Kolbászfesztivál Békéscsaba


 

23. Csabai Kolbászfesztivál
2019. október 24 - 27.
www.csabaikolbaszfesztival.hu

A Békéscsabai Kolbászfesztivál évente sok ezer embert csalogat a megyeszékhelyre, ahol több napon keresztül, rengeteg helyszínen, megannyi programmal várják a gasztronómia, a kolbász, a koncertek, a vásárok, a bulik szerelmeseit. Ez a fesztivál a Gyulára utazó turistáknak is kedvelt célpontja. Napközben egy kis Gyula, fürdés, délután Békéscsaba, buli, evés-ivás, jókedv. A kolbászfesztiválra látogatók számos gyulai szállás között válogathatnak, a részletes programot alább olvashatják. Kellemes időtöltést, jó bulizást!

GYULAIAKNAK RENDSZERES BUSZJÁRAT, 500Ft/fő a FÉNY-CENTER előtti buszmegállóból. --->

A mostani fesztiválon nem kengurukolbászt gyúrnak--->

Magna Cum Laude: hússzal ezelőtt érkeztek, a kolbászfesztiválon újra fellépnek-->

Csepregi Éva odavan Csabáért, fergeteges bulit ígér a fesztiválra-->

 Az égből nézett szét az első látogató a kolbászfesztiválon-->
 

A mostani fesztiválon nem kengurukolbászt gyúrnak

Minden bizonnyal a legmesszebbről Sean Falli, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének ausztrál vezetőségi tagja érkezik az október 24–27. közötti Csabai Kolbászfesztiválra a kenguruk országából. Amikor pár éve Ausztrália volt a kolbászfesztivál díszvendége, a csapat kenguruhúsból is gyúrt kolbászt. Most hagyományos kolbászt készítenek. A versenyző gárda tagjai: Sean Falli, Lipcsei Zoltán, Farkas László, Czebe Sándor és Krámli Ildikó.
Juhász Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, az asztalt Ausztráliára jellemző, az országra emlékeztető díszekkel dekorálják, és Magyarország, valamint Ausztrália zászlaja is természetesen ott lesz lesz. A csapat tagjai az egyesület egyenpólójában gyúrnak majd október 26-án, a frisskolbászkészítő versenyen.
Juhász Zoltán kiemelte, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete 2011-ben alakult meg, de az elmúlt évek során az egyesület taglétszáma elérte a 80 főt. Tagjai között több, Ausztráliában élő magyar család található. A kint élő magyar tagokkal szoros kapcsolatot ápolnak. Közülük a legtöbben évente egyszer, a júliusban megrendezendő ausztrál napra hazalátogatnak.
Az egyesület tiszteletbeli elnöke dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, aki éveket töltött Ausztráliában, s akinek családja még mind a mai napig ott él. Az egyesület feladatának tekinti az országok közötti kapcsolatok ápolását, a Bécsben található nagykövetséggel való szoros kapcsolat kiépítését (eddig négy ausztrál nagykövet látogatott el Békésre), valamint a jótékonysági tevékenység folytatását.

Magna Cum Laude: hússzal ezelőtt érkeztek, a kolbászfesztiválon újra fellépnek

Miként nincs két egyforma kolbász, úgy nincs két egyforma koncert sem – mondta Kara Misa, a Magna Cum Laude basszusgitáros-szövegírója. – A Csabai Kolbászfesztiválra minden évben az új műsorunkat hozzuk, és természetesen a legnagyobb slágereinket soha nem hagyjuk ki. A Magna Cum Laude ismét akkor lép színpadra a bulin, amikor a legtöbb csapat gyúrja a kolbászt. Mégpedig október 26-án, szombaton késő este a Munkácsy-sártorban. Ahol ott a sok kolbász, ott a mi helyünk is.
És ez így megy évek óta, a Gyuláról az országos népszerűségi listák élére ugró Magna Cum Laude szinte hazajár a fesztiválra. Kara Misa kiemelte, ők a nagymamája szlovák receptje alapján fűszerezik a kolbászhúst, vagyis só, kömény, őrölt pirospaprika és fokhagyma kerül bele. Misa indult már a töltő- és a szárazkolbászversenyen, díjazták termékeit, de a színpadi teljesítményét azért jobban elismerik.
A zenekarnak az idei esztendő a többinél is kedvesebb, mert húszéves jubileumukat ünneplik, mégpedig koncertekkel. A „Hússzal ezelőtt érkeztem” címet viselő nagykoncert teltház előtt zajlott, számos vendéggel kiegészülve. Előtte napvilágot látott a „Gyulai Húszfeldolgozó” című meglepetés nagylemez, amelyen 20 nagyszerű pályatárs feldolgozásában hallhatjuk a Magna-slágereket. Új lemezen is munkálkodik a csapat, ez az év végére készül el, előfutára a Piros az alma című sláger. Persze, az idei, október 24-27. közötti Csabai Kolbászfesztiválon ezt kiegészíthetjük: piros az alma, miként a jó paprikával készített kolbász is.

