gyula fotó

Katona Tamás mondott beszédet Gyulán 2011. március 15.-én a nemzeti ünnepen

Részlet Katona Tamás ünnepi beszédéből:
"Petőfi vár egy mondatot, hogy hangozzék végre el, és végre elhangzik. valaki felsóhajt és azt mondja: de gyönyörű ez a szöveg. Menjünk fel Budára a cenzorhoz, írassuk alá és nyomtassuk ki!
VIDEÓVAL FRISSÍTVE"


Petőfi azt mondja: „cenzort többé nem ismerünk, menjünk egyenesen a nyomdába!”
És mennek, isteni nyomda van a közelben, a Hatvani utcában, a mai Kossuth Lajos utcában, Landerer és Heckenast nyomdája. Landerer úr, ez a pohos, hatalmas, fekete szakállú ember  remek kapcsolatokat ápol az osztrák titkosrendőrséggel, tudja pontosan, hogy jönni fognak a fiatalok, hát előző este azt mondja a gépmesterének Christian Glutschnak:
„Nézze  Glutsch, holnap nagyon észnél kell lenni, mert holnap jönnek a fiatalurak, akarnak valamit, ha kevesen vannak, akkor a nyomda személyzete elbír velük, akkor ki köll pofozni őket, ha sokan vannak, isten neki, meg kell csinálni amit akarnak.”
És sokan vannak, ötezren vannak. Bent a nyomdában lázas munka kezdődik, Petőfinél nincs ott a kézirat, mert tudja fejből a saját versét. Hat szedő áll oda mellé, a kis szedőszekrényéből rakja egymás mellé a betűket és nagyon stílszerűen az utolsó versszakot azt, „hol sírjaink domborulnak,..” azt egy öreg zsidó betűszedő, Kohn bácsi szedi ki. Jókai, akinek az a kellemetlen feladata van, hogy az immár 5000 főre szaporodott tömeget a nyomda előtt szóval tartsa, végre megkapja az első kinyomtatott példányokat és kezdi hajigálni az emberek közé,  Jókai galamb lelkű lény és látja, hogy az ötezer ember tízezer kezében ötezer ernyő van és mind az ötezer ernyő nyitva, mely tízezer szemet veszélyeztet. Ráordít az emberekre:
"polgártársak, úgy lett holnap golyók zuhognak ránk és nem az eső, akkor elfutunk-e? Ugye nem!"
És ötezren ordítják azt, hogy nem! (mert ha megmondják nekünk, hogy mit kell mondani, akkor tudjuk) Ekkor Jókai ezt mondja: „polgártársaim, talán csukjuk be az ernyőket!”
Ötezer ernyő csukódik be egyszerre, egyetlen kattanást lehet hallani, de az már a korszerű, az európai és polgári Magyarország első szívdobbanása, mert az első pont már teljesedett. És teljesedik a többi is, hála Pozsonynak az országgyűlésnek, és hála Bécsnek, ahol István nádor ki tudja vívni azt , hogy  Batthyányiból miniszterelnök legyen."

 

 fotók, videó: Pénzes Sándor

Nemzeti Ünnep Gyula város


A képeket lapozhatja a billentyűzet jobb és bal nyilaival is!

Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula
Gyula Gyula Gyula

 

Ajánlat