Drámaíró verseny Békéscsaba 2013

XVIII. Magyar Drámaíró Verseny megnyitó 10pillanatai a színészklubban

Az írók reggelre elkészültek a drámáikkal, 2013. március 23.-án ünnepélyesen megnyitották a XVIII. Magyar Drámaíró Versenyt. A darabot egy a Magyar Nemzetben megjelent sorsolással kihúzott cikk alapján írta meg Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd.


Fotók: Pénzes Sándor - lapozás: billentyűzet jobb, bal nyilaival

alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt

"Cipő elment, s hatalmas űrt hagyott maga után – emlékezik a Republic énekesére a Magyar Nemzet szombati számának cikkírója, Hegyi Zoltán, akinek Sapkák című írása adja az idei, a sorban tizennyolcadik Magyar Drámaíró Verseny témáját, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a Jókai Színházban. Az emlékek újabb emlékeket szülnek, s gondolatokat rockzenéről, zenéről ByAlexszal, Nietzschével és az AC/DC-vel. S hogy milyen darabok születnek majd a cikk alapján Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd tollából, néhány óra múlva kiderül, ugyanis az írók szombat reggel nyolc óráig írhatják a műveket." (jokaiszinhaz.hu)


Kapcsolódó galériák korábbiakról:

Drámaíró verseny 2011/1 próbák
Drámaíró verseny 2011/2 előadás
Drámaíró verseny 2012/1 próbák
Drámaíró verseny 2012/2 próbák
Drámaíró verseny 2012/3 előadás


A Magyar Drámaíró Verseny rendkívüli, három napig tartó irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizennyolcadik alkalommal rendeznek meg. Békéscsabán 2010-ben lelt új otthonra a rendezvény, ahol a színház társulata és a vendégszínészek–rendezők egyaránt szilárd kiszolgáló háttérrel vághatnak neki a három villámdráma színpadra vitelének.

A verseny a hagyományokhoz híven 22-én, pénteken este kezdődik, a Békéscsabai Jókai Színház Kapj el című előadása előtti sorsoláson derül ki, hogy a Magyar Nemzet napilap másnapi cikkei közül melyik szöveg tartalmából - azt asszociációs alapként felhasználva - írnak egy-egy egyfelvonásos színdarabot a meghívott írók: Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd.

A rendezvény 2012-ben is hatalmas közönségsikert aratott, köszönhetően annak a hagyománynak, hogy az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik a helyszínen, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. Intellektuális kaland, három napig tartó örömteli lebegés a körülhullámzó szellemi közegben, ez a drámaíróverseny a közönség számára.

Az alkotóknak először is egyéjszakás kaland a számítógéppel: pénteken este 20 órától szombat reggelig írják meg a drámát. Ezek után három színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén Bozsik Yvette, Dávid Zsuzsa és Pesty-Nagy Kati állítja színpadra a produkciókat. A békéscsabai társulathoz három fővárosi művész is csatlakozik Földes Eszter, R. Kárpáti Péter és Tóth Roland személyében.

A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba.
A megszületett előadásokat a közönség március 24-én, vasárnap 18 órától tekintheti meg a Jókai Színház színpadán.

A verseny folyamatáról a jokaiszinhaz.hu weblapon, valamint a barkaonline.hu-n a csapatok mellett dolgozó bloggerek tudósítják a közönséget és a sajtó érdeklődő képviselőit az eseményekről. Mindössze 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi folyóirat különszáma, amelyben a megszületett három új magyar dráma is közlésre kerül. A lapot már vasárnap olvashatja a közönség. 

A verseny díjazása több kategóriában történik. Szakmai zsűri dönt a legjobb drámáról, a közönség a legjobb előadásról. Emellett díjazzák a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi-női mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is.

A XVII. Magyar Drámaíró Verseny médiatámogatója a Magyar Nemzet és a Bárka irodalmi folyóirat.

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom