gyula fotó

A fáklya kialszik - a Gyulai vár 1566-os ostroma

Zalán Tibor: A fáklya kialszik című drámája nyerte a Gyulai Várszínház által kiírt pályázatot, mely témája a Gyulai vár 1566-os ostroma volt. Az elkészült művet 2013. augusztus 3.-án mutatták be a téglavár falai közt. A bemutató előtt a várborozóban Erdész Ádám előadásán keresztül tekinthettünk vissza és alapozhattuk meg az este hangulatát, amikor is  egy rendhagyó történelem óra alatt ismerhettük meg az ostrom korszakát, előzményeit.

Egy nagyszerű ötlet, egy kiváló rendezés, mely hasonlóan jó színészi játékkal párosult teljesen  korhű, hamisítatlan környezetben, azaz eredeti helyszínen. Vélhetően a Gedeon József által vezetett várszínház számára, mely idén ünnepli 50., jubileumi évadát, nagy nap volt az ősbemutató. Gyulaiként  látni, átélni, jelen lenni a saját magával és környezetével gyötrelmes vívódásokon keresztül a végső döntésig eljutó Kerecsényi várkapitányt, megrendítő volt. A darab teljes sikerrel, telt ház mellett ment, melyet a nézők vastapssal ünnepeltek.

GALÉRIA:

 


Zalán Tibor:
„Ez az ember valamiképpen Görgey sorsára jutott, tehát neki nem adatott meg az a lehetetlenség, mint Zrínyinek, hogy bent maradjon a várban akire végre rágyújtották a várat, tehát ki kellett neki rohannia és nemzeti hős lett. Kerecsényi megpróbálta megmenteni a sebesülteket, az öregeket, a betegeket, a nőket, akik a várban voltak, ahogy Görgey is letette a fegyvert, amikor érezte, hogy most már nincs tovább lehetősége védeni a nemzetet. Sem Görgey, sem Kerecsényi nem lett hős. Zrínyi és Kossuth igen. Olyan hőst kellet teremtenem, aki igazán a tudatunk szempontjából nem hős, valójából hős, mert egy adott pillanatban rájött arra, hogy hogyan kell cselekednie. Én azt gondolom, hogy nagyon nagy szükségünk van történelmi hősökre, egyszerűen csak jó lenne, ha tudnánk, hogy ki, ki volt a történelmünkben. Ez az ember egy éves házasság után úgy vállalta el a gyulai vár kapitányságát, hogy tudta, meg fogy halni. Tudta, hogy a várat nem lehet megvédeni a törökök ellen. Óriási birtokai voltak a Dunántúlon, rendkívül gazdag volt, rendkívül jól élhetett volna élete végéig pompában, fényben szép feleséggel az oldalán. Miért vállalta? Ezekre a kérdésekre nekünk kéne válaszolni, az utókornak. Nem tudunk választ adni, csak fölvetjük a dilemmát. Mindig kellenek emberek, akik egy adott pillanatban egy adott helyre odaállnak.”
 A Kossuth rádióban elhangzott Zalán Tibor nyilatkozata alapján  lejegyezve. Műsor címe: Szombat reggel magyar rádió hangtár

Ajánlat