Gyula agility

Az agility egy csodálatos kutyás ügyességi sport,ahol a gazdának a kutyájával együtt ez egy adott időn belül teljesítenie kell egy akadályokkal berendezett pályát. Az agility eredete az 1970-es évekre vezethető vissza.
Gyula város rendszeresen rendez agility versenyeket.

 


 

 


Egy angol lovastiszt a díjugrató versenyek között kitalálta, hogy a kutyák is csinálhatnának valami hasonlót, mint a lovak. Időkorláton belül, akadályokkal teli pályát teljesítsenek, mely látványos, s ahol az akadályok (különbözőek lehetnek a pálya jellegétől függően is - magasugró, fal, hinta, alagút, szlalom, vizesárok stb..) sorrendje mindig változik. Ez a lovastiszt John Gilbert volt, akihez a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubnak a tavaly megrendezett Ifjúsági Agility Világbajnokságon lehetett szerencséje. Mr.Gilbert volt a bajnokság egyik bírája, nagy megtiszteltetés volt ez az európai agilitys versenyzők számára. Az agilityben nincs meghatározva a kutya fajtája, szerencsére keverék kutyák is űzhetik ezt a nemes sportágat! A lényeg, hogy nagy mozgásigényű legyen ebünk (juhász vagy vadászkutya stb..) és velünk együtt élvezze a mozgást. Kényszerrel nem lehet tanítani az agilityt. Csakis odafigyeléssel, szeretettel és nagy türelemmel. Az edzések során némi „csalogató eszköz” bevetése megengedett, mint például a jutalomfalat vagy a csipogó játék, esetleg az apportfa. Az igazi versenyeken még nyakörv sem lehet a kutyákon, étellel sem lehet őket pályára hívni. A versenyekre való felkészítés minimum fél vagy egy év. A tréningezés a fegyelmezés megtanításával kezdődik. A kutyáknak el kell végezniük egy engedelmességi tanfolyamot, s csak utána kezdhetnek hozzá a gazdik az agility megismeréséhez és tanulásához, majd a kutyáik tanításához. Versenyeket szerte az országban szerveznek szinte minden hónapban. Évente van országos bajnokság, Európa Bajnokság és Világbajnokság. 2002. óta sérült emberek is „agilityzhetnek”, az Ő sportjuk a ParAgility. A sérülésüktől függően 7 kategóriát állítottak fel nekik, így nem csak mozgáskorlátozottak versenyezhetnek, hanem értelmi fogyatékosok, siketek és vakok is. A világon első alkalommal Gyula városában szervezték meg a ParAglity Világkupát. Innen indult útjára az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és egyre több versenyzőt magáénak tudható ParAgility.
A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub 2002-ben alakul meg a Váraljai Kutyakiképző iskola agility csoportjából. A jelenleg 33 taggal bíró sportklub hetente több alkalommal tart edzéseket korszerűen kialakított, bekerített pályáján. Versenyzői Európa Bajnokságokon és Világbajnokságokon is kitűnően szerepeltek az elmúlt évek során. A kisiskolásoktól a nagymamákig minden korosztály megtalálható a klubban. A csapatmunka eredménye az első ParAgility Kupa megszervezése, évente visszatérő nemzeti kupa (Medivid Agiity Kupa, mely az országos versenyek között egyedülállóan két napos), Ifjúsági Agility Európa Bajnokság, Agiity Világbajnokság. 2012-ben ismét elnyerte a klub az Ifjúsági Agility Európa Bajnokság, 2013-ban pedig az Agility Világbajnokság és ParAgility Világkupa szervezési jogát.

Méltán hívják Gyulát, az „agility sport” fővárosának!

Sinai-Hajnal Edit

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom