Várszínház 2012 nyár. Kattintson a képre a részletes programokért!

Kapcsolódó anyagok:

Blues fesztivál Gyula
Jazz fesztivál Gyula


 

Gyulai Várszínház 49. évad 2012

49. évad a Gyulai Várszínházban

2012. június 29-től augusztus 12-ig tart a Gyulai Várszínház nyári évada, amely az utóbbi évekhez hasonlóan gazdag programmal várja a tartalmas szórakozást kereső nézőket. Jövőre lesz 50 éves a Várszínház, 1964-ben indult a színjátszás Gyulán a várban, az első magyar „várszínház” volt.

Gyulai várszínházi programok 2012 január, február, március

Gyulai Várszínház
H - 5700 Gyula, Kossuth u. 13., Pf. 30.
Tel.: +36-66/463-148, Mobil: 30/639-9062, Fax: +36-66/362-860
E-mail: casteatr@t-online.hu, gyulaivarszinhaz@t-online.hu
Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu, www.shakespearefesztival.hu


2012. március a Gyulai Várszínházban 

PDF Ha le szerené tölteni a várszínházi 2012. márciusi programot kattintson ide!

Gazdag programmal várja a Gyulai kamaratermi színház a kultúra és művészetek barátait márciusban. Ezzel a hónappal zárul az őszi-téli szezon, amely októberben kezdődött.


2012 Március 6-án este
félhéttől egy neves Békés megyei festőművész holo Hóbel László kiállításának megnyitója lesz a Kamaragalériában. A múlt század hatvanas éveiben induló békéscsabai festő a neoavantgárd egyik neves képviselője, aki művészetével az akkori rendszer elleni lázadást is megtestesítette. A „szabad élet – szabad képzőművészet” felfogás jegyében alkotók nem tartoztak a hatalom támogatottjai közé. holo Hóbel László akkor alakította ki képein saját világát, a csak rá jellemző lírai, expresszív látomásvilágot, amelynek szellemében ma is alkot. Az ő munkáiból láthatnak egy válogatást a Várszínház galériájában. Aznap este héttől Hobo lesz a vendég a színpadon, aki a hosszú évek óta sikeresen futó József Attila - estjét adja elő, amelynek címe Tudod, hogy nincs bocsánat. Földes László ezt az előadását 2005-ben mutatta be az Új Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében. József Attiláról így vall: „Verseit úgy olvasom, mint szent könyveket, és néha mintha a saját gondolataimat látnám leírva.” 34 vers hangzik el a műsorban, amelynek a zenéjét Hárs Viktor, Márta István és Nagy Szabolcs szerezték. „ Az előadásnak az a célja, hogy bevonja és továbbgondolkodásra késztesse a nézőt” – fogalmazta meg Hobo.

Március 8-án a filmklub keretében húsvéthoz közeledve levetítik Pier Paolo Pasolini legendás filmjét a Máté evangéliumát. A remekmű hűen követi Máté evangéliumának szövegét a Bibliából megelevenítve Jézus Krisztus életét és keresztre feszítését. Pasolini egyedi látásmódja, a nagyszerű fő- és mellékszereplők önmagukat adó játéka, szinte „dokumentum filmmé” teszik az alkotást. A film a rendkívüli líraisága, a tradicionális és modern elemek ötvözete révén méltán vált a neves olasz rendező legnépszerűbb művévé.

 

2012.március 12-én este egy kortárs magyar sikerdarabot nézhetnek meg a színház kedvelői. Spiró György: Prah című alkotása abba a sorozatba illik bele, amely bepillantást ad a magyar valóság sűrűje, mindezt sok humorral és empátiával megírva (Honderű, Csirkefej, Koccanás). Gyulán is látható volt pár éve a nagyszerű Kvartett című kamaradarab. A Prah egy házaspár életébe enged betekintést, akiknek öttalálatuk van a lottón. Az átlagos házaspár életét alaposan átalakítja a főnyeremény. Vajon sikerül-e megbirkózniuk a nagy lehetőséggel? Spiró darabját Korognai Károly és Müller Júlia nagyszerű játékával ismerhetjük meg Gyulán. A Prah előadás erénye, hogy nem akarja eltolni a produkciót sem a komédia, sem a tragédia, sem a tragikomédia felé, mert igazából mind a három kiegyensúlyozottan megtalálható benne. Ez a produkció nagy sikerrel megy jelenleg a Miskolci Nemzeti Színházban. A darabot egyébként jó néhány magyarországi és határon túli színház műsorára tűzte az utóbbi néhány évben, mindenütt elnyerve a nézők tetszését.

