Oázis apartman Gyula szállás

Varázslatos programok pazar környezetben, az ország legegyedibb kiállítóterében

Március 18-án még az is rácsodálkozhat a közel 300 éves múlttal rendelkező Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kínálta különlegességekre, aki percről-percre nyomon követte az újjáépítés fázisait és a hivatalos megnyitó óta eltelt időszakot. Az állandó tárlat - hétköznapokon sem hétköznapi - élményfüzérét a március 18-án rendezendő „Kastélyfesztivál” teszi teljessé. Az ünnepi eseménysor utolsó láncszeme a barokk tűzijáték lesz, ám napközben is sziporkázó hangulatra lehet számítani.



A gyulai Almásy-kastély „újjászületésének” első évfordulójára különleges programokat kínál az ország legegyedibb, s egyben egyik legnépszerűbb kiállítóhelye. A gyulai várral szemben álló, attól mindössze 320 lépésre álló egykori főúri lak arról ismert, hogy az egykori arisztokrácia életének bemutatása mellett a személyzet mindennapjainak bemutatására is koncentrál, s teszi ezt napjaink digitális technikájának segítségével. A megnyitás március 18-i évfordulóját már a héten tematikus tárlatvezetések vezetik fel.
A látogatóközpontként újjáéledt kúria és a vár erősen kötődik a ’48-49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez. A többi között ezért is indokolt megtekinteni a kastély időszaki kiállítóterében megvalósult Letétetett - bevégeztetett című kiállítást; az élményt március 19-ig minden nap két alkalommal (12 és 16 órától kezdődően) történészi vezetés teszi még teljesebbé.
A gyulai, Békés megyei boszorkányperekről szóló, Sántáné már a sátáné címet viselő előadás 17 órától várja a helytörténeti kuriózumokra vágyókat. A barokk kori alkotóház a kisgyermekes családoknak kedveskedik, lesz korhű divatbemutató is, míg a Különös házasság című klasszikus filmalkotást azoknak is érdemes újranézni, akik már látták, hiszen a pazar környezet egészen más megvilágításba helyezi a már ismert történetet.
A tematikus tárlatok sorába illeszkedik a pincetárlat is, ami 13 órától, 13 óra 30 perctől és 14 órakor kezdődik. A kastély rekonstrukciós munkálataihoz kötődő régészeti feltárások során három, koponya nélküli csontváz került elő. Török kori rejtély nyomába eredhet az, aki veszi a bátorságot és „leereszkedik” a kúria egyik pincehelyiségébe.
Március 23-án a kastélyok fotózásában jelentős presztízst kivívó Bagyinszki Zoltán fényképeiből nyílik egy összeállítás a kastély időszaki kiállítóterében. A válogatás a gyulai Almásy-kastély elmúlt időszakát mutatja be.
A történetmesélés egyediségében, stílusában, a pazar környezet kínálta élményekben keresendő a korábban nemesi családoknak otthont adó, majd csecsemőotthonként funkcionáló műemléki épületegyüttes varázsa, és természetesen abban, hogy az „intézményt” működtető munkatársak, valamint a gyulaiak, a Békés megyeiek, s az ide érkező turisták is a magukénak érzik.
Az európai színvonalú, négy nyelven élvezhető, több útvonalon is bejárható állandó tárlat a tavalyi esztendőben több mint 76 ezer érdeklődőt vonzott, s közeleg az időpont, amikor a 100 ezredik látogató is megérkezik. Addig azonban még álljunk meg egy pillanatra, s élvezzük közösen a sikert, érezzük át azt az örömet, amit ezek a sokat látott falak adhatnak. Füleljünk egy keveset, hiszen mesél a kastély. Nekünk és rólunk mesél.



Részletes program


Március 1-19. 12:00, 16:00
A Letétetett – bevégeztetett; Az Aradi Ereklyemúzeum relikviái a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban című időszaki kiállítás tárlatvezetése

Március 14-19. (kedd-vasárnap) 17:00
Sántáné már a sátáné – Boszorkányperekről szóló tematikus tárlatvezetés

Március 18. (szombat) 10:00-18:30
Kastélyfesztivál
10:30, 11:30, 14:30 Az állandó kiállítás tárlatvezetése
12:00, 16:00 A Letétetett – bevégeztetett; Az Aradi Ereklyemúzeum relikviái a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban című időszaki kiállítás tárlatvezetése
10:30-13:00 Barokk kori alkotóház
13:00, 13:30, 14:00 Pincetárlat – A pincében talált, lefejezett holttestekről szóló tematikus tárlatvezetés
16:00 Különös házasság című régi magyar kosztümös film vetítése
17:00 Sántáné már a sátáné – Boszorkányperekről szóló tematikus tárlatvezetés
17:30 Barokk kori divatbemutató
18:00 Toronyzene, majd Tűzijáték

Március 23. (csütörtök) 16:00
Történelem, Művészet, Újjászületés
Bagyinszki Zoltán fotói a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont felújításáról és újbóli tündökléséről május 1-ig.


 

 

 

Oázis apartman Gyula szállás

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom