. 1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Beethoven zongoraversenyét, amelyet milánói, versailles-i, sydney-i nemzetközi zongoraversenyek díjai követtek. Egyedi játékát a zeneszeretők pár hang után felismerik. Mostani gyulai koncertjén Bach, Beethoven, Brahms, Liszt műveit adja elő a zenebarátok nagy örömére.
 

Gyulai Várszínház 2015 március

Március a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház márciusban fejezi be a kamaratermi szezonját. Ebben a hónapban azonban még nagyon gazdag programmal várjuk az érdeklődőket. A Cseh Tamás Program keretében egy nagyszerűnek ígérkező jazz koncertre kerül sor március 3-án este, amikor a fiatal magyar jazz zenészek legjobbjai lépnek fel. A Bágyi Balázs New Quartet tagjai mind mesterei hangszerüknek. Bágyi Balázs jazz dobos eddigi pályafutása során a legjelentősebb magyar jazzmuzsikusokkal ugyanúgy játszott, mint neves külföldi muzsikusokkal. Játékára a virtuozitás, pontosság és a dallamos dobolás jellemző. Elsöprő intenzitással játszik a szaxofonos Ávéd János. A Junior Príma díjas Oláh Dezső zongorán játszik, briliánsan. Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse Oláh Péter. Az együttes és a tavalyi CD-je egyaránt előkelő helyen szerepel a Jazzma szavazólistáján, ahol a legjobbakra szavaztak.
Március 5-én este egy akvarell kiállítás nyílik a Kamaragalériában. A Székely Bertalan-díjas Szappanos István festőművész az olaj- és pasztellfestészet nagy mestere. A kecskeméti művész képein fontos szerepe van a látványos természetábrázolásnak, a pasztellszíneknek, a zeneiségnek, a belső fényeknek.


Március hónapban két új magyar film díszbemutatójára is sor kerül a Kamarateremben. A szarvassá változott fiú c. mű színpadi változatának 2003-ban Gyulán volt az ősbemutatója a Várszínpadon a Beregszászi Színház előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. A Juhász Ferenc elbeszélő költeményéből készült mű főszereplői Törőcsik Mari és Trill Zsolt voltak. Ebből a színpadi változatból készült most el egy új magyar film, amelynek a díszbemutatója március 5-én este lesz a Kamarateremben. A film levetítése után találkozhatnak az alkotókkal. Jelen lesz a rendező Vidnyánszky Attila és a szereplők közül Varga József és ifj. Vidnyánszky Attila.

A színházkedvelők március 9-én két darabnak is tapsolhatnak egy este. Egymás után játsszák el azt a két egyfelvonásost, amelyek két nagy nép jellemzőit veszi górcső alá a színház segítségével. Az Oroszok című darab Vlagyimir Viszockij 12 dalára épül, de elhangzanak benne szövegek Dosztojevszkij, Lermontov, Puskin és Tarkovszkij írásaiból is. A zenés darab főszereplője a nagyszerű színész Harsányi Attila, akit egy virtuóz orosz gitáros kísér, Vilnula Mihajlo. Az est második részében az Amerikaiak című darabot láthatják, amely az észak-amerikaiak jellemzőit mutatja humorosan sok zenével és neves írók szövegidézeteivel. A főszereplő itt is a kiváló színész Harsányi Attila, aki mellett Varga Andrea énekesnőt is láthatják. Mindkét produkció az Aradi Kamaraszínház vendégjátéka, akik ezekkel a darabokkal több fesztiválon értek el sikereket.

Március 17-én a Cseh Tamás Program keretében ismét egy nagyon népszerű énekesnő és együttese látogat el a Várszínházba. Péterfy Bori most nem mint prózai színész lép a gyulai színpadra, hanem mint énekesnő, a Love Band szólistája.  A neves felmenőkkel rendelkező popdíva (dédapja Áprily Lajos, nagyanyja Jancsó Adrienne, nagyapja Jékely Zoltán) 1988 óta színészként is dolgozik. Tagja volt a Nemzeti Színháznak, Krétakörnek Énekesi pályafutását az Amorf Ördögök énekesnőjeként kezdte. 2007-ben jelent meg Péterfy Bori & Love Band című lemeze, amelyre a számokat a korábbi együttes tagjai és Lovasi András írták. Eddig négy lemezt adtak ki. Ezekről hangzanak el olyan ismertszámok Gyulán is, mint a Hajolj bele a hajamba vagy a Vámpír. Zenéjükre a vad rockzene, pszichedelikus popzene, a reggae és a szókimondó szövegek jellemzők. De akire mindenki figyel, a főszereplő, Péterfy Bori, aki hol ellenállhatatlan dizőz, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Élőkoncertjeik mindig élményszámba mennek. Gyulai műsoruk címe: Fák, denevérek, piócák.


Március 25-én lesz a második filmes díszbemutató a Kamarateremben. Nemrég készült el egy portréfilm Halmos Béláról, amelyet most Gyulán is láthatnak. A HB – Hosszú búcsú Halmos Bélától című filmet egyik legfontosabb alkotótársa, Szomjas György készítette, akivel évtizedekig járták Kárpát-medence tájait, hogy megörökítsék a már-már kihaló, utolsó népzenei adatközlők játékát. A portréfilmben HB mesél a zenei pályafutásáról, megemlítve a gyulai gyökereit is, és sok zenét is hallhatunk tőle a kezdeti évektől haláláig. A gyulai díszbemutatón jelen lesz a film rendezője, Szomjas György is.


