gyula fotó

Gyulai várszínházi programok 2011 ősz-tél

Gyulai Várszínház Kamaraterem Gyula, Kossuth u. 13.
2011. novemberi, december havi programok.

 

 

 

Decemberi programok a Gyulai Várszínház Kamaratermében

A karácsonyra készülődve a Várszínház Kamaratermében is jó néhány ünnepi programot rendeznek decemberben.
December 20-ig tekinthető meg a Kamaragalériában a Szentendrén élő, Kossuth-díjas festőművész, Aknay János kiállítása, amelynek címe Festő az angyalok között.

December 5-én az utóbbi évtizedek egyik legeredetibb és legsikeresebb magyar színdarabját láthatják Gyulán, az Ibusárt. Parti Nagy Lajos nyelvezetében zseniálisan megírt művét most a budapesti Örkény Színház produkciójában nézhetik meg Bíró Kriszta nagyszerű alakításában. A mű alcíme; „huszerett egy hangra”, arra utal, hogy ez a mű szerencsés keveréke a vígjátéknak és az operettnek, valamint a kortárs drámának. A szatirikus vígjáték főszereplője Sárbogárdi Jolán MÁV jegypénztárosa, aki arról álmodik, hogy az általa írt operett címszerepében arat majd sikert. Az Ibusárt az 1996-os bemutatója óta számos magyarországi és határon túli színház játszotta nagy sikerrel. Az Örkény Színház előadását négy éve játsszák telt házak előtt Budapesten. A rendhagyó darabot Pelsőczy Réka rendezte, a zeneszerző Darvas Ferenc. A Gyulai Várszínház 2002-ben már bemutatta az Ibusárt Udvaros Dorottya főszereplésével Novák Eszter rendezésében. Remélhetőleg most is nagy sikert fog aratni városunkban a kiváló színdarab.

December 7-én rendhagyó esttel várják a nézőket. A humor jegyében fogant az az új műfaj, amit irodalmi stand up comedynek lehetne nevezni, hiszen három kiváló erdélyi író a székely humor legjavát hozza el a Gyulai Várszínházba. Az Irodalmi Humor Fesztiválokon a legnagyobb sikert szinte mindig az erdélyi írók aratják a nyári szezonban. Őket hívták most el, hogy ismét megnevettessenek minket ízes beszédükkel, góbés észjárásukkal. Fekete Vince Kézdivásárhelyről, Muszka Sándor Csíkszeredáról, Orbán János Dénes Kolozsvárról érkezik. Az est címe: Iszkiri a guruzsmás berbécs elől. Kit is hívhattak volna mást zenei kísérőnek, mint a Békéscsabai Berbécs együttest, akik erdélyi népzenét játsszanak és Soós Emőkét, aki énekelni fog. Az est szerkesztő-házigazdája Dr. Elek Tibor lesz, a Bárka folyóirat főszerkesztője.

December 12-én egy klasszikus komédiát mutatnak be a Kamarateremben. Moliére: Tartuffe című darabja kötelező olvasmány a középiskolában, ezért várják a diákokat is az előadásra, hiszen egy dráma teljesen akkor érthető meg, ha élőben, színpadon látja valaki. Az előadást a budapesti Tér Színház mutatja be Bucz Hunor rendezésében.

December 15-én folytatódik a filmklub októberben elkezdett vetítéssorozata. Most a neves spanyol  filmrendező Luis Buñuel 1972-ben bemutatott A burzsoázia diszkrét bája című vígjátékát vetítik. Az Oscar- és Arany Glóbusz-díjban részesült olasz-spanyol-francia film a francia nagypolgárság üres, álszent, hazugságokkal átszőtt életét mutatja be olykor szürrealista eszközöket is felhasználva. A film főszerepeit kiváló színészek játsszák: Fernando Rey, Michel Piccoli, Delphine Seyrig.

