gyula fotó

November a Gyulai Várszínházban 2014

2014 November a Gyulai Várszínházban

Az NKA támogatásával egy négy koncertből álló komolyzenei hangversenysorozat kezdődik a Gyulai Várszínház Kamaratermében neves zenészek fellépésével. November 3-án este hét órakor kerül sor az első koncertre, amikor Hegedűs Endre Kossuth – és Liszt Ferenc – díjas zongoraművész lép fel itt. Az idén 60 esztendős muzsikus Hódmezővásárhelyen született, 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Több nemzetközi zongoraversenyen ért el első, második helyezést, így Athénban, Milánóban, Sydneyben, Monzaban, Szicíliában. 1997-ben Cziffra György-díjban részesült, 1999-ben New Yorkban elnyerte a Steinway zongoragyár hivatalos művésze díjat, az idén márciusban pedig a Kossuth-díjat vehette át. Zongorajátékát itthon és a világ nagy hangversenytermeiben is megcsodálhatták a hallgatók. Pályafutása során eddig több mint 3000 koncerten játszott Athéntól Washingtonig. Gyulán most Bach, Beethoven, Chopin, Liszt és Wagner virtuóz zongoraműveit játssza a zenekedvelők örömére.


A magyar jazzélet sztárjai lépnek fel a 40 év jazz című koncerten november 13-án. Kőszegi Imre Liszt Ferenc-díjas jazzdobos decemberben lesz 70 éves. Több mint 50 éve van a magyar jazz élvonalában. 1966-tól 1970-ig Nyugat-Európában élt, ahol számos neves jazzmuzsikussal játszott együtt. Miután hazatért, a legnagyobb magyar zenészek voltak társai: Pege Aladár, Gonda János, Csík Gusztáv, Szabados György, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György. A legendás Rákfogó együttes alapító tagja. 1975-ben alakította meg saját együttesét Kőszegi Rhytm and Brass néven. 6 évig a Magyar Jazz Szövetség elnöke is volt. Több mint 150 jazz és poplemezen működött közre. Berkes Balázs a magyar jazzvilág doyenje 1937-ben született. Csellósként kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán nagybőgő szakon diplomázott 1962-ben. 1962-től 1978-ig a Magyar Rádió együtteseiben dolgozott, tagja volt a Stúdió 11-nek is. Ezek mellett a magyar jazzélet legjelesebbjeivel játszott. Vukán Györggyel 1962 óta játszott együtt a zongoraművész haláláig. 1980-tól Kőszegi Imrével és Vukán Györggyel alkották a legendás Super Triót. Számos hazai és külföldi jazz fesztiválon lépett fel. 1965 óta tanítja nagybőgőre a fiatal nemzedékek sorát. Gazdag életművéért az idén Liszt Ferenc-díjban részesült. A fiatal zongorista nemzedék egyik legtehetségesebb tagja Rozsnyói Péter, aki Magyarországot képviselte a montreux-i jazz - zongora versenyen. Több formációban játszik, szólókoncerteket is ad, van egy saját triója is. Kőszegi Imrével 2004 óta zenél együtt. Tagja a Winand Gábor kvartettnek is. Ennek a három kitűnő muzsikusnak hallgathatják meg a játékát a Kamarateremben.
November 18-án este fél hétkor egy képzőművészeti kiállítás nyílik a Kamaragalériában. Pilinszky János költő verskéziratai megihlették Kucsera András képzőművészt, aki egyedi illusztrációkat készített ezekhez. 22 képet tekinthetnek meg az érdeklődők a Pilinszky-sorozatból, de láthatók lesznek más rajzok is a grafikai kiállításon. Kucsera András Békés megyében, Pusztaottlakán született 1948-ban. Budapesten járt képzőművészeti gimnáziumba és főiskolára. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

November 18-án este hét órától egy sikerdarabot nézhetnek meg a Kamarateremben Ő+Ő címmel. Agnieszka Osiecka lengyel írónő vígjátéka a mai korban játszódik. Két ember, egy férfi és egy nő találkozik a vonaton, és elkezdenek beszélgetni. Elmondják élettörténetüket, két élet bontakozik ki a nézők előtt, a szerelemes egymásra találástól, a családalapításon át, a szomorú végkifejletig, ami a váláshoz vezetett. A szemünk előtt pergő jelenetekben mi, nézők is magunkra ismerünk, és hol szívből, hol kesernyésen nevetünk a figurákon/magunkon. Ki rontotta el, hol és miért? Hát akkor hogyan tovább? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás. A darab egyik főszereplője a népszerű színész, Szabó Győző, aki számos filmből, tv műsorból ismerős. A nő szerepében Nagy Erikát láthatják. Ez az előadás nagy sikerrel fut a budapesti Thália Színházban. Remélhetőleg Gyulán is sokak tetszését elnyeri majd.
Egy sikerkönyv bemutatójára kerül sor november 24-én este hét órától a Kamarateremben. Harmadik kiadása lát napvilágot Alexander Loyd és Ben Johnson könyve A Gyógyító Kód, amely egy könnyen megtanulható öngyógyító módszert mutat be mindenkinek, amellyel eredményesen lehet gyógyítani a lelki, testi bajokat. A szerző felfedezett egy olyan egyszerű eljárást, amely kiiktatja azokat a tényezőket, amelyek a legtöbb embert meggátolják abban, hogy meggyógyuljanak. Cserkúthy Balázs könyvkiadó mutatja be a módszert, aki maga is környezettudatosan, egészségesen él, és ad ki olyan könyveket, amelyek az embereknek segítségül lehetnek a civilizációs ártalmak leküzdésében.
November 28-án este hét órakor a Filmklub keretében egy igazi csemegét láthatnak, amely film Magyarországon szinte ismeretlen. Sokan a filmtörténet legfontosabb alkotásának tartják Andrej Tarkovszkij, a legendás orosz rendező Nosztalgia című alkotását, amely 1983-ban készült orosz-olasz koprodukcióban. A gyönyörű képekből álló művészfilm főhőse a költő, aki az észak-olasz tájakon keresi egy zeneszerző nyomát. A film lényege maga az utazás, amely az Életről szól.  A Nosztalgia egyfelől elszakadás attól a parttól, ahol otthon éreztük magunkat, másfelől megérkezés a túlsó partra, ahol már csak úgy érhetjük el az egységet, hogy lemondunk a régiről. A régi és az új világ együttléte bennünk a legfájdalmasabb. A gyönyörű filmköltemény három díjat nyert a cannes-i Filmfesztiválon 1983-ban. 
B. S.
 

Ajánlat