A kamaratermi szezon március 31-én indiai esttel zárul. Megidézzük az évezredes kulturális nagyhatalom táncait, zenéit. Az indiai est egy mandalakiállítással kezdődik fél hétkor. Pál Ágnes mandalafestő kiállítása nyílik ekkor a Kamaragalériában. A mandala egy ősi indiai, szanszkrit szó, kört jelent, amely a teljességet szimbolizálja. A mandaláknál fontos jelentősége van a színeknek, számoknak, szimbólumoknak. Az osztások száma is lényeges. Sokféle mandala készül, sokféle céllal, a kolostoroktól szerzetesek által a személyre szabott egyéni megrendelésekig. Gyulán egy válogatást láthatnak Pál Ágnes mandaláiból.
Második részben a Táncoló istenek, isteni táncok című program egy beavató táncest lesz, hiszen most a tánc mellett szavakkal is elmagyarázzák a csodálatos indiai táncok fajtáit, egy-egy kézmozdulat, a ruha jelentéseit. A táncokat Barkóczi Beáta mutatja be, aki több mint 20 éve foglalkozik az indiai táncokkal, többször hosszabb időt is eltöltve tanulta ezeket Indiában. Az est harmadik részében indiai zenét hallgathatunk Lantos Zoltán kiváló hegedűművésztől.  Neves jazz muzsikus évekig élt Indiában, ott sajátította el az indiai zene alapjait. Szólókoncertjén megidézi az ősi zenekultúrát felhasználva a mai kor eszköztárát, az elektronikát is.


Váltson KAMARABÉRLETET - a Gyulai Várszínház 2014/2015-ös kamaratermi szezonjának előadásaira! A Kamarabérlet ára változatlanul 1.200 Ft. A bérlet összesen négy előadásra, előadásonként 1-1 db jegy kedvezményes megvásárlására jogosít.
A bérlet felhasználható a Gyulai Várszínház 2014/2015-ös kamaratermi évadának előadásaira. A Kamarabérlet tulajdonosának a színházjegy vásárlásakor biztosítandó kedvezmények mértéke: nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező tulajdonos esetén a meghirdetett teljes jegyár 40%-a, egyéb esetben a meghirdetett teljes jegyár 30%-a. A kedvezmény kizárólag a Kamarabérlet felmutatása esetén érvényesíthető.
Kérjük, a fennakadások elkerülése végett ne közvetlenül az előadások előtt váltsa meg bérletét, mert az hosszabb időt vesz igénybe. Megértését köszönjük!

MÁRCIUS 3.   19 óra

Jazzkoncert nagyszerű fiatal jazz zenészekkel

Bágyi Balázs New Quartet

(Bágyi Balázs – dob, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő, Ávéd János szaxofon)

A koncert létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta. www.csehtamasprogram.hu

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

MÁRCIUS 5.   18.30 óra                     

A színszimfóniák mestere – akvarell kiállítás

Szappanos István  Székely Bertalan-díjas festőművész kiállításának a megnyitója

A kiállítás díjtalanul 2015. március 31-ig tekinthető meg.

 

MÁRCIUS 5. 19 óra   

„A Gyulai Várszínházban volt az ősbemutató, most elkészült a film”

Szarvassá változott fiú – magyar film díszbemutatója

Juhász Ferenc műve alapján

A díszbemutatón jelen lesznek: Vidnyánszky Attila rendező, ifj. Vidnyánszky Attila és Varga József színészek 

 

MÁRCIUS 9.   19 óra

„A világ két vezető országa színházi szemmel, sok zenével”

- Oroszok – zenés színházi est Viszockij dalaival

Életképek az oroszok életéből

Előadja: Harsányi Attila – színész, Vikula Mihajlo – gitár

- Amerikaiak – zenés színházi est

Életképek az amerikaiak életéből

Előadja: Harsányi Attila – színész, Varga Andrea – énekesnő

Az Aradi Kamaraszínház előadása

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

 

MÁRCIUS 17. 19 óra                                     

Fák, denevérek, piócák

Péterfy Bori & Love Band – koncertje

Belépőjegy: 2500 Ft

A koncert létrejöttét a Cseh Tamás Program támogatta. www.csehtamasprogram.hu

 

MÁRCIUS 25. 1900 óra                                             

HB – Hosszú búcsú Halmos Bélától c. portréfilm díszbemutatója

Halmos Béla pályafutásáról készült alkotás

A bemutatón jelen lesz a film rendezője: Szomjas György

                                              

MÁRCIUS 31. 18.30 óra                                            

Indiai est

- A mandalák üzenetei – Pál Ágnes mandala kiállítása

- Az indiai táncok titkai

Táncoló istenek, isteni táncok – beavató tánc – színházi előadás magyarázatokkal

Táncol: Barkóczi Beáta

- Indiai zenei koncert

Lantos Zoltán – hegedűművész szólóestje

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

 

 


 

Gyulai várszínház 2015 február

2015 február a Gyulai Várszínházban

Február egész hónapban megtekinthető a Magyar királyok arcképcsarnoka című kiállítás a Gy

ulai Várszínház Kamaragalériájában a Kossuth utca 13. szám alatt. Somogyi Győző Kossuth és Munkácsy – díjas festőművész, a Nemzet Művésze megfestette az összes magyar király portréját, akiknek az arcképei most egyben láthatóak az ingyenesen látogatható tárlaton. Az 52 alkotást végig nézve egy időutazáson vehetnek részt a látogatók, ezer év történelmét áttekintve.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom