gyula fotó

Ne csak a portád, a lelkiismereted is legyen tiszta!

Legtöbben tehetetlenül szemléljük, ahogyan sokunkkal ellentétben a „kevesebbek” beborítják szeméttel környezetünket, zöld területeinket, városszéli erdősávokat, út menti árkokat, élővizeket. Sajnos nem lehet ennek leírásával finoman bánni mert a helyzet bosszantó, elszomorító.
Szinte nincsen olyan félreeső kis erdei út, dűlő, ösvény amely közvetlen közelében ne lenne súlyosan szennyezett terület. Ezerszer beszélünk róla, borzadunk el, sajnálkozunk, szitkozódunk joggal. Próbáljuk civil, vagy hivatalos kezdeményezésre összeszedni mások szemetét, néha úgy érzem hiába. A szemét mutogatása fontos dolog, de legjobban azokat nem érdekli, akik kipakolják, kihordják autóval, utánfutóval, műanyag zsákba csomagolva a legkülönfélébb dolgaikat.


 Rajtunk kívül nincs a bolygónkon ezen a csodálatos (?) égitesten még egy olyan faj, aki jelenléte egyre terhesebb az őt eltartó flórának és faunának. Mi vagyunk az az egyetlen faj, aki ha nem lenne itt, fellélegezne a természet. De mi csak terheljük és terheljük, míg meg nem elégeli. Az alábbi anyagot azért készítettem, mert létezik egy olyan megoldás, amit sokan nem tudnak. Sokkal kényelmesebb, kulturáltabb, és bizonyos korlátok között teljesen ingyenes. Egészen egyszerű dolgot szeretnék mutatni. A Kígyósi úti hulladéklerakót. Vannak akik emlékezetében szemétdombokkal tarkított telepként jelenik meg, ahol guberálók szedegetik a még használható, esetleg eladható holmikat, szél viszi a műanyag zacskókat és árad a bűz.
A valóságban azonban egészen más történik. A hulladéklerakó állomáson az ott dolgozók készséges és elhivatott (tapasztaltam) segítségével egészen egyszerűen meg tudunk szabadulni szinte minden számunkra haszontalanná vált dolgunktól, fürdőszoba felújítás utáni törmeléktől, műanyag-, papírhulladéktól, betondaraboktól, autógumiktól, és még sorolhatnám.
Tehetjük ezt egy rendezett, normális körülményeket biztosító helyszínen. A régi szemétdombokat modern kori technológiával ártalmatlanítják, a dombokat gyep fedi, tetejükön (galériában látható) filterek találhatóak, melyek a talajban lévő szemét bomlása által keletkezett gázokat szűrik.
A beérkező lakossági és közületi hulladék gyakorlatilag nem érintkezik a talajjal, bekerül egy óriási kürtőn keresztül egy tömörítőbe, ami egyenesen betolja az egészet a vagonméretű tárolóba. Amikor ez megtelik elszállításra kerül.
Borzasztó ilyet leírni és kimondani, de igazán sok lakossági hulladékot szétdobálva manapság épp a természetben lehet találni. Ezért készült ez a galéria és a kis videó. Egy nagyon jó megoldást kínál mindenkinek ahhoz, hogy ne csak a portája, de a lelkiismerete is tiszta legyen és maradjon!

Ingyen és fizetés ellenében lerakható mennyiségek az alább letölthető PDF fájlban olvashatóak:


Háztartási hulladék esetében a lakosság 30 kg-ig ingyenesen helyezhet el.
A háztartási gépeket egész évben ingyenesen fogadják az Átrakó Állomáson.
Építési törmelék(vegyes) esetében 500 kg/év-ig ingyenes a lakosság részére.
Válogatott,tiszta beton,tiszta tégla,tiszta föld esetében ingyenesen helyezhető el a hulladék.
Bútorok esetén az évente kétszer szervezett(tavasszal,ősszel) lomtalanítási akció keretén belül az ingatlan elé kihelyezve ingyen elhozzuk,továbbá az akció időtartama alatt ingyen átveszik az Átrakó Állomáson.
Műanyag(csomagolási) esetében ingyen helyezhető el A város 30 darab szelektív hulladékgyűjtő szigetén.
Papír esetében  ingyen helyezhető el a város 30 darab szelektív hulladékgyűjtő szigetén.

Mindezek felett elérhető tonnánkénti áron is ki lehet helyezni egészen nagy mennyiségeket is, de nem kerül sokba akár egy utánfutónyi hulladék lerakása sem.

Egy példa: Az alábbi képen látható szemetet teljesen ingyen átvették volna a Kígyósi úton, de sajnos a természetben hever:


Itt vették volna át ingyen:

 

 

Ajánlat