gyula fotó

2018 januári februári programok

2018. JANUÁRI PROGRAMOK:

2018. január 10., 19.00 óra

SZÜCSINGER

Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs zenés irodalmi estje
A zenész Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA) és a költő Szálinger Balázs meghatározhatatlan műfajú, kb. másfél órás előadása koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek meg öncélú örömzene. Az est szervező ereje a közös mániák (Petőfi Sándor, Beatles, a magyar kabaré) felmutatása és a humor, amit legalább két ember érteni fog. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a Világslágerek Magyarul, melynek során végre ez a viharvert kis nép is saját nyelvén élheti át a legnagyobb slágereket.
Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft2018. január 16.,19.00 óra

PETER SHAFFER - Ki Fut a Nő után

avagy Ki után Fut a Nő? - édes hármas-páros játék 2 félidőben
Találkozások jönnek mennek különböző formában. Jelentéktelenek és megrendítők. Langyosak és forróak. Bennük az élet nagyobb vagy éppen apróbb kérdései tűnnek elő:
Mi a vonzóbb a nő számára, a szerénység vagy a magabiztosság? Kit választunk és miért választjuk? Mi választunk vagy minket választanak? Vajon jól választunk vagy megbánjuk? Keressük együtt és megkapjuk a választ! Talán…
Szereplők
Nagy Enikő - Doreen/Belinda
Szabó Győző - Ted/Charles
Széles Tamás - Bob/Julian
Rendező - Jantyik Csaba
Díszlet/jelmez - Árva Nóra
Hang/fény - Kiss Tibor
Asszisztens - Kozma Krisztina
Belépőjegy: 2000 Ft, diák: 1000 Ft

2018. január 22., 19.00 óra:

Hedry Mária: Zrínyi Ilona - monodráma


Zrínyi Ilona: Juhász Róza
Rendező: Árkosi Árpád
Díszlet, jelmez: Libor Katalin
Zene: Rossa Levente
Dramaturg: Kulcsár Edit

A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát. Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.
Az előadás egyik újszerű, erős darabja lehet az ifjúság számára tervbe vett, nemzeti identitást erősítő programoknak.
Az előadás  hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit.
Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft

2018. január 25. 18.30 óra
25 éves a Békéstáji Művészeti Társaság - kamarakiállítás
A tárlatot megnyitja: Banner Zoltán művészettörténész


2018. január 25., 19:00 óra

Kortárs Művészeti Mesterkurzusok - Lonovics László

Belépés díjtalan

Új előadássorozatunk januári vendége Lonovics László képzőművész, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke. 1951-ben született Békéscsabán, tanulmányait a szegedi Tanárképző Főiskola, földrajz-rajz szakán, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola vizuális- és környezetkultúra-multimédia szakán végezte. Jelenleg a Gál Ferenc Főiskola pedagógiai karának docense. Korai figurális festményei után a 70-es évek második felétől a hazai újkonstruktív kifejezésmód hatására (Fajó János, Bak Imre stb.) síkkonstruktív stílusú sokszorosított grafikákat, szitanyomatokat készít. A 80-as évek elejétől a fénnyel történő komponálás lehetőségeit kutatja, valamint számítógépes grafikával foglalkozik. Tervezőgrafikusként több tucatnyi könyv és egyéb kiadvány készítője. Számtalan szakmai díj tulajdonosa, 2005-ben a MAOE is szakmai díjjal ismerte el munkásságát. 2006-ban Békés Megyei Príma-díjat kapott. Előadásában a korszerű képzőművészet formanyelvéről, kifejezési lehetőségeiről, saját pályájáról és hitvallásáról beszél majd.

2018. január 30., 19.00 óra

„A bor filozófiája”  - Rátóti Zoltán és Huzella Péter estje


Hamvas Béla útmutató szövegei a borról, az ivásról, az élet öröméről.
Hamvas gondolatai mellett Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Márai Sándor, Zalán Tibor énekelt versei, valamint népdalok, kocsmadalok és diákdalok csendülnek fel az est során. Az előadást Márai szövegek keretezik, közöttük hangzanak el Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvének fontos részei és énekelve a magyar költészet klasszikus és mai boros versei.

Belépőjegy: 1000 Ft, diák: 500 Ft


 

Ajánlat