December 19-én a karácsonyt egy szép koncerttel köszöntik a Kamarateremben, amelynek a címe Téli alkony. A lemezbemutató koncerten a zenét a kiváló zongoraművésztől Binder Károlytól hallják, aki a karácsonyra komponált zenéit játssza el. A verseket az egyik legszebb hangú magyar színész Helyey László mondja el. A gonddal megválogatott verseket Dzsida Jenő, Juhász Gyula, József Attila, Ady Endre írta. Az elhangzott szöveg izgalmasan lebeg majd a hallgatóság körül átszőve a gyönyörű zongoramuzsikával. A koncert nem akar mindenáron karácsonykodni. Minden csak természetesen, de egyúttal emelkedetten fog elhangzani úgy, ahogy ünnepkor annak lennie kell. Ezzel a koncerttel kíván mindenkinek békés, szép karácsonyt a Gyulai Várszínház.

 


november 24.   19:00 óra     Népzenészportrék

Halmos Béla bemutatja a Rabja vagyok az életnek című filmjét, amelyet a magyarszováti prímásról, Maneszes Mártonról forgatott. Utána népzenei koncert - Halmos Béla és a Békés Banda, majd táncház

 

Belépőjegy: 1200 Ft, diákjegy: 600 Ft


2011. december havi program


DECEMBER 1-20.    Festő az angyalok között - Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállítása.
Belépés díjtalan
 
DECEMBER 5.     19:00 óra

„Az utóbbi évtized legeredetibb darabja”
Parti Nagy Lajos: IBUSÁR – huszerett egy hangra
Sárbogárdi Jolán szerepében: Bíró Kriszta
Rendező: Pelsőczy Réka            Zeneszerző: Darvas Ferenc
Egy harisnya-szomorú, ám végzetes őszi napon, Sárbogárdi Jolán MÁV menetjegykiadó föllázad, és súlyos függelemsértés keretében  előadja éjeinek harapdált gyümölcsét, az általa írt operettet."
Az Örkény Színház és a Kék Művészügynökség közös produkciója.
Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft


DECEMBER 7. 19:00 óra

A székely irodalmi humor fenegyerekeinek estje
Fellépnek: Fekete Vince (Kézdivásárhely), Muszka Sándor (Csíkszereda-Csíkszépvíz), Orbán János Dénes (Kolozsvár) – írók
Közreműködik a Berbécs zenekar és Soós Emőke
Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 800 Ft


DECEMBER 12.  19:00 óra   Moliére: Tartuffe - komédia két részben
 Rendező: Bucz Hunor. A budapesti Tér Színház előadása
Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 800 Ft


DECEMBER 15.      FILMKLUB – A burzsoázia diszkrét bája - R.: Luis Buñuel
1900 óra    Oscar-díjas spanyol-francia-olasz filmszatíra (1972)
    Belépőjegy: 500 Ft


DECEMBER 19.   19:00 óra    Karácsonyi lemezbemutató koncert versekkel
Téli alkony
Zongora: Binder Károly
A verseket mondja: Helyey László
Válogatás Dsida Jenő, Juhász Gyula, József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső karácsonyi verseiből
               Belépőjegy: 1200 Ft, diákjegy: 600 Ft


Váltson bérletet!
A Gyulai Várszínház őszi-tavaszi kamaratermi szezonjára, négy alkalomra szóló felnőtt, nyugdíjas, diák bérlet váltható, amellyel kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.

Belépőjegyek elővételben, munkaidőben vagy az előadás előtt a helyszínen válthatók.
Cím: Gyula, Kossuth u. 13. Tel.: 66/463-148; 30/639-9062
E-mail: gyulaivarszinhaz@t-online.hu; Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu
A színház a műsor-, a szereplő- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartja!   

 

Egész novemberben megtekinthető a Kamaraterem előterében lévő galériában Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállítása. A Szentendrén élő alkotó nagyméretű képeit a város épületei inspirálták megjelenítve benne az ott élő embereket is. A tárlat címe: Festő az angyalok között.

 
A Gyulai Várszínház újdonsága ezen az őszön a művészfilmeket bemutató filmklub beindítása. November 3-án este a neves svéd filmrendező, Ingmar Bergman 1982-es filmremekét, a rendező gyermekkorát tablószerűen bemutató, látványos, Oscar- és Golden Globe-díjas Fanny és Alexander című alkotást mutatják be.
November 11-én pénteken este egy különleges, látványos koncertben lehet része mindazoknak, akik megnézik a hazánkban turnézó dán Starnge Party Orchestra nevű zenekar gyulai koncertjét. A koncert nem csak zeneileg lesz kiváló, hanem látványában is. William Blake műve inspirálta A vonat című produkciót, amely a zene, a színház, a virtuális művészet különleges keveréke. A vetített háttérben előadott koncert mindenkit elrepít egy utazásra, amelynek élményét sokáig őrzi majd otthonában is. Az utazás során furcsa helyszíneken járunk; szédítő magasságokban és a belsőnk kimeríthetetlen mélységeiben. Az együttes tagjai: Anders Vestergaard – zongora, orgona, Kre Elers – dob, Kristian Vilmann – szakszofon, harangjáték. A különleges koncertet Allan Klie, a Koppenhágai Zenés Színház rendezője állította színpadra.
November 14-én este egy fergeteges komédiát nézhetnek meg Telefondoktor címmel. Szabó Borbála kortárs szerző műve a mai zavaros világunkban játszódik. Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőbe. Elkezd telefonálni. S ezzel megelevenedik napjaink valósága. Sorra tűnnek fel az orvos életének fontos szereplői: óvodás gyermekei, link barátja, öko-bio-liberális-Waldorfos felesége, idős édesanyja és a többiek. Miközben jót nevetünk a Göttinger Pál által remekül megformált főszereplőn, egy kicsit magunkra, mai világunkra ismerünk. Az intelligens humorral megírt darab egy pillanatra sem engedi el a nézőt, hihetetlen jó ritmusa van, és a közönség sokszor majd lefordul a székről nevettében. Kihagyhatatlan.
November 24-én a népzenéé lesz a főszerep. A Várszínházban tavasszal elkezdett zenészportré dokumentumfilm sorozatban, most Halmos Béla a magyarszováti prímásról, Maneszes Mártonról forgatott filmjét vetíti le, amelynek címe Rabja vagyok az életnek. A filmbemutatót koncert majd táncház követi. A koncertet adó Békés Banda műsorában a vendég prímás Halmos Béla lesz. Az együttes tagjai: Barbócz Sándor, Lipták Dániel, Nagy Gábor, Csepregi András és János Hajnalka.

B. S.


 

A Gyulai Várszínház őszi-tavaszi kamaratermi szezonjára, négy alkalomra szóló felnőtt, nyugdíjas, diák bérlet váltható, amellyel kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.

2011. október havi program

Október 25. 18:30 óra Festő az angyalok között

Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállításának megnyitója
A kiállítás megtekinthető Gyulán a Kossuth u. 13. szám alatt december 20-ig munkanapokon 9-16 óráig
Belépés díjtalan


Október 25. 19:00 óra

A Füveskönyv 54 írása prózában és megzenésítve 
A köznapiról és a látomásról – színházi est egy szereplőre és egy hegedűsre
Márai Sándor: Füveskönyve alapján
Szereplők:
Benkő Nóra – színművész
Balázs Barnabás – hegedűművész
Szerkesztő-rendező: Halmy György
Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 800 Ft


OKTÓBER 27.        Filmklub
1900 óra        Művészfilmek a Gyulai Várszínház Kamaratermében
Fellini: Édes élet
A film után beszélgetés
Belépőjegy: 500 Ft

               


Belépőjegyek elővételben, munkaidőben vagy az előadás előtt a helyszínen válthatók.
Cím: Gyula, Kossuth u. 13. Tel.: 66/463-148; 30/639-9062
E-mail: casteatr@t-online.hu; Honlap: www.gyulaivarszinhaz.hu
A színház a műsor-, a szereplő- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartja!

Ajánlat