gyula fotó

Szervusz Öreg, mesélj

Meséld el, mióta állsz itt, hány ember ment el melletted, hányan álltak meg előtted, körbejártak-e, felnéztek rád? Szóltak-e hozzád, és jól vagy-e? Mindenkit ismersz tudom, emlékeid vannak, őrzöd őket. Bennünket őrzöl, rólunk szólsz, mi vagyunk rajtad. Fújtak itt mindenféle szelek, de te ugyanaz vagy mint régen. Nem nézel sem jobbra sem balra, kortalanul állsz némán. Múltunk vékony szeleteit évgyűrűid rejtik.

Pocakod nagyra nőtt, mindenki látja. Koncertek, programok, választások, felhívások, örömhírek és szomorúak. Ezek is rejtőznek papírruhád alatt. Hány éves lehetsz, csak találgatom, nem árulod el. 10, 20, 30? Mondanak sokfélét.  Emlékszel még a szabadtéri színpad nagy bulijaira? Karthago, Hobo Blues Band, Hungária, Névtelen nulla. Kartontakaród alatt bújik mind. A színpad már nem áll, de te még mindig itt vagy. És Füredi bácsi kirakatára, a Komló étterembe siető kis és nagy iskolásokra? Más vagy, mint a többiek. Téged nem hoznak és visznek, nem tépik ruhád, úgy látszik tisztelnek. Öltöztetnek rendre, újra és újra.
Kiadó reklámfelület...
Ki hallott még olyat? - gondolhatod.
A plakátragasztók átlagmagassága is jól látszik rajtad, kezük nem ér messzire, magasra.
Azt mondom: Lópici Gáspár. Látom mosolyogsz...Neked e név még jelent valamit, sokunknak hasonlóképp. Nélküled ő sem lett volna! Emlékszel?
-"Nincs érdekesebb mesterség, mint az enyém. Ezt én mondom, Lópici Gáspár. Ugyanis ez a nevem. Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója. Úgy is mondhatnám, hogy én irányítom a közvéleményt."
Szavak, melyeket mindenki ugyanúgy hangsúlyoz magában. Örök, olyan "lópicis" mondatokként csengenek, melyeket Szilágyi István színművésztől hallhattunk.
Eső áztatott nagy viharokon, hideg járt át havas teleken, most a nap süt rád. Vajon meddig bírod itt, mik a terveid?
Jó éjt és jó reggeleket Öreg! (P.S.)
 

 

Fotók: Pénzes Sándor (a képek azért vannak, hogy rákattintsanak! (de nem jobb gombbal!:-))
Lapozás:billentyűzet jobb bal nyíl, vagy a kép alatti ikonok.

Videó Lópici Gáspárról (Szilágyi István életműdíjas színművész) a "Kemény kalap és krumpliorr" c. filmből a galéria után!

hirdetőoszlop hirdetőoszlop hirdetőoszlop
hirdetőoszlop hirdetőoszlop hirdetőoszlop
hirdetőoszlop hirdetőoszlop hirdetőoszlop
hirdetőoszlop hirdetőoszlop

 

Ajánlat