gyula fotó

1956-os megemlékezés Gyulán 2013. október 23-án

Szívesen gondolok vissza arra az estére. Október 23. volt. A téren egy idős úr lassú léptekkel sétált csendben. A megkoszorúzott emlékműhöz és a templomhoz indultam fotózni, megnézni milyen esti fényben, amikor már az ünneplők nincsenek ott és csak a gyertyák lángjai pislákolnak. Nem akartam zavarni. Láttam, hogy emlékezik, gondoltam a kora miatt mélyen élhetnek benne az akkori idők nyomai. Mellé értem a cókmókommal, állvánnyal, fényképezővel. Megszólított és kérdezte, kinek fotózom.

Mondtam, hogy tulajdonképp senkinek, helyesebben bárkinek aki kíváncsi arra, milyen szomorúan szép október 23-án este ez a tér, a pislákoló gyertyákkal, a nemzeti színű lobogóval, a gyerekek által festett kis földbe tűzött zászlócskákkal. Bemutatkoztunk egymásnak, amikor is kiderült, hogy a kedves beszélgetőpartnerem M. Szabó András, aki 1956-ban Gyula megbízott polgármestere volt. Hihetetlen, hogy épp ott és akkor találkozom vele. Egy nyugodt, kedves ember akinek sok társa tragikus körülmények közé kényszerült, halt meg Magyarországon.
Álltunk a téren, a koszorúk előtt, kamerám elé állt a márványtáblánál is, melyen kivégzettek, börtönbe zártak és internáltak nevei vannak.
Mementó emberekért, mártírokért, a szabadságért, egy elbukott forradalomért. Kőbe vésett névsor, melyek mögött megannyi kettétört élet, család, könny és szerelem van. Nekem ezt is jelenti '56. Pénzes Sándor

Panorámafotó (2010), melyen szerepel M.Szabó András, aki Gyulán 1956-ban megbízott polgármester volt. Kattintson a fotóra! (A táblán a nevek is olvashatóak, ha rázoomol.)

2013. A városi ünnepségen dr. Szánthó Gyula nyugalmazott főiskolai docens mondott beszédet, majd Kautzky Armand színművész és az „56 hangja” énekegyüttest hallhatták a megemlékezők Gyulán a Harruckern tér tőszomszédságában lévő Október 23. téren, az 1956-os emlékműnél.


 

Ajánlat