Március 20-án egy fesztivál nagydíjas előadást láthatnak A Gyáva címmel korunk egyik nagy problémájáról, a fiatalok kábítószerezéséről. Két kiváló színész játssza a főszerepet, akiket Gyulán is már többször láthattak, Kovács Krisztián és Scherer Péter, ő egyben a darab rendezője is. Az előadás valójában egy drogfüggő fiú monológja, amit a saját apjával való beszélgetés szakít meg néha-néha. Az előadás dokumentumokra és egy könyv szövegére épül, amelyet kábítószerfüggők írtak. Az előadás alapja kötött, de mindig fontos szerepe van az improvizációnak is, amellyel az adott előadás egyedivé válik.


Március 22-én egy rendhagyó komolyzenei koncertre kerül sor, amelynek címe Opera-Komédia. A nemzetközi karriert befutott operaénekesnő, Hajnal Kata népszerű operaáriákat énekel el bravúrosan olyan szerzőktől, mint Verdi, J. Strauss, Bernstein, Offenbach, Gilber & Sullivan, Gounod. Hajnal Kata néhány éve nem csak gyönyörű koloratúrszoprán hangjával, de szépségével is azonnal meghódította a közönséget. Nem sokáig élvezhettük azonban itthon a játékát, mert nemzetközi karriert kezdett, bejárta a világot és az USA-ban is népszerű lett. Jelenleg a szólóéneklés mellett a Britannica International School hangképző tanáraként is tevékenykedik.  Az estnek a humor részét Sándor György humoralista biztosítja, akinek jellegzetes poénjai vezetik fel az énekesnő által előadott népszerű, vidám operarészleteket. Az esten Harazdy Miklós zongoraművész működik közre.
 

Március 29-én egy különleges találkozás
tanúi lehetnek az érdeklődők a Várszínházban. A tuvai sámán kultúrát Kanalas Éva mutatja be, aki levetíti a dél-szibériai Tuvában forgatott dokumentumfilmjét az ottani sámánok életéről, és dalokat is énekel. Az est szenzációja, hogy vendég lesz a leghíresebb tuvai gyógyító sámán, Ojun Adigzsi See - Oglu is, aki egy tuvai sámán szertartást mutat be a Kamaraterem udvarán. 

B. S.

 

 

 

 

 

 

Korábban lezajlott Várszínházi programok:

 

Január a Gyulai Várszínházban (részletes az írás után)


Január 17-én a Filmklub keretében levetítik azt a látványos történelmi filmet, amelyet a neves japán  rendező Kuroszava Akira készített 1986-ban. A RAN-KÁOSZ című alkotás az Oscar-díj mellett 25 nemzetközi filmfesztiválról is elhozta az első díjat. A japán-francia történelmi film Shakespeare: Lear királyának briliáns feldolgozása, amely varázslatosan ötvözi Japán történelmét az alapmű cselekményével. A film a 16. századi Japánban játszódik tele látványos csatajelenetekkel, kiváló színészi alkotásokkal. A RAN-KÁOSZ minden idők egyik legelismertebb japán filmje lett a Földön. Nem csak a japán kultúra rajongóinak kihagyhatatlan ez az alkotás.


Január 19-én este fél hétkor nyílik a Kamaragalériában a Győrben élő Csurák Erzsébet kiállítása Az én selyemutam címmel. A címben történő utalás a felhasznált anyagra, a selyemre vonatkozik, amelyre Csurák Erzsébet megfestette képeit. A selyemre festéssel a 90-es évektől foglalkozó alkotó színes, játékos, egyéni hangulatú képeivel bizonyára újabb híveket szerez Gyulán is magának.


Január 19-én este a kiállítás megnyitása után egy izgalmas színházi előadást nézhetnek meg a Kamarateremben. John Osborne az 1950-es évektől Nagy-Britannia egyik legismertebb drámaírójának számít. Az 1956-ban bemutatott műve a Dühöngő ifjúság kultuszdarab lett. A színházak nagy sikerrel játsszák az egész világon mind a mai napig. A darabból készült film tette azonban igazán világhírűvé, amelyet Tony Richardson rendezett. A fiatalok lázadását az idősek által lefektetett társadalmi szabályok ellen talán ez a darab tudta bemutatni elsőként. Joggal tekinthető ez a mű a beat nemzedék legnevesebb brit irodalmi alkotásának. A ma is aktuális darabot a Budapesti Kamaraszínház vendégjátékában láthatják Gyulán kiváló színészek tolmácsolásában. A megrázóan őszinte és érzelmes darabot, amelynek minden pillanata élmény a néző számára Lukáts Andor rendezte. A szereplők Kolovratnik Krisztián, Cs. Németh Lajos, Horváth Lili, Szűcs Péter Pál, Szőlőskei Tímea. Az előadásban a szatírának, a fekete humornak ugyanúgy fontos szerepe van, mint a tragédiának, ahová a céltalan lázadás vezethet. A Dühöngő ifjúság egy igazi színházi mestermunka, amelyet érdemes megnézni.


Január 24-én a Gyulai Várszínház vendége lesz Jankovics Marcell filmrendező, író, aki huszonnyolc éves alkotói munka után nem régen fejezte be Az ember tragédiája című rajzfilmet. Madách Imre darabját a maga teljességében bemutató, szimbólumokkal teli, látványos alkotás a magyar rajzfilmművészet újabb nagy teljesítménye. A rendezővel találkozhatnak este 6 órától a Várszínház Kamaratermében, aki mesélni fog a majd harminc éves munka nehézségeiről, szépségeiről. A beszélgetés után hét órától levetítik a 160 perces új magyar rajzfilmet, Az ember tragédiáját.


Január 31-én a neves brit progresszív rock együttes, a Pink Floyd zenéjét kedvelőknek egy nagyszerű zenei élményben lehet részük a Kamarateremben. Az európai elismertségű magyar zenekar, a HitRock együttes, az egyik legjobb Pink Floyd tribute bandnek számít. Gyulán is eljátsszák a brit zenekar legsikeresebb számait, megdöbbentően hitelesen. Ha már fennállásakor Magyarországra soha el nem jutott a Pink Floyd együttes, legalább az igényes zenei kedvelői most élvezzék a látványos koncertet. A HitRock együttes négy éve már vendége volt a Kamaraszínháznak a Pink Floyd programmal. De azóta jócskán tökélesedett a hangzás, és új tagokkal is bővült a zenekar. Remélhetőleg most is nagy sikerrel játszanak Gyulán.

B. S.

 


2012. JANUÁR HAVI PROGRAM
JANUÁR 17.            Filmklub – RAN-KÁOSZ – japán-francia film
1900 óra            Rendező: Kuroszava Akira
Oscar-díjas és 25 fesztiválon első díjas történelmi film.
Belépőjegy: 550 Ft

___________

JANUÁR 19.        Az én selyemutam - Csurák Erzsébet selyemfestményei
1830 óra         kiállítás megnyitó
A kiállítás megtekinthető Gyulán a Kossuth u. 13. szám alatt február 24-ig munkanapokon 9-16 óráig. Belépés díjtalan

___________

JANUÁR 19.        „Ma is aktuális sikerdarab az ’ 50-es,’ 60-as évekből”
1900 óra             John Osborne: Dühöngő ifjúság
Játsszák: Kolovratnik Krisztián, Cs. Németh Lajos, Horváth Lili, Szűcs Péter Pál, Szőlőskei Tímea
Rendezte: Lukáts Andor
„Megrázóan őszinte és érzelmes darab, amelynek majd minden perce maradandó élmény”
A Budapesti Kamaraszínház előadása
Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 850 Ft

____________
JANUÁR 24.           
1800 óra             - Találkozás Jankovics Marcell filmrendezővel
1900 óra        - Az ember tragédiája című új rajzfilm bemutatója
Belépőjegy: 550 Ft

JANUÁR 31.        „Látványos koncert a neves progresszív rock együttes legjobb számaival”
1900 óra         Pink Floyd  HitRock együttes tribute koncertje
    Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 850 Ft

____________

Váltson bérletet!
A Gyulai Várszínház őszi-tavaszi kamaratermi szezonjára, négy alkalomra szóló felnőtt, nyugdíjas, diák bérlet váltható, amellyel kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.

Belépőjegyek elővételben, munkaidőben vagy az előadás előtt a helyszínen válthatók.
Cím: Gyula, Kossuth u. 13. Tel.: 66/463-148; 30/639-9062
E-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu; Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu
A színház a műsor-, a szereplő- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartja!

