gyula fotó

Szerelemlakat Gyula, esti séta és egy tea

Szemügyre vettem egy hideg őszi esten a gyulai köztéri szerelemlakatokat

Mielőtt útnak indultam, azon gondolkoztam, milyen sorrendben mutassam be a gyulai szerelemlakatokat. A legtöbbet magán viselő tárggyal kezdjem-e, esetleg a legrégebbivel, vagy a legnagyobbal?
Mivel mindegyik hely bír némi érdekességgel, inkább kezdem azzal, mely hozzám fizikailag legközelebb esett, így elsőként épp a legnagyobbal.

Ez tulajdonképpen egy köztéri szobor, plasztika fémből, melynek a gyulai ötletgazdája Bozó András, aki a városban több térelem tervezését tudhatja magáénak, részt vett szállodák építési, rekonstrukciós tervezésében, de a rondella nyári terasza is nevéhez fűződik. Valószínűleg sokan nem is tudják, a világórát is ő tervezte. Talán nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom, Bozó András építész szeret nagyban gondolkozni, ezt tükrözi az általa vezetett Corvin Hotel előtti köztérre felállított lakat, mellyel a várost és nem utolsó sorban a Corvin Hotelt népszerűsíti.


Galéria az írás után lent

A lakat a hotel bejárata előtt található egy rendezett és díszkivilágítással ellátott kis utcában, ahol szívesen fotózzák egymást és magukat gyulaiak, a szálloda és a város vendégei is. Itt a szerelem egyik „alanya” maga a város, a lakaton ez áll: I love Gyula! Ez az a lakat amely mellett (így vagy úgy) nem lehet szó nélkül elmenni. Aki megáll,  biztosan fotózni is fog és a fotókon keresztül a lakat a világhálón indul útjára.A szerelemlakatok másik helyszíne, egyben a legrégebben használt és legtöbbet magán viselő hely a Szent László utca Élővíz-csatornán átívelő hídjának korlátja. Itt évek óta helyezik el párok a legkülönbözőbb méretű és fajtájú lakatokat. Vannak itt még hosszú és színes acélsodrony kerékpár lezárására valók is.


Galéria az írás után lent
 

Ezt a „lakathelyet” nem erre tervezték, de az élet és a szokások itt helyben is úgy alakították, hogy egyik legnépszerűbb lett, főképp a frekventáltsága és a nyári nagy idegenforgalom miatt. Ha a város felől átmegyünk a hídon, elhaladunk a Fodor Halászcsárda előtt, elhagyjuk a Wellness Hotelt, hamarosan elérkezünk a Park Hotelhez.

A Park Hotel nagy rácfelvarráson esett át, 2013 nyarára teljesen felújították, azóta is az év minden napján várja látogatóit a megszépült szállás. A szerelemlakatos körtúra idején a homlokzat szép ünnepi díszben pompázott, idézi a karácsonyi hangulatot. A hotel bejárata előtt helyezték el a tulajdonosok a betonvasból készült, szív alakúra meghajlított, pirosra festett un. lakatfát.

Galéria az írás után lent

Ezen a szerelemlakat fán egyre csak gyűlnek a legkülönbözőbb lakatok. Az ötletgazdák azokra is gondoltak, akiket esetleg a helyszínen meglepetésként ér a látvány és úgy döntenek, szeretnének ők is elhegyezni egyet. Ők akár automatából is vásárolhatnak maguknak ott a helyszínen, de a recepción is kapható. Sok-sok lakat, sokféle felirat, míves és egyszerűbb díszíti a szálloda előtti „fát”.

És ha már nem fűti az embert a szerelem, (vagy még nem) a séta végén a ködös hideg estén jólesik egy forró tea. Ki gondolná, hogy még ilyenkor is működik egy kiülő a Kossuth Lajos utcán? A Várkonyi Bisztróban még nem voltam, épp itt az ideje, hogy -ha csak egy forró tea erejéig is- kipróbáljam.


Galéria az írás után lent

A szépen kivilágított bejárat melletti asztaloknál foglaltam helyet, a pincér hamar érkezett is. Nem hinném, hogy öt fokban sokan ülnének le ilyenkor egy szabadtéri asztalhoz, ám olyan csábító volt, hogy így a szerelemlakatok után egy forró ital elfogyasztására épp alkalmas helynek bizonyult. Na jó, egy halászlét is el tudnék képzelni ott. A vacsorázni érkező vendégek a szintén hangulatos benti részben foglaltak helyet. Nem kellett sokat várni, gyönyörű szervírozásban érkezett is a gyümölcstea valódi gyümölcsdarabokkal, dugattyús kiöntőben, melyet nagy üvegkehelyből fogyasztottam, így a kesztyű nélküli kezem is átmelegítette. Egy kicsit még játszottam a csillogó fényekkel, madj mielőtt kihűlt volna, megittam a finom teát.
Pénzes Sándor 

Ajánlat