gyula fotó

Egy menekülés állomásai, fotó dokumentációs kiállítás Gyula város

A gyulai Október 23. Alapítvány és a budapesti Osztrák Kultúrális Fórum a XX. századi európai történelem néhány pillanatának bemutatására vállalkozott.
A második világháború után, 1945 májusában az osztrák ideiglenes kormány és a szövetséges hatalmak azzal a problémával találták szemben magukat, hogy mintegy egymillió külföldi személy (elsősorban kitelepített "svábok", volt kényszermunkások és hadifoglyok) tartózkodott Ausztria területén. Az ő ellátásuk boztosítását menekülttáborok formájában próbálták megoldani. Mivel szinte lehetetlen volt ilyen rövid idő alatt annyi új tábort létesíteni, amennyire szükség lett volna, a már meglávő több száz tábort használták. 

A kiállítás képei amatőr felvételek, melyek Kisilvától (a mai Románia területén, Kolozsvárhoz közel) Nyugat felé tertó menekülés állomásait mutatják be. A magyar Balogh Géza 1944 végén családjával az egyre közeledő front elől menekült Ausztria felé, ahol különböző angol menekülttáborokban kaptak elhelyezést. 1946 után Budapesten keresztül tértek vissza Erdélybe.
Balogh, műkedvelő fotós lévén megörökítette a menekülés egyes mozzanatait. A képek a visszavonulók vidám pillanatoktól sem mentes hétköznapjait, de elsősorban a puszítás nyomait mutatják be. A felvételeken egy rendkívüli helyzet normalitása vált ezen a kiállításon megdöbbentő módon láthatóvá.

A kiállításra a tervek szerint a fotók készítőjének fia is eljött volna édesapja képviseletében, azonban nem sokkal előtte meghalt. A jelenlévők gyertyagyújtással tisztelegtek emlékének.

Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város
Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város
Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város Fotókiállítás Gyula város

 

 

Ajánlat