2012 Február a Gyulai Várszínházban


Februárban egész hónapban látható Csurák Erzsébet selyemfestmény kiállítása a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában. A Győrben élő alkotó a Magyarországon ritkaságszámba menő selyemfestés egyik elismert képviselője. Az Én selyemutam című kiállításon húsz nagyméretű alkotás tekinthető meg, amelyek a vidám színekkel, játékos formáikkal különleges, egyéni világot mutatnak meg a látogatóknak.

 

 

 

2012. február 14-én egy rendhagyó estre kerül sor. Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt nem kell bemutatni, hiszen jó pár színházi előadás főszereplőjeként aratott megérdemelt sikert a Gyulai Várszínházban is. Most azonban nem színházi előadásban találkozhatunk vele, hanem mint a magyar történelemről gondolkodó művészt ismerhetjük meg. A Hídember című nagyszabású történelmi film, amelyet 2002-ben mutattak be a legnagyobb magyarról, Széchenyi István gróf életéről szól Bereményi Géza rendezésében. A film főszerepét Eperjes Károly alakította, aki most Gyulán arról a két és fél éves szellemi és lelki felkészülésről beszél, amellyel nagyon közel került Széchenyi Istvánhoz. Az est, amely egy szabad előadás lesz, közelebb hozza a nézőhöz a nagy reformpolitikus személyiségét, de közelebb hozza Eperjes Károly is, megismerve a gondolkodását. Széchenyi István szerepéről nagyon sokat írtak a történészek, sokszor szembe állítva őt Kossuth Lajossal. Vajon kinek volt igaza? Ki volt valójában Széchenyi István, és ki az a színész, aki nagyszerűen alakította a filmben őt? Igazak-e a film készítéséről szóló legendák? Ezekről tudhatunk meg bővebbet Eperjes Károly Széchenyiről szóló előadásában.

 


2012. február 16-án a Filmklub keretében egy 2004-ben készült amerikai művészfilmet mutatnak be Eros címmel. Az alkotás érdekessége, hogy három kiváló filmrendező, három közepes hosszúságú filmjét foglalja egybe egy cím alatt. A film témája a férfi és a nő – az erotika és a szerelem kapcsolata. Az olasz rendezőóriás Michelangelo Antonioni egyik utolsó alkotása volt ez a filmetüd, amely egy negyvenes éveiben járó házaspárról szól abban az időszakban, amikor a férfi életében egy fiatal lány jelenik meg. Steven Soderbergh amerikai filmrendező alkotása az 50-es években játszódik. Egy stresszes reklámszakemberről szól a film, aki rendszeresen egy bizonyos nővel álmodik. De ki az a nő? Erre kapunk választ a filmből.  Wong Kar-Wai hong kongi filmrendező műve egy fiatal szabómester és egy gyönyörű kurtizán története, akik különös kapcsolatba keverednek egymással.

 


2012 február 29-én egy nagyszerűnek ígérkező hangversenyt hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői. Az egyik legtehetségesebb magyar vonósnégyes, a fiatal művészekből álló Kelemen Kvartett, akik ezüst érmet szereztek a világ egyik legjelentősebb versenyén Ausztráliában, a négyévente megrendezett Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Versenyen. Kelemen Barnabás hegedűművész és felesége, a szintén hegedűművész Kokas Katalin alapította meg 2009-ben a kvartettet. Nemzetközileg is sikeres szóló pályafutásuk mellett jött létre ez az együttes, amelyben rajtuk kívül Kokas Dóra gordonkán, Homoki Gábor másodhegedűn játszik. A zenekar nem csak a második helyet hozta el a nemzetközi versenyről, hanem elnyerte a közönségdíjat is a Musica Viva különdíjat is, amely hosszú évekre leszerződteti a kvartettet Ausztrália és Új-Zéland legfontosabb hangversenytermeibe. Kelemen Barnabás koncertnaptára előre nagyon tele van, így nagy öröm a gyulaiaknak, hogy február végén el tudnak jönni városunkba. A koncerten partnerük a Liszt-díjas zongoraművész Kassai István lesz, aki már oly sokszor elkápráztatta nagyszerű játékával a közönséget Gyulán is. A műsoron Erkel Ferenc, Hubay Jenő, Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Brahms műveit hallhatjuk.  
 
 B. S.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom