Szabó Csaba gyulai futó

(VIDEÓVAL)Szabó Csabáról futással kapcsolatban már korábban is hallhattunk (tavaly lefutotta a félmaratont), de nem csak futni szeret, segíteni is másoknak. Ő volt az egyik Erkeles, aki társaival egy nagyszalontai gyermekotthonnak adományokat és pénzt gyűjtött 2011-ben, melyre akkor elkísértük. Azt hiszem maradandó élmény volt mindannyiuknak az a Karácsony. Valamivel több mint egy év elteltével ismét „összefutottam” vele. Szívesen vett részt egy kedvcsináló 4km-es futásban, mely után válaszolt néhány kérdésre.


Az Élővíz-csatorna mellett

-Mit jelent számodra a futással töltött idő, hallgatsz-e közben zenét, vagy inkább a gondolataiddal foglalkozol, van-e kedvenc útvonalad, távod, vagy teljesen ötletszerűen indulsz neki?

-Futás közben általában zenét hallgatok, akkor teljesen kikapcsolok és csak a futásra koncentrálok, ha zene nélkül indulok el, akkor a jövőbeli terveken gondolkozok, hogy a kitűzött célomat, hogyan tudom megvalósítani, vagy csak egyszerűen gyönyörködök a táj szépségében, ha már sokat futottam arra, akkor pedig megfordulok és ellenkező irányban haladva fedezem fel újra az útvonalamat. Gyulán általában a duzzasztóig futok el, ott tartok egy kis pihenőt és utána a belvároson keresztül veszem az irányt hazáig, a Törökzúgi lakótelepig. Az útvonal változatos, sajnos sok a beton, ami a bokának nem tesz jót, ezért is megyek a Thermál kemping felé, ahol az erdőn keresztül lehet eljutni a duzzasztóig, közben lehet hallgatni a madarakat és egy-egy őz csapatot meglesni, akik az erdő szélén várják az arra tévedő mozogni vágyókat, ezért is vettem bele az útvonalamba ezt a kis szakaszt.

-A futással kapcsolatban úgy tudom valami más is munkál benned. Röviden elmondanád?

Idén harmadik alkalommal indulok a Gyulai félmaraton és váltófutáson. A sérült gyerekek gyógykezelésének, rehabilitációjának, sportolásának támogatása érdekében rendezik ezt a futó versenyt. Itt bátran indulhatnak profik és amatőrök, rövidebb és hosszabb távokon, egyéniben és csapatban. Minden ismerősömet biztatom arra, hogy induljanak Ők is, töltsenek el egy napot sportolással, mozgással, mindenkinek próbálom átadni, hogy milyen jó érzés, amikor több száz, netalán ezer ember egy célért fut, és aki egyszer elkezdi, nem tudja abba hagyni,mert ilyen ez a futás...
A tavalyi évben, pedig a Bátor Tábor Alapítvány javára gyűjtöttünk össze ismerőseim, barátaim segítségével 215.420 forintot. A 2001-ben életre hívott Bátor Tábor komplex terápiás programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi Családi és Testvér Táborok formájában szerveznek számukra ingyenes programokat. Az ingyenességet adományokból és különböző támogatók segítségével tudják biztosítani. Az adományok összegyűjtésében segítünk mi, Élménykülönítményes futók. Aki csatlakozik vállalja, hogy 150.000 forintot összegyűjt a tábor lakóinak, ezzel is hozzájárulva az Ő élményterápiás gyógyulásukhoz. A futók egy adott versenyt tűznek ki célul, hogy addig folytatják a gyűjtést, nekem a kitűzött célom pont egybe esett az első félmaratonommal, a felkészülés alatt sokat segített, hogy tudtam,  miért edzek és nem csak futásban, hanem a mindennapi feladatok leküzdésében is erőt adott.

-A célokhoz állomásokon keresztül visz az út. A futás is egy ilyen sport. Aki ezt elkezdi, először az első 1 km egyben való teljesítése jelent sikerélményt majd a 2,3,5 és így tovább. Szinte bárki gyakorolhatja, egy-egy edzés, egy-egy táv. Neked mi az a távolság, melyre úgy tekintesz vissza, hogy “végre sikerült” és mi lenne az, mely egy távolabbi időpontban felülírná, azaz ugyan ekkora örömöt, vagy még nagyobbat okozna?

-2011. májusában volt az első verseny amin indultam, pont a gyulai, sőt, azért kezdtem el futni, hogy felkészüljek erre és le tudjam futni. Első sikerélménynek nagyon jó volt, 4. helyezést értem el egyéni 7km-es távban. Azóta se tudom abba hagyni, csak megyek előre és tűzöm ki a célokat. Tavaly teljesítettem az első félmaratont, idén szeretném az első maratont, 2014-ben pedig már komolyabb távokat, mint egy Terep 50. Később pedig már ultratávokon, mint pl.: Békéscsaba-Arad-Békéscsaba vagy egy Bécs-Pozsony-Budapest Ultramaratont is szeretnék rajthoz állni.


Készítettünk egy „tesztfutást”, melyben lemértünk egy kellemes 4 km-és távolságot, aminek adatai alább megtekinthetőek. Kellemesnek csak akkor mondható, ha nem a Csaba tempóját vesszük alapul. :-) Az utolsó néhány száz méteren csatlakoztam kamerával, videó alább.

Szabó Csaba - Gyula város

Így fut Csaba:

 

Az útvonal felmérésében GARMIN navigációs eszközt, a futások adatainak feldolgozására GARMIN közösségi oldalt használjuk. Partnerünk a Navi-Gate Kft. a készülékek magyarországi kiemelt forgalmazási joggal rendelkező GARMIN képviselete,és a Nanotrade kft. Mindkét helyen tapasztalt, felkészült szakemberek segítettek és segítenek.

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom