gyula fotó

2016 február a Gyulai Várszínházban

Február a Gyulai Várszínházban - 2016

Egész hónapban megtekinthető a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában Darabos György fotókiállítása, amely Magyarország egyik legszebb táját, a Káli-medencét mutatja be nagyméretű képeken.

Február 2-án egy különleges zenei csemegében lehet része a jazz kedvelőinek. Két népszerű muzsikus mutatja be koncertjét Minden délibáb címmel a Kamarateremben. Ez az anyag 2015-ben elnyerte az Év jazz lemeze címet Berki Tamás énekes és Sárik Péter zongorista előadásában. Ők lesznek a vendégek a Gyulai Várszínház Kamaratermében, ahol élőben hallhatjuk a hanglemez anyagát. Berki Tamás a magyar jazz élet nagy doyenje, aki több évtizedes pályafutása során nem csak itthon, hanem külföldön is jelentős sikereket ért el. 1985 óta rendszeresen szerepel Európa legjobb jazz énekesei között a szavazólistákon. Közvetlen, improvizatív előadásmódja azonnal megnyeri a közönségét. Sárik Péter a fiatal jazz zongorista nemzedék egyik legtehetségesebb képviselője, aki külföldön is nevet szerzett. Tanulmányai elvégzése után 2002-ben csatlakozott a Jazzpression zenekarhoz, amellyel hamarosan Magyarország legnépszerűbb formációja lettek. Saját zenekarával is jelentős sikereket ért el. Ritmusos, színes játéka népszerű a hallgatók körében. A Berki Tamással készített Minden délibáb című album tavaly az év lemeze díj mellett elnyerte a Fonogram-díjat is. A minőségi és a jó zene hívei biztosan nem fognak csalódni a duó gyulai koncertjében.

Február 10-én a Filmklubban egy zenés amerikai filmet nézhetnek meg Ray Charles életéről. A szegény sorból induló vak zongorista hamar világhírre tett szert. Az életrajzi film Jamie Foxx főszereplésével mutatja be a zenész viharos életét. Jamie Foxx kiemelkedő alakításáért Golden Globe- és Oscar-díjat kapott 2005-ben.

Február 15-én a komoly zenéé lesz a főszerep. Az örök szerelemről szóló népszerű zenekari művekből állította össze műsorát a három kiváló komolyzenész: Schöck Atala, Beke Ágnes és Áchim Erzsébet Szerelmes dalok címmel. Műsoron: Beethoven, Saint-Saëns, Kreisler, Fauré, Poulenc, Debussy, Satie, Bizet, Piazzolla, Massenet, Toselli egy-egy népszerű műve szerepel. Schöck Atala a Magyar Állami Operaház alt szólistája, aki az utóbbi időben főszerepek sorát énekli itthon és külföldön. 1998-ban megnyerte a Simándy József Énekversenyt, majd ezt több más díj is követte. Előbb a szegedi opera, majd 2004-től a budapesti opera népszerű szólistája. Rendszeresen énekel külföldi operaházakban is: Bayreuthi ünnepi Játékokon, Frankfurtban, Drezdában, Prágában, Bécsben és Párizsban.
Beke Ágnes hegedűművész 8 éves korában kezdett hegedülni, már ekkor a zenekari játék volt számára a legvonzóbb zenei tevékenység. Tanulmányai befejezése után 1980-tól a Magyar Állami Operaház zenekarának, illetve 1983 óta a Budapesti Vonósok együttesnek is tagja. Sokszor ad szólókoncertet is. A gyulai kötődésű Áchim Erzsébet orgonaművész és zongorista 5 éves korában kezdett zongorázni tanulni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgonaművész - tanári diplomát szerzett. Nagyon sok sikeres koncertet adott itthon és külföldön. Az utóbbi években sokszor játszik zongorán, mint ahogy a mostani gyulai koncerten is. A szerelemről szóló népszerű szerzemények bizonyára elnyerik a gyulai hallgatók tetszését is.

Február 24-én egy abszurd vígjátékot láthatunk a Kamaraterem színpadán. Két népszerű komikus, Scherer Péter és Katona László már sokszor megnevettette a gyulai közönséget a Várszínházban. Scherer Péter többek mellett az Argo filmek és a Beugró illetve Mindenből egy van című tv sorozatok népszerű színésze is. Most Gyulán egy abszurd komédiában láthatják őket, amelynek A hal nem hal bele a címe. Az uszodában játszódó történet során két ember sajátos viszonyán keresztül nevethetünk a sok esetlen szituáción. A piros sapkás és a kék sapkás úszó két külön világot képvisel, akik egymást akarják meggyőzni igazukról. A Nézőművészeti Kft. előadásában szó esik a horgászatról is. A két szereplő alaposan körbejárja azt a témát, vajon éreznek-e a halak. Úszóknak és horgászoknak kihagyhatatlan, de mindenkinek ajánlható az előadás, akik szeretik az abszurd humort.
B.S.

 

Február 1-29.

„Fotók Magyarország egyik legszebb tájáról, a Káli-medencéről”

Pillanatok a Balaton-felvidékről Darabos György fotókiállítása

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2016. február 29-ig
Február 2. 1900 óra

„A 2015-ös év „Jazz lemeze” most élő koncerten Gyulán”

Minden délibáb – jazz koncert

Berki Tamás – ének, Sárik Péter – billentyűs hangszerek
Február 10. 1900 óra

FILMKLUB

Ray – amerikai film (2004)

Oscar-díjas zenés film Ray Charles életéről

Rendező: Taylor Hackford
Február 15. 1900 óra

„Komolyzenei koncert az örök szerelemről”

Szerelmes dalok – hangverseny

Közreműködik: Schöck Atala – ének, Beke Ágnes – hegedű

Áchim Erzsébet – zongora

Műsoron: Beethoven, Saint-Saëns, Kreisler, Fauré. Poulenc, Debussy, Satie, Bizet, Piazzolla, Massenet, Toselli művei

Az est műsora:

Ludwig van Beethoven: F-Dur Romance

Ludwig van Beethoven: Holdfény szonáta 1. tétel

Camille Saint-Saens: Tavasz ária

Fritz Kreisler: Szinkopák

Fritz Kreisler: Kis bécsi induló

Gabriel Fauré: Les Berceaux

Claude Debussy: Arabesque

Erik Satie: Je te veux

(szünet)

Claude Debussy: Claire de Lune

Francis Poulenc: Les chemins de lámour

Jules Massenet: Meditation a Thais c. operából

George Bizet: Seguidilla a Carmen c. Operából

Astor Piazolla: Libertango

Francis Poulenc: Toréador

Enrico Toselli: Serenade
Február 24. 1900 óra

„A két népszerű nevettető az abszurd komédiában”

Emmanuel Robert -Espalieu:

A hal nem hal bele

Játsszák: Scherer Péter, Katona László

A Nézőművészeti Kft. előadása

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

 

Ajánlat