gyula fotó

J. D. Salinger: Zabhegyező - Gyulai Várszínház kamaraterem

A Zabhegyező írója, Jerome David Salinger 1919. január 1-jén született New Yorkban és 2010 ben, nem sokkal több mint egy évvel ezelőtt hunyt el.
A Gyulai Várszínház kamaratermében megtartott előadást rendezte és előadta Kolcsár József a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja
 

"1951-ben publikált Zabhegyező című regénye egy csapásra kultikus figurává tette. Főművében egy frusztrált, kiábrándult és agresszív fiatal nemzedékről írt, rajtuk keresztül adva nyomasztó látleletet az amerikai társadalomról. A Zabhegyező főhőse, Holden Caulfield ennek a generációnak - és persze a mindenkori lázadó és elégedetlen kamaszkornak - az emblematikus alakja. Salinger ezzel a regénnyel csempészte be a káromkodást a magasirodalomba.
A regény több generációnak meghatározó élmény: John Lennon gyilkosa, Marc Chapman egyenesen azt állította 1980-ban, hogy azért ölte meg John Lennont, hogy ezzel is népszerűsítse Salinger Zabhegyező című regényét. Egy évvel később Ronald Reagen merénylőjénél is találtak egy példányt a kötetből."
(origo.hu)

Részletek a Várszínház kamaratermi előadásából:

Ladics ház Gyula múzeum
Zabhegyező


J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező
J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező
J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező
J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező J. D. Salinger: Zabhegyező
J. D. Salinger: Zabhegyező

Fotók: Pénzes Sándor


Grafológiai elemzés a művész írása alapján, Bokor Ildikó grafológus munkája:

„NEM KICSIBEN GONDOLKODOM”

Kolcsár Józsefet, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművészét januárban nevezték ki a Kézdivásárhelyi Városi Színház művészeti igazgatójává. A tisztséget egyenlőre, másfél évadra vállalta el, azonban tervei hosszabb távra szólnak.

1980 májusában született a Maros megyei Körtvélyfáján. Az elemi iskolát itt, a középiskolát Marosvásárhelyen végezte. A Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán 2003-ban diplomázott és a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színházhoz szerződött. Az itt eltöltött, közel nyolc év alatt, a színházi elfoglaltságai mellett több kihívást vállalt magára, a Plugor Sándor Művészeti Líceum improvizáció tanáraként tevékenykedett. 2003-2006 között, 2004-től 2008-ig a Dávid Ferencz Ifijúsági Egylet „Arlequin” színjátszó csoportját vezette, 2008-tól pedig a Kézdivásárhelyi Vigadó színjátszó csoportjával dolgozik. 2006 és 2010 között a Színházi Tükör c. kulturális rádióműsor (sepsiszentgyörgyi Sláger rádió) főszerkesztője és műsorvezetője volt. Mindemellett színházi szerepekben sem szűkölködött. Ezek között például A velencei kalmár, Figaro házassága ,avagy Bolond 1 őrült nap!!!, Csongor és Tünde, Macbeth, Csárdáskirálynő, a Zabhegyező, amit a Gyulai Várszínház kamaratermében adott elő.

Kolcsár József színművészben jómagam egy nagyon színes, különleges személyiségű embert ismerhettem meg, fergeteges előadásmódja lenyűgöző volt számomra, amely a sokszínűségen keresztül, nagy mélységek és magasságok lelki verziójában bődületes nagy energián keresztül a színpadi játékában is tükröződött. Egész lénye megérintett, így kíváncsi voltam az aláírása produktumára.

Az írásstruktúrája kimagaslóan kiművelt, ami azt jelenti, hogy jól kidolgozott írásformátumot használ. A standard értéknél magasabb értéket mutató felső zóna arány kiemelkedő intellektusra utal, kreatívan megformázott „k” betűi jó alkotó készségre és ötletességre vall. Az adott személy kiemelkedő intellektussal rendelkezik és egyben hajlamos a spirituális szemléletmódra. Egyénisége határozott, olykor szélsőségekben tükröződik érzelemvilága, ami azt jelenti, hogy hajlamos arra, hogy nagyon magasra, de időnként nagyon mélyre is kerüljön érzelmileg. Gondolkodása gyors és kifinomult, beleérző képessége nagyon magas szintet ért el. Empatikus ember, aki át tudja érezni mások élethelyzetét és egyben igyekszik segíteni is feladatuk megoldásában. Kritikai érzéke kiemelkedően magas, akár éles nyelvű is lehet. Ő az a személyiség, aki inkább holisztikusan, azaz egészben lát rá a dolgokra, jó megérző képessége, intuíciója segítheti őt a bonyolult élethelyzetek megoldásában. Igazságérzete nagyon erős, ezáltal igyekszik mindig mindent egyenjogúnak tekinteni, „az én, a te, az ő egyenrangú” a számára. Az aláírás karakterikus formája egységes, folyamatosan íródik a toll felemelése nélkül, a vezetéknév egybeíródik a keresztnévvel, ami úgyszintén átlagon felüli intelligenciára utal. A betűk kreatívan, művészien vannak megformálva az aláírásban, rajzszerű, az aláírásban szereplő kereszt áthúzás pedig a személy önmaga azonosulása a művészet és az alkotás lényével.

Egy önéletrajzi interjúban megkérdezték tőle: „Hosszú távon mit vársz az élettől?”. Felemelő volt rá a válasz: „Egészséget, hitet, energiát, bölcsességet, hogy a rám bízott feladatokat el tudjam érdemben végezni.”

Bokor Ildikó grafológus

Ajánlat