Csepregi Éva odavan Csabáért, fergeteges bulit ígér a fesztiválra

Csepregi Éva, a Neoton Família Sztárjai énekesnője az együttes többi tagjához hasonlóan már nagyon készül az október 24-27. közötti, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban és környékén megrendezendő 23. Csabai Kolbászfesztiválra. Rendszeres fellépők itt, Éva pedig kedveli Békéscsaba városát, az itteni közönséget és nem mellékesen a kolbászt is nagyon szereti. Mindig újítanak valamivel, nem lesz ez másként most sem a fesztivál nyitónapján, a Mokry-sátorban.
– Eddig csak egy-két helyen léptünk fel úgy, hogy a fiam, Heatlie Dávid és együttese volt az előzenekarunk, de a kolbászfesztivál remek alkalom, hogy Dávidék is bemutatkozzanak ennek a remek közönségnek, és részesei legyenek az ország egyik legnagyobb gasztronómiai eseményének – ecsetelte Éva. – A szervezőkkel is hosszú évek óta jó a kapcsolatunk, az éves programunkban kiemelten szerepel az októberi, kolbászfesztiváli élő koncert. Jó érzés ugyanis visszatérni oda, ahol az együttest, a slágereit kedvelik. Ezt igyekszünk idén is egy fergeteges bulival meghálálni.
Essék szók a zenekar többi tagjáról is, a legismertebb Neoton-formációból a Neoton Família Sztárjai közé tartozik Végvári Ádám és Baracs János (Öcsi), rajtuk kívül Lukács Andrea játszik zongorán, Lukács László gitározik és Heatlie Dávid dobol.
Csepregi Éva kitért arra, miként a kolbászkészítők, úgy ők is őrzik a hagyományokat, tehát a közönség hallhatja majd a kedvenc Neoton-slágereit. A legismertebb dalok közé tartozik többek között a 220 felett, a Holnap hajnalig, az I love you és a Santa Maria. Eljátszanak ugyanakkor új szerzeményeket is, melyek között lesz egy ,,Titok” is. 

Az égből nézett szét az első látogató a kolbászfesztiválon


Már hagyomány, hogy Horváth László az első, légi látogatója a Csabai Kolbászfesztiválnak. Így volt ez most is, a békési villanyszerelő mester, sárkányrepülő pilóta és amatőr légi fotós sok mindent látott, amit a nagyközönség csütörtökön reggel 9 órától, a rendezvény kezdetétől láthat.
– Közönség ugyan még nem volt, de e nélkül is olyan nagy nyüzsgést, sürgést-forgást figyelhettem meg, ami máshol kitesz egy egész rendezvényt – mesélte Horváth László. – Rengetegen dolgoznak azon, hogy nyitásra minden a helyén legyen. Pakoltak a sátrakba, az elárusítóhelyekre, és a fesztivál melletti vidámpark is készen áll.
A sárkányrepülős elárult egy kulisszatitkot is. Sokan azt gondolják, a légi fotós ügyetlensége, hogy magából, illetve a gépéből is látszik valami a felvételen. Holott ezek a legértékesebbek, mert igazolják, hogy ember vezette gépből és nem drónnal készültek. Ilyenkor a pilóta egyik kezével irányítja a repülőt, a másik kezében ott a fényképezőgép, amivel ,,lövi” a fotókat.  
Horváth László kiemelte, fentről a sportcsarnok egy diszkosz vagy pogácsaalakú építménynek néz ki, a felépült sátorváros pedig különleges élményt nyújt. Ezt közelebbről is megszemléli a fesztivál négy napja alatt, de ekkor már nem fényképezőgép, hanem sült kolbász lesz a kezében.
 

 

 

Gyuláról indul Békéscsabára: minden egész órakor az alábbiak szerint:

Fénycenter Villamossági Bolt (Gyula, Kossuth Lajos tér 27.)

 

Csütörtök:

 

Péntek:

 

Szombat:

 

Vasárnap:

 

Első járat: 17:00

 

Első járat: 09:00

 

Első járat: 07:00

 

Első járat: 09:00

 

Utolsó járat: 03:00

 

Utolsó járat: 03:00

 

Utolsó járat: 04:00

 

Utolsó járat: 23:00

 

Békéscsabáról indul Gyulára: minden óra 30 perckor

 

Aldi mögötti buszmegálló, (Bajza utca)

 

Csütörtök:

 

Péntek:

 

Szombat:

 

Vasárnap:

 

Első járat: 17:30

 

Első járat: 09:30

 

Első járat: 07:30

 

Első járat: 09:30

 

Utolsó járat: 03:30

 

Utolsó járat: 03:30

 

Utolsó járat: 04:30

 

Utolsó járat: 23:30

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom