gyula fotó

2016 december a Gyulai Várszínházban

December a Gyulai Várszínházban
Számos színvonalas program várja a nézőket decemberben is a Gyulai Várszínház Kamaratermében. Mikulásnapon, azaz december 6-án 18.30 órakor egy fiatal képzőművész Both Teodóra festő kiállításának megnyitója kezdődik Jelenések címmel. A tárlatot Cs. Tóth János művészeti író nyitja meg.Both Dóra a harmóniát keresi tájban és lélekben egyaránt

Nem sejtelmes világot akar képein ábrázolni, hanem a tárgyi és természeti világ, a bennünket körülvevő megannyi külső körülmény érdekli. A debreceni határban Nagycserén olyan környezetben él és alkot, ahol a még romlatlan növényi környezet inspirálóan hat rá. Művei nem kényszeres alkotások, hanem szabadon, őszintén megvallott kompozíciók. Nem a szűk világba zártság jellemzi képeit, sokkal inkább keresi a széles, levegős tereket. Harmóniára, egyensúlyra vágyik, nincs helye képein a disszonanciának. Mindezt szándékosan, művészi alázattal teszi, keresve, felmutatva a képek mögött a lélek mélyén rejtőzködő őszinteséget.

A kiállításmegnyitó után 19 órától Mikulás-napi koncertet hallgathatnak meg a Mrs. Coulmbo-s csajok duójától. A Megasztár első szériájából megismert Galambos Dorina és Héjja Kati Duó koncertjén Áron András 'Apey' lesz a vendégelőadó

A Mrs. Columbo zenekar vagány, és életigenlő csajduója kellemes esti szórakozást ígér, és nem csupán az akusztikus önmegvalósítás miatt. Formációjuk egyszerre frissítő és bódító, pimaszul őszinte és magával ragadó. Egyszálzongorás műsorukban természetesen felcsendülnek Mrs. Columbo szerzemények, örökzöldek, és napi popslágerek improvizációval átszőtt bensőséges hangulatban. A koncert létrejöttét a Cseh Tamás program támogatja.

December 13-án Willy Russel: Shirley Valentine című lírai komédiában lép színpadra Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő. A József Attila Színház előadása Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine évtizedek óta már csak a konyhai falnak beszél. Mert ha a férjéhez szólna, olyan, mintha a falnak beszélne. Ezért inkább az igazi falat választja. De talán mégsem zárult be végleg minden kapu… Ki tudná megmondani, a világ bármely táján hány hasonló, középkorú asszony ismer magára Shirley sorsában. Hányan és hányszor gondoltak arra, hogy ki kellene lépni a háztartás és a házasság monotóniájából, a megunt háziasszonyi és családanyai szerepből és elmenni messzire. Mindent otthagyni és új életet kezdeni. Megkeresni régi énünket és mai igazibb önmagunkat.
Shirley Valentine az 1988-as londoni ősbemutató óta bejárta a világot. Színdarabban és amerikai filmben egyaránt. Most végre elérkezett Vándor Éváig és hamarosan láthatják a Gyulai Várszínházban is.

December 19-én Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző emlékére ad komolyzenei koncertet a Várszínház kamaratermében Kokas Katalin hegedűművész és Balog József zongoraművész.

Kocsis Zoltán hároméves korában kezdett el zongorázni, 18 éves volt, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét, három évvel később pedig megkapta a Liszt Ferenc-díjat, és mindössze 25 éves volt, amikor Kossuth-díjjal jutalmazták, amit aztán 2005-ben másodjára is kiérdemelt.1983-ban Fischer Ivánnal alapította meg a Budapesti Fesztiválzenekart, 1997 őszétől vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, amivel több európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Japánban is megfordult. Harmincéves korától, karmesteri pályája mellett, már komponált is. 1984-ben Érdemes Művész címet, 1990-ben Kiváló Művész címet kapott. Kocsis Zoltán hosszan tartó betegséget követően 2016. november 6-án tért örök nyugalomra.

Kokas Katalin mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként (ezen belül hegedűsként és brácsásként) gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.

Ő játszotta Kocsis Zoltánnal a Művészetek palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, Jean Sibelius versenyművét. A művésznő rendszeres fellépője a Gyulai Várszínháznak, aki ezúttal is szívesen vállalta a felkérést.

Balog József a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagja, a világ 3 kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Zenész családból származik, zenei tanulmányait négy évesen magántanárnál kezdte. A zeneiskolai tanulmányok után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Tanárai László Éva, Schweitzer Katalin, Krause Annamária és Jandó Jenő voltak. Diplomáit kitűnő minősítéssel szerezte. Tanulmányait követően 8 évig volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a zongora, valamint az ének tanszéken, rendszeresen tart kurzusokat Magyarországon és Európa több országában. Számos felvételt készített a Magyar Televízió és Rádió, a Török Állami Televízió és Rádió, a Román Állami Televízió és Rádió számára. Magyarország legtöbb vezető együttese mellett Európa számos zenekarával koncertezett már olyan nagyszerű karmesterek irányítása alatt, mint Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Kocsár Balázs, Deák András, Vető Tamás, Gál Tamás, Felix Carrasco, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely, Hollerung Gábor, Kovács László, Gábor Ferenc.

Gedeon József igazgató emlékét örökre megőrizve, a Gyulai Várszínház dolgozói januárban jazzkoncerttel köszönnek el a direktortól.

 

Ajánlat